Yetenek Sınavı ile Girilen Bölümler: Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları alanında yetkin antrenörler, öğretmenler ve spor yöneticileri yetiştirmeyi amaçlıyor.

Giriş Koşulları

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarını tercih etmek isteyen adayların Yükseköğrenime Geçiş Sınavından (YGS) üniversiteler tarafından belirlenen baraj puanı almaları gerekiyor. Bu puan, her üniversite ve her bölüm için değişiklik gösteriyor. Ayrıca, Milli Sporcu olan adayların BESYO’ya başvurabilmesi için gereken baraj puan, diğer adaylardan beklenen puandan daha düşük olabiliyor. Bunun yanı sıra, spor dallarında yetenekli ve üstün başarı gösteren adaylar,  belli kurallar çerçevesinde bu programlara yerleştirilebiliyorlar. Böyle bir ayrıcalıktan yararlanabilmek için adayların belli yarışmalarda 1., 2. veya 3.’lük derecesinin kazanmış olması gerekiyor. Ortaöğretim kurumlarının spor alanı mezunları da bazı bölümlere ek puanla yerleştirilebiliyor. 

YGS’de yeterli puan alan adaylar, resmi sağlık kurumlarından  ‘uygulamalı beden eğitimi ve spor özel yetenek sınavına girmesinde ve spor yapmasında sakınca yoktur’ belgesini aldıktan sonra özel yetenek sınavlarına başvurabiliyorlar.

Spor Yüksekokullarındaki Bölümler

Rekreasyon

Spor Yöneticiliği

Antrenörlük

Beden Eğitimi Öğretmenliği 

İş Olanakları

Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda ve özel okullarda çalışabilirler. Uzmanlık alanlarında antrenör olarak ve çeşitli spor örgütlerinin birimlerinde görev yapabilirler. Spor Yöneticiliği bölümünden mezun olan öğrenciler spor kulüplerinin idari birimlerinde, özel spor işletmelerinde ve Gençlik ve Spor Müdürlükleri’nin ve kamu kurumlarının ilgili kadrolarında çalışabilirler. Rekreasyon bölümü mezunları ise turizm alanında ve kamu kurumlarının ilgili birimlerinde görev yapabilirler.

Bunların yanı sıra, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarından mezun olan öğrenciler, spor ve rekreasyon aktivitelerinde, spor etkinliklerinin organizasyonlarında, idari hizmet alanında, sosyal tesislerde, seyahat acentelerinde, fizik tedavi merkezlerinde, onkoloji servislerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında çalışma olanağına sahipler.

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'