Yeşillikler Arasında Türk ve Rum Mimarisiyle Türkiye'nin En İyi Korunmuş Köyü: Adatepe

Çanakkale’de küçücük bir sit alanı... Yeşillikler arasında saklı bir köy... Adatepe’ye yolunuz düştü mü hiç? Düşmediyse, bu yazıdan sonra içinizde ufak bir kıpırtı olabilir, burayı merak edebilirsiniz, benden söylemesi...

Fotoğrafların devamı için instagram'da @seymen.b sayfasını takip edebilirsiniz.

Kaz Dağları ve Edremit Körfezi'nin dibinde bulunan bu köy, yıllarca ev sahipliği yapmış insanlara...

Binalardaki her taş yüz yılların emeği, hatırası. Türkler bu köyde Selçuklu döneminden itibaren yaşamaya başlamışlar. Midilli’den gelen Rumlarla beraber köyde yaşamaya devam etmişler. Yıllarca beraber yaşayan iki ırk, Kurtuluş Savaşı sonrasında mübadele ile ayrılmış. Rumlar Girit’e, Atina’ya göçmüş. Burada kalan Türkler de yıllara tutunamamış ve köyü terk etmişler. 1950'li yıllarda evler sahipsiz kalmış.

1989 yılında sit alanı ilan edilen Adatepe’de evlerin 110 tanesi yeniden restore edilmiş ve turizm için güzel bir yatırım olmuş.

Adatepe’de günümüzde Anıtlar Kurulu izni olmadan bir çivi bile çakılamıyor. Her şey izne tabi. Hal böyle olunca tesis sayısı da az kalıyor tabii. Ama büyükşehirlerden kaçan insanların keşfetmesiyle Adatepe'de satın alınan ev sayısı da artmış. Adatepe’nin sakinleri kaybolmak üzere olan bir köyü yeniden ayağa kaldırmış ve hayata bağlamış... Adatepe günümüzde Ege’de ciddi cazibe merkezlerinden.

"Sabah Adatepe'den geçeceğim, bir kahvaltı mekanı var mı?" diye sorarsan Tanyeri tam sana göre olabilir.

Edremit Körfezi'ni tepeden görebileceğin ve lezzetli kahvaltısıyla kendi kendine ne güzel karar vermişim yahu diyebileceğin hoş bir nokta.

Adatepe'de zeytinin yeri ayrı!

Kasabada hala eski değirmenler ve zeytincilikle ilgili butik dükkanlar hatta ve hatta zeytin yetiştiriciliği ile ilgili bir müze de var.

Adatepe’de öyle müthiş eğlenceler vs. bekleme sakın!

En başta doğasına aykırı zaten. Adatepe dinlenme yeridir arkadaşım. Kitabını okursun, sohbetini yaparsın, kendinle kalırsın. Telefon da çekmez. Çünkü sit alanı, baz istasyonu yoktur. Hal böyle olunca kafa dinlemek için yaptığın bu kaçamağın hakkını verirsin. Mis gibi dinlenir öyle ayrılırsın köyden. Köye giriş ve çıkışını kıyasladığında bunu daha iyi anlayacaksın.

Taş Mektep...

Adatepe'de Taş Mektep adında eski bir okul var. Burada eğitim öğretim biteli uzun zaman olmuş. Fakat günümüzde bir atölye gibi. Bazen söyleşiler gerçekleşiyor, bazen sergiler. Etkinlik takvimiyle ilgili adatepe.com sayfasına da göz atabilirsiniz

Adatepe'de Rum mimarisi ve Osmanlı mimarisini bir arada görebilirsiniz.

Hatta iki mahallesi olan Adatepe'de hangi mahallede olduğunuzu bile bulunduğunuz sokaktaki bakacağınız ilk binadan anlayabilirsiniz.

Adatepe’de nerede kalınır?

Adatepe’de toplam 3 tane otel var. İdeablue ve Hünnaphan’ın en çok talebi aldığı otellerde İdeablue, harika bahçesiyle, Hünnaphan ise köyün tek havuzlu tesisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Aslında iki önemli oteli birbirinden ayıran ne kadar net bir özellik var değil mi? Dinlenmek mi istiyorsun yoksa havuza mı girmek istiyorsun gibi bir durum adeta. Köyde ayrıca airbnb üzerinden kiralama yapan evler de varmış ama bakmak lazım... Adatepe’de hemen köy girişinde bulunan Zeushan Otel de bölgenin üçüncü oteli olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Adatepe’ye nasıl gidilir?

Adatepe, Çanakkale’nin Küçükkuyu ilçesine bağlı bir dağlık alanda konumlanmış bir köy. Küçükkuyu’da Altınoluk yolunda dağlara doğru bir tabela göreceksiniz. Buradan girdikten 5 km sonra Adatepe sınırına geliyorsunuz. Köye araçla gidiliyor. Hatta köyde konaklayacağınız otele arabayla giriş yapabilirsiniz. Yol gayet düzgün ve manzaralı. Sorunsuz. Köye kadar asfalt. Köyün içi ise taşlık patika.

Adatepe’de nereye uğramalı ?

Cafe Meftun – Kahvaltısı önerilir.

Sabun Kayfe – Güleryüz ve kahve!

Dutdibi Kahve – Köy ahalisi gibi köyü kesmek ve kahve içmek için ideal.

Refika – Naif bir yer.

Adatepe civarında nereler var ?

Adatepe bir çok merkeze yakın bir mesafede konumlanmış. Altınoluk, Zeus Altarı, Kaz Dağları, Assos, Behram son derece yakın mesafede arabayla maksimum 30 dakikada gidilecek güzelliklerden.

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
09.11.2018

Her yıl Adatepe, Assos ve Yeşilyurt'a mutlaka giderim, benim için yenilenme yerleri. Ama keşke biraz daha özenli olsak. Korumak sadece taş evleri korumakla olmaz. Çevreyi de korumak gerekir, en basiti içtiğimiz suyun şişesini yerlere atmazsak gelecek sefer gittiğimizde bıraktığımız gibi buluruz.

09.11.2018

Çanakkale sen güzel bir yermişsin . bayram tatilini Assos ve Behram'da geçirmiştim. Hayran kalmıştım. gidelecek görülecek daha ne kadar çok yerin varmış. yalnız lütfen böyle yerleri çok gündeme getirmeyelim doğasını bozmasınlar aman diyim

09.11.2018

Çok reklamını yapmayın böyle yerlerin yurdum insanı keşfederse hiçbir değeri kalmaz , ellerinde BİM torbalarıyla mangalsporu oralarda düşünebiliyormusunuz ,yol bile bozuk olsun razıyım .

TÜM YORUMLARI OKU (11)