Yeşil kart, 3816 Sayılı Kanunu ile uygulanmaya sokulan yardıma muhtaç ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilere verilen belgeye denilmektedir. Vatandaşlar bu kart ile prim ödemeden sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlık merkezleri gibi hizmetlerden yararlanabilirler. Aynı zamanda başvuru yapıldığı takdirde gebelik, eğitim, kömür, yaşlılık, aşı, engelli yardımları da yapılmaktadır.
Yeşil karta başvuracak kişilerin SGK çatısı altında herhangi bir herhangi bir sigortasının bulunmaması gerekir. Kişinin yaşadığı hanenin geliri de oldukça önemlidir. Hanede yaşayanların kişi başı gelir ortalamasının, asgari ücretin 1/3'ünün altında olması beklenmektedir. Emeklilik hali ve vergi kaydı bulunan kişilerde yeşil kart başvurusu yapamaz. Kişinin herhangi bir yerden emekli olmamış olması gerekir. Çiftçilik kaydı bulunan vatandaşlarında yeşil kart alma hakları bulunmamaktadır. Ayrıca sadece Türk vatandaşlarının başvuruları dikkate alınır. 65 yaş üstü kişiler ve yaşlılık aylığı almaya hak kazanan kişiler, yeşil kart başvurunda bulunabilir.
Vatandaşlar yeşil karta başvurabilmek için merkez ilçelerde bulunan valiliklere, kaymakamlıklara müracaat etmelidir. Kişilerin bu ilgili yerlerde bulunan yeşil kart bürolarına; nüfus cüzdanı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet vesikalık fotoğraf, ikamet belgesi ve yeşil kart başvuru formu ile gitmeleri gerekir. Aynı zamanda bu başvuru formunda hane halkının tamamı da gösterilebilmektedir.