Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır? Yeşil Karta Kimler Sahip Olabilir? Yeşil Kart Nasıl Çıkartılır?

Türkiye'de pek çok vatandaş 'yeşil kart' sahibi. Özellikle sosyal bir güvenceye sahip olmayan, maddi durumu yetersiz bireyler internette nasıl 'yeşil kart' alabileceklerine dair araştırmalar yapıyor. Yeşil karta dair internette en çok sorulan sorular arasında 'Yeşil kart nasıl çıkartılır?', 'Yeşil Kart başvurusu nasıl yapılır?' ve 'Yeşil karta kimler sahip olabilir yer alıyor. Peki Yeşil kart alma şartları nelerdir? Yeşil kart nasıl alınır? İşte detaylar...

Ülkemizde yaşayan vatandaşların pek çoğu 'yeşil kart' kullanmaktadır. Özellikle maddi gelir düzeyi yeterli olmayanlar ve sosyal bir güvencesi bulunmayanlara destek amaçlı verilen yeşil kartın nasıl alındığı araştırılıyor. Peki yeşil kart başvurusu nasıl yapılır? Yeşil kart kimlere verilir? Yeşil kart nasıl alınır? İşte detaylar...

Yeşil Kart Nedir?

Türkiye'de yaşayan ve çalışan vatandaşların pek çoğu Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki SSK (4A) ya da Bağ-Kur (4B) çatısında yer alan sağlık güvencelerinden faydalanmaktadır. Fakat bunun dışında kalan ve geçimini sağlayabilmek adına yeterli geliri bulunmayan, sosyal güvencesi olmayan bir kesimin de varlığı söz konusudur. Yeşil kart; 3816 Sayılı Kanun ile yardıma muhtaç ve sağlık güvencesi olmayan kişilere ücretsiz olarak sağlık hizmeti alabilmeleri için verilen bir belgedir.

Yeşil Kart Nasıl Alınır?

Yeşil kart alabilmenin ilk koşulu gelir testi yaptırılmasıdır. Gelir testi için başvurular ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Gelir testinden elde edilen sonuca bağlı olarak kişinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat etmesi gerekir.

Yeşil Kart Alma Şartları Nelerdir? Yeşil Kartı Kimler Alabilir?

  • Hanede yaşayanların kişi başı gelir ortalamasının net asgari ücretin 1/3'ünün altında olması gerekmektedir.

  • Yeşil kart için başvuruda bulunan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında herhangi bir kapsamda sigortalı olmaması gerekmektedir.

  • Kişinin vergi ya da çiftçilik kaydının bulunmaması gerekmektedir.

  • Yeşil kart sahibi olmak isteyen vatandaşın emeklik halinin bulunmaması gerekmektedir.

  • Yeşil kart almak için belirtilen bu şartlar yerine getirildiği takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 60/C-1 yani eski adıyla yeşil kartlı olarak GSS tesciliniz açılmış olacaktır.

  • Yeşil kart başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değerlendirilip onaylanır.

  • Yeşil kart başvurusundan önce yapılan gelir testi başvurusunda ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3'ünün üzerinde ise bu durumda Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki aylık primleri ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz.

Yeşil Kart Neleri Karşılar?

Yeşil kart sahipleri, devlete ait tüm sağlık ocağı, hastane, poliklinik gibi tüm sağlık hizmeti kurumlarından ücretsiz yararlanabilmektedir.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu