Yerli ve Milli Kenevir Geliyor: Hangi Alanlarda Kullanılacak, Getirisi Ne Olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada 'Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz.' ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadelerin ardından kenevirin kullanım alanı ve getirisi de merak konusu oldu. 

Kenevir üretimi ile ne hedefleniyor? Detaylara birlikte bakalım. 

2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile bazı şehirlerde kenevir üretimi serbest hale getirilmişti.

2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle İzmir, Uşak, Kütahya, Burdur, Antalya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Ordu, Tokat, Yozgat, Kayseri, Malatya ve Rize'de kenevirin ekimi izinle serbest hale getirilmişti. 

İzin verilen il ve ilçelerin dışında kenevir yetiştiriciliği yapılamıyor.

Geçmişe bakıldığında ise kenevirin ekim alanı yıldan yıla gerilediği görülüyor.

Türkiye'de, tescilli ve üretim izinli kenevir çeşidi bulunmazken, ekim alanı yıllar itibarıyla geriledi. 1989'da 42 bin dekar olan kenevir ekili alan, 1999'da 5 bin 360 ve 2009'da 66 dekara düştü. Son alarak geçen yıl 200 dekarda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapıldı.

Türkiye'deki mevzuata göre kenevirin lif, sap ve tohum amacı dışında yetiştirilmesi hala yasak.

Bilimsel araştırmalarla THC'si düşük kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi için ise çalışmalar sürüyor.

THC oranına konulan üst sınır, bölgelere ve ülkelere göre farklılık gösteriyor.

Endüstriyel tip kenevirlerde THC oranının üst sınırı Kanada için yüzde 0,3, Avrupa Birliği için yüzde 0,2 olurken, düşük THC oranına sahip çeşitlerin kullanılması sonucunda Avrupa ve Amerika kıtalarında kenevir tarımı yapılan alanlar artmaya başladı. Çin de büyük alanlarda kenevir üretimi yapılan ülkeler arasında yer alıyor.

Yerli ve milli kenevirlerin ülke tarımına kazandırılması hedefleniyor.

AA'nın aktardığı bilgiye göre, endüstriyel kenevir üretimindeki gelişmelerle, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde 2017'den itibaren bu alanda çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda Karadeniz Bölgesi Kenevir Araştırmaları Güdümlü Projesi (TAGEM/BÜGEM) yürütülmeye başlandı. Projeyle yurt dışında tescil edilen THC oranı düşük ve yaygın ekim alanı olan çeşitlerin bölge şartlarına adaptasyonları belirlenecek. Çalışmalarla ön plana çıkmış ve durulmuş yerel popülasyonun verimi ve verim komponentleri tespit edilecek.

Bu doğrultuda Bakanlığa bağlı kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda 2 endüstriyel kenevir çeşit adayının tescil başvurusu tamamlanarak, ilk yerli ve milli kenevir çeşitleri ülke tarımına kazandırılacak.

Peki kenevir hangi alanlarda kullanılıyor?

Kenevir, otomobil sektöründe doğal fiber parçalar, ağaç işleme sanayisi, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ahşap malzeme, kumaş ve kanvas ürünler, gemi halatı, izolasyon malzemeleri, kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi çok geniş alanda kullanılıyor.

Gelir ve maliyet ne kadar olacak?

Türkiye'de ortalama 1 dekardan 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ise ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekarda, 800-850 lira masraf yapılıyor.

Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor. Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
15.01.2019

tamamen yasallaşması dileğiyle.

16.01.2019

yaşsa kurutur içeriz

15.01.2019

Arkadaşlar boşa içmek olayıyla bağdaştırmayın.Kenevir etken maddesi thc yi üretebilmesi için %80 nem 40 derece sıcaklık 12 saat kesintisiz ışık istiyor.Nemi yüksek ve sıcak olan mersin hatay gibi şehirlerle yasadışı ekimi fazla olan illerde(güney doğu) kenevir yetiştiriciliği kapsam dışı.Samsun tokat gibi illerde izinle yetiştirilir erkekler sökülmez bu da yine thc üretimine olumsuz etkisi vardır.Ekilen kenevirler ormanlardan çok daha fazla oksijen üretecek kağıt ilaç gibi birçok maddenin hammedesi olacak.Kısacası ekilen kenevirler içene yaramaz denese de tohumlu ve etkisi çok düşük saçma bir bitkiyi içip duracak.Bu tarım için güzel bir hamledir o kadar biryerden başlanması gerekiyordu tarımda kısmet kenevireymiş gerçi belki 100 yıla falan california tadında özgürlüklerimiz olursa neden olmasın ama daha önemli özgürlükler bile yok şimdilik.

15.01.2019

"yap bi fişek yapıştır içek" Recep Tayyip Erdrone

TÜM YORUMLARI OKU (23)