Yıl Boyunca Dur Durak Bilmeyen NASA, Şimdi de Dünya’yı Görüntülemek İçin Uydu Fırlattı!

NASA, 1970’lerin başından bu yana Dünya’yı görüntülemek, fotoğraflarını çekmek ve günümüzde de telefonlarımızdan eksik etmediğimiz harita uygulamalarını desteklemek için yörüngeye uydular gönderiyor. İki gün önce de bu amaca hizmet eden Landsat programının en yeni uydusunu fırlattılar. Bu programı ve fırlatılan uyduların özelliklerini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

NASA ile ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun iş birliğiyle 1972’de Landsat projesi başlatıldı.

49. yılındaki programda bugüne değin sonuncu da dâhil 9 uydu fırlatıldı ve gezegenimizin 8 milyondan fazla fotoğrafı çekilerek Dünya’nın değişmekte olan görünümü kayıtlara geçirildi. Her bir uydu Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı. Bu projedeki uydulara özel bir isim verilmiyor, sadece proje adının yanına uydu numarası ekleniyor.

Pazartesi günü fırlatılan Landsat 9, yedinci uydunun yerini alacak.

15 Nisan 1999’da fırlatılan Landsat 7’nin 5 yıl boyunca aktif olması beklenirken 21 yılı aşkın bir süredir hizmet veriyor. Uydu 2003’te gerçekleşen bir cihaz arızasından beri yaptığı çekimlerde %22’lik piksel kaybı yaşıyordu. Yerini yeni uyduya bırakması için bir süredir yedinci uydunun irtifası düşürülüyordu. Öte yandan ne zaman yörüngeden düşeceği ve atmosfere yanaşacağı henüz kesinleştirilmedi.

İrtifası düşürülen yedinci uydu, artık veri sağlayamayacak.

Bu durumda, muhtemelen Landsat 9’un yörüngedeki test ve kontrol süreci devam ederken sadece Landsat 8’den veri alınacak. 8 Şubat 2013’te fırlatılan sekizinci uydu şu ana kadar 8 yıllık hizmette bulundu. İçindeki yakıtla birlikte toplamda yaklaşık 10 yıl görev alması bekleniyor.

Son uydu, Landsat 8 fırlatıldıktan sonra yapılan birkaç iyileştirmeye sahip.

Daha yüksek bir görüntüleme kapasitesine sahip olan Landsat 9, uzaydan çok daha detaylı ve kaliteli fotoğraflar çekebilecek. Ayrıca birkaç yıl evvel Landsat 8’de keşfedilen dağınık ışık sorunu ortadan kaldırıldı. Sorunun çıktığı cihazın da kullanım süresi üç yıldan beş yıla çıkarıldı.

Landsat 9 Dünya’dan yaklaşık 705 kilometre uzakta konumlanacak.

Yörüngemizde Hubble Uzay Teleskobu ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan daha uzak bir noktada gözlem yapacak olan uydu, gerçek hayatta 185 kilometre genişliği ve uzunluğundaki bölgeleri fotoğraflayacak. NASA, bu fotoğraflar aracılığıyla su kullanımı, ormansızlaşma, kentsel genişleme, mercan kayalığı bozunumu, buzul ve buz sahanlığı azalımı gibi kilit konularda karar alınmadan önce verilerden faydalanılmasını amaçlıyor.

Landsat geleneği yine sürüyor...

Diğer uydularla aynı hava üssünden fırlatılan Landsat 9, programın en yeni uydusu olarak paha biçilmez kayıtlar tutacak, araştırmacılara gezegenimizin geçirdiği değişimlerle ilgili önemli veriler sağlayacak ve önümüze inanılmaz görseller serecek. Test ve kontrollerin ardından Ocak 2022’de hizmete başlaması beklenen uydunun, şimdilik 5 yıl, yakıt desteğiyle de 15 yıl boyunca yörüngede görev alması planlanıyor.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Uzay Konusunda En Büyük Hedeflerimizden Olan 'Su' İçin Bir Kez Daha Ay'a Gidiyoruz!
Mars’a Gönderilen Keşif Robotu Perseverance’ı Yakından Tanımak İster misiniz?
Fizikçilerin Kara Deliklerle İlgili Kazara Bulduğu Sonuçları Duyduğunuzda Kulaklarınıza İnanamayacaksınız!

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
06.10.2021

landsat 6 ne olmuş.. Çıktığı gibi patlamış mı la orada nokta sadece.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ