Yiğit Kulabaş Yazio: 9 Başlıkta İşin Geleceği

Dede ve nineleriniz ilk girdikleri kurumdan emekli oldu; ömürleri tek bir şirkette geçti. Anne babalarınızla birlikte şirketler çeşitlendi, kariyerin tanımı yeni baştan yazıldı. Ortalama beş-altı şirkette çalıştılar. Seni bekleyen yakın gelecekte ise düzen tamamen değişeceğe benziyor. Sen büyük ihtimalle aynı anda beş-altı şirkette birden çalışacaksın. Yanlış okumadın, aynı anda beş-altı şirket… 

Haydi gel, işin geleceğine uzanalım. 9 başlıkta seni nasıl bir iş hayatı beklediğini birlikte inceleyelim.

1. Yeni düzen

2027 yılı itibariyle bağımsız çalışan kişi sayısının şirketlerde maaşlı çalışan sayısını geçmesi bekleniyor. Büyük ihtimalle sen de büyük bir şirkette sabah sekiz, akşam beş çalışmak yerine esnek çalışma düzenini seçeceksin. Günün bir kısmını A şirketi için, bir kısmını B şirketi için çalışarak geçireceksin. Bugün free-lance çalışan, bu kurguya alışık milyonlarca insan var. Yeni norm bağımsız çalışma üzerine olacak. Şirketlerde daha az kişi istihdam edilecek. Kadroluların ana görevi senin gibi esnek çalışan iş gücünü koordine etmek olacak.

Ezber bozan düşünürlerden Nasser Taleb en zararlı üç bağımlılığı şu şekilde sıralıyor: “Eroin, karbonhidrat ve maaş.” Bu cümle sana gamsız kraliçenin “ekmek bulamıyorsanız, pasta yiyin” sözünü hatırlatabilir. Gelir düzeyi iyi olan bir kişinin böyle cümleler kurması kolay… Ama haydi gel yine de “Uyuşturucu ve karbonhidratı anladık da maaşın nesi zararlı olabilir?” sorusunu soralım; cümlenin anlamına birlikte bakalım. Düzenli gelir, bizim kuşak için o kadar önemli ki hayallerimizin, tutkularımızın ve iç huzurumuzun önüne geçebiliyor. Çalıştığı yerde mutsuz olmasına rağmen düzenli gelirden vaz geçemeyen, hayallerini erteleyen, hatta sağlığını tehlikeye atan pek çok tanıdığım var. Oysa hayallerinin, tutkunun, iç huzurunun ve bağımsızlığın senin için ne kadar önemli biliyorum. Bizim kuşak, seni, yeni zihniyeti ve yeni düzeni kabullenmekte zorlanacak. Bir yerde tutunamadığına hüküm verip hayıflanacağız. Oysa sen oyunun kurallarını bilerek hareket edersen; düzenli olmasa da iyi bir gelir elde edeceksin.

Tekil bireylerden oluşan milyonlarca şirketin ortaya çıkması ve bu bireylerin bir yandan bağımsız, bir yandan da dev bir ağ halinde çalışması bekleniyor. Bu önemli gelişme GIG ekonomisi olarak da adlandırılıyor. Büyük ihtimalle senin de böyle tek kişilik dev bir şirketin olacak. İçine hayallerini, yeteneklerini, tutkunu sığdıracaksın. Düzenli hizmet verdiğin şirketlere fatura keseceksin.

ABD Çalışma Bakanlığının yaptığı bir çalışmaya göre bugün okul çağında olanların yüzde 65’i henüz var olmayan mesleklere sahip olacaklar. Değişim bundan sonra hiç bu kadar yavaş olmayacak. Yeni kariyer, meslekler arası geçişleri de beraberinde getirecek. Sürekli öğrenen, keşfeden bir zihniyete sahip olman gerekecek. Mevcut eğitim sisteminin, üniversitelerin bu değişime ayak uydurabilmesi zor görünüyor. O yüzden, ana işlerinden biri kariyerini planlamak, dönüştürmek olacak.

5. Yeni eğitim - Yeni gelişim

Tüm dünyada yüksek eğitime yapılan yatırımın geri dönüşü üzerine yoğun tartışmalar sürüyor. Eğitim, öğrenim ve gelişim konusunda beklentiler, oyuncular ve denge hızla değişiyor. Ömür boyu gelişimin daha da önem kazanacağı, kişisel öğrenme programlarının vazgeçilmez olacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Bağımsız ya da maaşlı çalışmak fark etmez; her halükârda “öğrenmeyi” öğrenmen ve hayatın keyifli bir parçası haline getirmen şart.

Birey ekonomisinde farklı bir rekabet seni bekliyor. Mücadeleyi diğer bireylere ve robotlara karşı vereceksin. Başarı için güncel kalmak, markalaşmak, farklılaşmak, çeviklik, erişilir olmak ve iletişim önem kazanacak. Bugün sosyal mecralarda kazandığın kaslar, yarının iş dünyasında işe yarayacak.

İnsani ve sosyal alanlarda daha da gelişmen gerekecek. Dili etkin kullanmaktan aktif dinlemeye, ego yönetiminden paylaşmaya, anda kalabilmekten odaklanabilmeye kadar pek çok temel yetenek değer kazanacak. Yarış atı kültürüne göre yetiştirildiysen kapsamlı bir dönüşümden geçmeye şimdiden hazırlanmalısın.

8. Yeni aidiyet

Aidiyet, Maslow’un ihtiyaçlar piramidinde üçüncü katmanda yer alıyor. Şirketler bugüne kadar aidiyet için önemli bir kale oldu. Bugün, şirketler aidiyeti sağlamak için çalışanlarına eğitimden eğlenceye, sosyalleşmeye kadar farklı imkanlar sunuyor. Büyük şirketlerde çalışmanın en keyifli bölümü de burası zaten. Büyük bir şirket yerine kendi mikro şirketinde çalışırsan şayet, bu ihtiyacı büyük yetenek ağlarının parçası olarak kapatacaksın. Birlikte hareket edeceksiniz. Aynen şairin dediği gibi: “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine…”

Yetenek eşleştirme konusunda pazaryerleri ve platformlar çeşitlenecek ve popülerleşecek. Küresel ve yerel ağlara dahil olmak, dünya vatandaşı olabilmek, ortak projelere imza atmak, referanslar oluşturmak önem kazanacak. Bu pazaryerlerini ve platformları ne kadar erken keşfeder ve tanırsan senin için o kadar iyi.

Yarına Hazır Mısın? 

Evet, yarının iş dünyası bugünden çok farklı olacak. Oyunun kuralları neredeyse temelli değişecek.  

Bu 9 başlık üzerine önümüzdeki haftalarda daha da derinleşeceğiz. Takipte kal ;) 

Geleceğe hazır olman, ezberlerini bozman, inandığın doğruların peşinde koşman dileğiyle… 

TwitterLinkedIn

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!