Yıkarken Daha da Dikkatli Olun: En Yüksek Pestisit Kalıntısı Tespit Edilen Meyve ve Sebzeler

Yediğimiz, içtiğimiz her geçen gün kafamızı daha da kurcalıyor, düşündürüyor... Dışardan yemek yesen dert, yemesen dert! Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren kâr amacı gütmeyen Pesticide Action Network UK, hükümetin tarım ürünlerindeki kimyasal kalıntılara dair verilerini inceleyerek dikkat çekici sonuçlara ulaştı. Kimyasal zehrin en fazla olduğu sebze ve meyveleri uzmanlar açıkladı.

Daily Mail’in aktardığı bulgulara göre, incelenen 12 meyve ve sebzenin yüksek miktarda pestisit içerdiği belirlendi.

Genel olarak sebzelerin yaklaşık dörtte birinde, meyvelerin ise dörtte üçünde birden fazla kimyasal kalıntı bulunduğu bildirildi.

Bu yılki değerlendirmede, 17 çeşit üründe toplam 123 farklı kimyasal madde tespit edildi. Bu maddelerin 42’sinin kanser riskiyle ilişkilendirilen pestisitler olduğu açıklandı. Araştırmacılar ayrıca hormon sistemine zarar verme potansiyeli taşıyan 21 maddeye rastladı ve bu maddelerin doğumsal anomaliler, uyku düzensizlikleri ve üreme sağlığı sorunları gibi etkilere yol açabileceğini belirtti.

Pestisit kalıntısı en yüksek meyve: Greyfurt.

Pestisit kalıntısı en yüksek ürünün greyfurt olduğu ifade edilirken, onu üzüm, yeşil limon, muz, dolmalık ve acı biber, karpuz ve taze fasulyenin takip ettiği kaydedildi. Patates, kök sebzeler, zencefil ve sarımsak da yüksek kalıntı içeren diğer ürünler arasında yer aldı. Buna karşılık, en az kimyasal kalıntı taşıyan ürünün pancar olduğu belirtildi.

İlginizi çekebilir;

Jimnastik Zamanı: Beynimize İstesek de Yaptıramayacağımız Hareketler
Tropikal Bölgelerin En Sevileni: Demirhindi Nedir, Nasıl Yenir?
Kadınlar Daha Çok Zarar Görebilir: Birleşmiş Milletler'den Yapay Zeka Hakkında Korkutan Uyarı
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Tüm Dünya Hayran Kaldı! THY Ekonomi Sınıfı Yemeği Sosyal Medyada Övgü Topladı
Kuyumculardan Nakit Parayla Altın Almak Yasaklanıyor: Tarihi Karar Nisan Ayında Uygulanmaya Başlanacak
'30 Euro' Sınırı Kaldırıldı! Resmi Gazete'de Yayımlandı, Yurt Dışından Ucuz Fiyata Alışveriş Dönemi Bitti
YORUMLAR
04.12.2025

Biz bu ürünlerin çoğunu soyarak yiyoruz, mryve ve sebzenin içine de geçiyor mu bu pestisitler?

04.12.2025

geciyor

04.12.2025

uzumu birde kabuguyla tuketiyoruz vay ki vay

05.12.2025

sanırım zehirli olmayan meyve sebzeler açıklansa (tabi eğer varsa) daha kolay olacak bizim için.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ