Ygs'ye Bir Hafta Kala Sınava Gireceklerin ve Ailelerin Muhakkak Yaşayacağı 13 Durum

Ygs, mükemmel eğitim sistemimizin sınavlarından bir tanesi. Üniversiteye girmek için ilk adım. Sınav önümüzdeki haftasonu yapılacak ve milyonlarca öğrenci ter dökecek.

Sınava bir hafta kala her öğrenci ve ailelerinin yaşayacağı durumları sizler için derledik. Sınava az kala biraz yüzünüzü güldürebilmek umuduyla 😊😊

1. Erteleye erteleye son haftaya kadar getirdiğin tüm konuları bir haftada halletmeye çalışmak ama halledemeyeceğini anlamak.

Bu iş bir hafta kala olmaz. Tüm konuları bitirmeye çalışıp olmadığını görünce can sıkmak yerine konu özetleri okuyup küçük tüyolar öğrenmek daha fazla yarar sağlayacaktır.

2. Haldır haldır deneme çözmek.

Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar farklı soru tipiyle karşılaşırsınız bu bir gerçek. Ancak bu denemelerde yapamadığınız soruları sorup öğrenmeden hiçbir işinize yaramayacaktır.

3. Ders çalışırken aniden odaya girip şeker getiren anne.

Bunlar genellikle okunmuş şekerler olup, zihni açtığı varsayılır. Bunun bir de sınav öncesi için okunmuş pirinç versiyonu vardır. Bol bol tüketmeniz, vicdan olarak rahatlamanızı sağlayacaktır.

4. Sınava gireceğiniz okulu, sınıfı görmeye gitmek.

Binayı, sınıfı görmek sizin faydanıza olacaktır.  Merkezi bir yerdeyse sınav günü trafiği de hesaba katıp ona göre yola çıkmanız iyi olacaktır.

5. Okuldan ya da dershaneden çıkmamak.

Çoğu okul sınava bir hafta kala öğrencilerin gelip gelmemesini serbest bırakır. Bundan sonra adres dershane olacaktır. Sabahtan gidilir akşama kadar o ders senin, bu deneme benim girilir. Son bir hafta kala bu yoğunluğa gerek yoktur. Kendinizi yormaktan başka bir şey yapmamış olursunuz.

6. Geceleri uyuyamamak.

Sınav kaygısı, aile baskısı gibi nedenler geceleri uyutmaz. Düşünüp, durursunuz bir sağa bir sola dönersiniz. Yıllar geçince bu uyuyamadığınız geceleri düşünüp gülümseyeceğinizin garantisini veriyoruz.

7. Spor yapmayı, halı saha maçlarını bırakmak

Doğru bir karardır. Sakatlanma, bir yerinizi kırma riskine karşı bırakmanız yararınıza olur. Ama illa spor yapacağım diyen varsa ki yapmanız ruh sağlığınız açısından faydalı olacaktır, hafif tempo koşular ve yürüyüşler yapabilirsiniz.

8. Bir hafta boyunca arayan aile büyükleri

Ya ben zaten stresliyim arayıp başarılar dileyince ne oluyor yani denmek istenir ama denemez. Bayramdan bayrama belki gördüğün tüm aile büyükleri arayıp akıl verir, başarılar diler. Sağolsunlar, var olsunlar da ne gerek var bu kadar strese sokmaya yani 😄

9. Ay ne yapacağız ya diye konuşup sürekli can sıkacak arkadaş.

Son bir haftada bu durum zirveye çıkar. Bu süreçte sizi rahatlatan pozitif insanlarla birlikte olmaya çalışın. Sizi bunaltan, geren ortam ve kişilerden olabildiğince uzak durun.

10. İkide bir şu kadar net çıkarsam şuraya girerim tarzı hesaplamalar yapmak.

Son bir hafta sınavı düşünmekten çok bu hesaplamalarla geçer. Matematikten 30 net yapsam Türkçeden de 35 yapsam şu bölüme girerim şeklinde yoğun bir hesaplama dönemi geçirilir.

11. Kutsal mekanlara gidip dua etmek.

Yaşamamanız imkansızdır. Sınav yaklaşınca herkesin üstüne bir uhrevilik çöker. İbadethaneler, türbeler akına uğrar. Hatta yıllardır cumaya gitmeyen arkadaşlarınızı bile namaz kılıp, dua eder halde görürsünüz.

12. Sınav giriş begelerini hazır mı diye 50 kere kontrol etmek

''Oğlum/kızım belgeler hazır mı?'' sorusunu her gün sıkça duymaya hazır olun. Bir sınava giriş belgesi bir de nüfus cüzdanı lazım bu kadar basit bir olay ancak bu kadar büyütülebilir.

13. Anne tarafından verilen rahatlatıcı bitkisel ilaçlar, ek gıdalar.

Rahatlatıcı etkileri olduğu söylenebilir. Özellikle stres yönetimi için. Ama kullanmasanız daha iyi olur. Ceviz, fındık, bal tarzı şeyler için sıkıntı yok.

BONUS: Son olarak bu sınav ya da bundan sonra gireceğiniz herhangi bir sınav dünyanın sonu değildir. Gözünüzde büyütmeyin 😊

Rahat olun, sakinleşin. Ne olursa olsun hiçbir şey sizden ve sağlığınızdan önemli değil. Altı üstü bir sınav 😊

Ygs'ye girecek tüm öğrencilere başarılar dileriz. 🍬

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
07.03.2016

Geçen sene YGS günü hayatımın en kötü günlerinden biriydi. Gözümde o kadar büyütmüştüm ki elim ayağım titreyerek girdim sınava. Üstüme de ince bişey giymişim o telaşla, sınıf buz gibiydi üstüne bide o titretti. Kitapçığı bi açtım yok daha ilk soruda takıldım yapamıyorum. Denemelerde 35'ten aşağı Türkçe neti çıkarmayan ben gittim 29 net yaptım. Fene bakamadım bile. Çıktığımda herkes bana bakıyodu yüzüm kireç gibi olmuş bütün gün ağlamıştım sonra LYS'de telafi ettim şuan tam burslu okuyorum ama istediğim bölümde değilim. Yıllarca yarış atı gibi çalıştırıldık en güzel dönemlerimizde odalarımıza kapanıp soru bankalarına gömüldük. Bütün emeklerimiz 2.5 saatlik sınava sığdırıldı. O an ne hissettiğimiz önemli değil, normalde nasıl netler yaptığımız önemli değil bu sisteme göre. İstedikleri saatte istedikleri yerde geleceğin için ter dökmek zorundasın maalesef. Umarım ileride bu sistem değişir gelecek nesil rahat etsin en azından. Hepinize başarılar diliyorum.

07.03.2016

bakalım bu kadar çok strese değicek mi?

07.03.2016

Bu vesile ile sınava girecek bütün genç kardeşlere başarılar

TÜM YORUMLARI OKU (20)