Söz konusu bir bebekse burun tıkanıklığı kadar basit bir durum bile hayati önem taşır...
Söz konusu bir bebekse burun tıkanıklığı kadar basit bir durum bile hayati önem taşır...
Bebekler sümkürmeyi bilmediği için bu durum daha zorlayıcıdır. Tıkanıklığı önlemek için yapılabilecek bir takım uygulamalar vardır. Düşünüldüğünden zor olsa da alınan önlemler sayesinde bebekleri bu durumdan kurtarmak mümkündür. Ebeveynlere bu noktada büyük bir sorumluluk düşüyor.
Bazı rahatsızlıklar nedeniyle sorunu evde çözmek mümkün olamayacağı için çocuğu alanında uzman bir doktora ya da KBB uzmanına götürmek daha faydalı olacaktır. Bebeğin burnunun neden tıkandığını öğrendikten sonra doktorun tavsiyesiyle beraber tedavi yoluna yönelmeniz en uygunudur.
Alerjik sorunlarla beraber burun tıkanması gözlemlenmektedir. Bebeğin alerjisine neden olan durum sadece sağlık uzmanlarınca yapılan testlerle ve bebeği gözlemleyerek öğrenilmektedir. Alerji testleri, en güvenilir sonuçları 3 yaşından sonra verdiği için sınırın altındaki bebeklerde anlaşılması zordur.
Soğuk algınlığının, her yaştaki hasta için beraberinde getirdiği ve en belirgin özelliği burun tıkanıklığıdır. Bebeklerde bu durum uykusuzluğa, nefes alıp vermede güçlük çekmeye ve beslenirken nefes almayan bebeğin iştahsızlık yaşamasına neden olur. Böyle bir durumda yine bir uzmana başvurmak gerekir.
Bebeğin uyuduğu odanın ve evin genel ortamının kuru olması da bebeğin nefes almasında güçlükler yaratır. Böyle durumlarda buhar makinesi, kaloriferlerin üzerine koyacağınız ıslak havlu ya da su kapları etkili olacaktır. Yinede siz bebeğinizi bir uzmana mutlaka götürün. Çünkü esas neden çok farklı olabilir.
Ortaya çıkabilmesi için yine bir uzmanın yolunu tutmakta fayda vardır. Bu gibi durumlarda bebeklerde çeşitli huysuzluklar, burundan nefes alamadıkları için boğaz yolunda oluşan hastalıkların oluşturduğu semptomlar gözlemlenir. Bebeğiniz durduk yere huysuzluk yapıyorsa bu şekilde bir sorun olabilir.
Bu durum, anında bir krize neden olabileceği cismin boyutuna göre bazen fark edilmez. Belirtileri hiç bitmeyen akıntı, bebeğin sesinde değişiklik, tek taraflı burun akıntısı ve ağız kokusudur. Böyle bir şeyden şüpheleniyorsa hiç vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına gidilmelidir.
Panik yapmadan nedenin anlaşılması gerekir. Yapılması gerekenler şunlardır;
1. Odada soğuk buhar uygulaması
2. Tuzlu su ile burnunu açmak
3.Bebeği dik pozisyonda tutmak
4. Susuz bırakmamak
5. Uyumadan önce odayı havalandırmak
Yapılmaması gerekenlerse şöyledir;
1. Burnun tahriş edici sert bezle silmek
2. Hekime danışmadan ilaç kullanmak
3. Sigara ve benzeri şeylerin dumanını solumasına izin vermek
Tüm bunların yanı sıra evde çamaşır kurutulan odada bebeğinizin bulunmamasına özen göstermelisiniz. Deterjan kuruma sırasında havaya karışarak bebeğinizin solunum yollarına zarar verir.
Burun tıkanıklığı bebeklerde risk gözeten bir durumdur ve dikkat edilmelidir...