Yıl Başından Bu Yana Dünyada Merkez Bankalarının Faiz Kararları ve Ülkelerin Enflasyon Oranları

Türkiye dünyada gelişmekte olan ülkeler kategorisinde sınıflandırılan bir ülke. Bu kategoride bulunan ülkelerin merkez bankaları yıl başından bu yana nasıl bir yön çiziyor? Enflasyon oranları hangi ülkelerde yüksek? Bizim gibi faizleri değiştirmeyen ülkeler var mı? Faiz artırımına giden ülkeler hangileri?

Yılbaşından bu yana 289 kez merkez bankaları faiz kararı açıkladı.

Bu kararların 118'i değişim yönünde olmazken, 6 indirim kararına karşılık, 165 artırım kararı verildi. 

Haziran ayında ise 18 kararın 13'ü artırım, 1'i indirim, 4'ü de sabit bırakma yönünde oldu.

Dünyada artan enflasyon baskısını gelişmiş ekonomiler faiz artırımı ile çözmeyi uygun buluyor.

Ülkemizde bilindiği üzere konuşmalarında sık sık değindiği şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan 'faiz sebep, enflasyon sonuç' teoremine inanıyor. TCMB bu doğrultuda geçen yıl eylül ayında faiz indirimlerine başlayarak 4 ayda 500 baz puan indirim yaptı. Politika faizini yüzde 14 oranına çekti. 

IMF'in gelişmiş ülkeler kategorisinde bulunan Türkiye ile aynı kategorideki ülkelere baktığımızda hangi merkez bankası ne hamle yapmış görmek istedik.👇

Arjantin Merkez Bankası (BCRA)

Arjantin yılbaşından bu yana her ay faiz artırım kararı vererek yaklaşık 1050 baz puan artırımda bulunmuş. Son mayıs ayı toplantısında yaptığı 200 baz puanlık artırım ile bireysel 30 günlük mevduatlar için %48, tüzeller içinde sabit vadeli mevduatlarda %46 oran belirlemiştir. Arjantin'den enflasyon yüzde 58 oranında bulunuyor.

Brezilya Merkez Bankası (COPOM)

Brezilya Merkez Bankası mayıs ayında 100 baz puan olmak üzere bu yıl başından bu yana toplamda 350 baz puan artırım ile faiz oranını 12,75'e çıkartırken, ülkede enflasyon oranı 12,1 seviyesinde bulunuyor.

Şili Merkez Bankası (BCC)

Şili Merkez Bankası, yıl başından bu yana 500 baz puan faiz artırıma giderek faiz oranını 9'a çıkartırken, ülkede enflasyon oranı 11,50 seviyesinde bulunuyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC)

Çin Merkez Bankası, yıl başından bu yana 25 baz puan faiz indirimine giderken, faiz oranı ise 3,70 seviyesinde bulunuyor. Ülkede enflasyon oranı yüzde 2,1 seviyesinde bulunuyor.

Kolombiya Merkez Bankası (Banrep)

Kolombiya Merkez Bankası, yıl başından bu yana 300 baz puan faiz artırıma yaparken, faiz oranını yüzde 6'ya çıkartırken, ülkede enflasyon oranı yüzde 8,53 seviyesinde bulunuyor.

Mısır Merkez Bankası (CBE)

Mısır Merkez Bankası, yıl başından bu yana 300 baz puan artırıma giderek faiz oranını 11,25'e çıkartırken, ülkede enflasyon oranı %13,34 seviyesinde bulunuyor.

Macaristan Merkez Bankası (MNB)

Macaristan Merkez Bankası, yıl başından bu yana 350 baz puan artırımı ile faiz oranlarını 5,90'a çıkartırken, ülkede enflasyon oranı haziran ayı başında yüzde 10,7 olarak açıklandı.

Hindistan Merkez Bankası (RBI)

Hindistan Merkez Bankası, yıl başından bu yana ilk toplantılarında faizi sabit tutarken sonrasında 40 ve 50 baz puanlık iki artırım yaparak faiz oranını 4,90'a çıkartırken, ülkede enflasyon oranı yüzde 7 seviyesinde bulunuyor.

Endonezya Merkez Bankası (BI)

Endonezya Merkez Bankası, yıl başından bu yana faiz oranlarını değiştirmedi. Ülkede faiz oranıı da yüzde 3,50 seviyesinde bulunuyor.

İran Merkez Bankası

İran Merkez Bankasıfaiz oranı sabit yüzde 18 olurken, ülkede enflasyon oranı%2C%20and) yüzde 39,3 seviyesinde bulunuyor.

Malezya Merkez Bankası (BNM)

Malezya Merkez Bankası, yıl başından bu yana 25 baz puan artırıma giderek faiz oranını yüzde 2'ye çıkartırken, ülkede enflasyon oranı yüzde 3,05 seviyesinde bulunuyor.

Meksika Merkez Bankası (Banxico)

Meksika Merkez Bankası, yıl başından bu yana 150 baz puan artırıma giderek faiz oranını 6,50'ye çıkartırken, ülkede enflasyon oranı %7,68 seviyesinde bulunuyor.

Filipinler Merkez Bankası (BSP)

Filipinler Merkez Bankası, yıl başından bu yana 25 baz puan artırıma giderek faiz oranını 2,25'e çıkartırken, ülkede enflasyon oranı yüzde 3,8 seviyesinde bulunuyor.

Polonya Merkez Bankası (NBP)

Polonya Merkez Bankası, yıl başından bu yana 425 baz puan artırıma giderek faiz oranını 6'ya çıkartırken, ülkede enflasyon oranı yüzde 13,9 seviyesinde bulunuyor.

Rusya Merkez Bankası (CBR)

Rusya Merkez Bankası'nda işler bu yıl biraz karışıktı malum savaş halindeler. Savaş başladıktan sonra acil faiz artırımı ile 1050 baz puan yukarı çektikleri faiz oranını son toplantılarda indiren Rusya'da faiz oranını %9,50'de tutuyor. Ülkede enflasyon oranı yüzde 17 seviyesinde.

Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA)

Suudi Arabistan Merkez Bankası, yıl başından bu yana 75 baz puan artırıma giderek faiz oranını 2,25'e çıkartırken, ülkede enflasyon oranı %2,3 seviyesinde bulunuyor.

Güney Afrika Merkez Bankası (SARB)

Güney Afrika Merkez Bankası, yıl başından bu yana 100 baz puan artırıma giderek faiz oranını 4,75'e çıkartırken, ülkede enflasyon oranı %5,9 seviyesinde bulunuyor.

Tayland Merkez Bankası (BOT)

Tayland Merkez Bankası, yıl başından bu yana faizleri değiştirmeyerek %0,5 seviyesinde tutuyor. Ülkede enflasyon oranı %7,1 seviyesinde bulunuyor.

Birleşik Arap Emirlikler Merkez Bankası (CBUAE)

Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası, yıl başından bu yana ABD ile birlikte ve oranda faiz artırımına giderek faizleri 3'e çıkartırken, ülkede enflasyon oranı % 2,5 seviyesinde bulunuyor.

Bir de gelişmiş ülkelerin faiz kararları var: ABD Merkez Bankası (Fed)

Şahin Havalandı! Fed, Bombayı Piyasalara Bıraktı: 1994'ten Bu Yana En Sert Faiz Artışı

Avrupa Merkez Bankası (ECB)

Avrupa'da Değişiklik Olmadı ama Lagarde Temmuzu İşaret Etti

İngiltere Merkez Bankası (BoE)

İngiltere'den Faiz Artırımı Haberi Geldi: 'Israrcı Enflasyon Karşısında Güçlü Şekilde Hareket Etmeye Hazırız'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl başından bu yana faiz oranlarında değişime gitmedi. Ülkede enflasyon oranı %73,50 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz kararı 23 Haziran'da açıklanacak.

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.06.2022

1 kişinin inadı üzerine kurulan ekonomi politikasının bedelini tüm halk ödüyor.O kim mi tabi ki Kılıçdaroğlu...

17.06.2022

Kuranı kerim geçen sene inmiş gibi adamın aklına 20 yıl sonra nasın var olduğu geldi bu nas sayesinde de paralarını 3e 5 e katladılar halk enflasyon altında ezilecekmiş umurlarında değil din iman kuran ezan bayrak narkozunu verip yapacaklarını yapıyorlar aslında az bile yapıyorlar

16.06.2022

Yerimizin neresi olduğunu gösteren bir liste olmuş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ