Yeryüzünde 800 Milyon İnsan Açlık Çekiyor

Dünya hepimize yetebilecek kadar kaynak sunsa da, nüfusunun büyük bir çoğunluğu bu kaynaklara ulaşmakta güçlük çekiyor. Bunun en önemli nedeni ise iktidarların neden oldukları savaşlar.

Yürütülen çalışmalara rağmen bugün yeryüzünde 800 milyon insan açlık çekiyor.

2016 Dünya Açlık Endeksi'ne göre, ilerlemelere karşın dünya genelinde hala 800 milyon insanın açlık çektiği açıklandı. İki yıl önce kronik açlık çeken insan sayısı 842 milyondu.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; dünya genelinde açlık oranının 2000 yılından bu yana yüzde 29 azaldığı kaydedilirken, Yemen, Güney Sudan ya da Suriye gibi ülkelerde silahlı çatışmalar, açlık ve yetersiz beslenmenin ana nedenlerini oluşturduğuna dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler'in hedefi 2030'a kadar açlığı bitirmek

Alman açlıkla mücadele örgütü Welthungerhilfe'nin başkanı Bärbel Dieckmann,  'Açlıkla mücadelede önemli bir başarı sağladık' açıklamasını yaptı. Ancak Dieckmann, BM'nin ”2030'a kadar Sıfır Açlık' hedefine gerçekten ulaşılabilmesi için siyaset, ekonomi ve sivil tolumun çabalarının artırılması gerektiğini kaydetti.

Yemen, Zambiya, Haiti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde durum kritik

Siyasi açıdan sorunların çözülmesi ve kriz önlemenin yanı sıra sanayi ülkelerinde tarım politikası reformunun da gerekliği olduğu kaydediliyor. Dünya Açlık Endeksi'nde bu yıl en üst sırada yer alan ülke Orta Afrika Cumhuriyeti. Çad, Zambiya, Haiti, Madagaskar, Yemen ve Sierra Leone'de de durumun 'endişe verici” olduğu bildirildi. Afganistan'daki durum da 'çok ciddi” olarak kaydedildi.

Mısır'da yetersiz beslenme oranı 'makul düzeyde” olarak sınıflandırılırken yine de mevcut durumun 2005 yılına oranla daha kötü olduğu belirtildi.

Türkiye endekse göre açlık sorununun az olduğu ülkeler arasında

Açlık ve yetersiz beslenme durumunun sırasıyla “endişe verici”, “çok ciddi”, “ciddi”, “makul düzeyde”, “az” gibi kategorilere ayrıldığı endekste Türkiye, açlık sorununun az olduğu ülkeler arasında.

Bazı ülkeler endekste yer almadı çünkü bu ülkelerdeki savaş hali nedeniyle güvenilir verilere ulaşılamıyor. Almanya, Fransa, ABD, İngiltere gibi sanayi ülkeleri de endekste yer almıyor.

65 milyon insan evinden uzakta

Dieckmann, raporun tanıtıldığı toplantıda aynı zamanda dünya genelinde 65 milyon insanın çatışmalar nedeniyle ülkesinden uzakta yaşadığını bildirdi. Dieckmann, 'Bunların küçük bir bölümü Avrupa'ya geldi” dedi.

İnsanların genelde komşu ülkelere kaçtığını kaydeden Dieckmann, radikal İslamcı Boko Haram ve ordu birlikleri arasındaki çatışmalardan kaçan Nijeryalıların Nijer'e gitmesini örnek gösterdi.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
11.10.2016

Bizde derdimiz var sanıyoruz...

12.10.2016

Pilav üstü az deve yiyen, ferrarisini altınla kaplayan, altın klozetlere sıçıp, hobi olsun diye bengal kaplanı besleyen, kıçını petrolle yıkayan "Müslümanlara" mı kızalım, günde 3 dolara çocukları çalıştırıp, minik elleriyle ürettikleri markalı ayakkabıları jet sosyete mağazalarında fahiş fiyata okutan küresel kapitalizme mi, yoksa bu tarz içerikleri görerek "vah vah" çekip, akşam evinde pişen yemeği beğenmeyip çöpe döken bizlere mi, bilemedim!

12.10.2016

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir" diyen bir peygamberin ümmetinin yarısı her gece yatağa aç giriyor.

TÜM YORUMLARI OKU (20)