Yeri Yurdu Belli Olmayan Lezzetler! Birçok Ülkenin 'Bunu Ben Buldum' Diyerek Sahiplendiği Yemekler

Ülkemizin de sıklıkla yaşadığı kimliği belirsiz yemekler, aslında diğer pek çok ülke tarafından da yaşanıyor. Bu yemekleri kim buldu bilinmez ama her birinin çok lezzetli olduğu kesin! İşte birden fazla ülke tarafından sahiplenilen yemekler.

1. Baklava

Türk kökenli olduğu açık olsa da Yunanistan'ın epey sahiplendiği baklavayı Yunanistan gezinizde rahatlıkla bulabilirsiniz.

2. Spatzle

İtalya'daki gnocchinin birebir kopyası olan spatzle yemeğini sahiplenen sahiplenene! Macaristan, Almanya, Avusturya ve İsviçre bu yemeği en çok benimseyen ülkeler.

3. Karnıyarık

Yunanistan'da papoutsakia ismi ile bilinen karnıyarık, Türk versiyonu ile birebir aynı olsa da tek farkı üzerindeki sos. Beşamel soslu karnıyarık da diyebiliriz.

4. Cacık

Tzatziki, cacığın Yunanistan'daki birebir karşılığı. Tek farkı içeriğindeki sarımsak miktarının biraz daha yoğun olması.

5. Tikka masala

Hint ve Pakistan mutfağının bir türlü paylaşamadığı Tikka Masala, aslında Pakistanlı bir şefin bulduğu bir yemek. 1947'ya kadar Hindistan ve Pakistan'ın tek bir yer olduğunu düşündüğümüzde Hindistan'ın bu yemeği sahiplenmesi epey olası.

6. Musakka

Türk mutfağındaki musakka patlıcan ve kıymadan oluşsa da Yunanistan mutfağındaki lazanya ile musakkanın bir karışımı olan bir lezzet. İsmi ise moussaka.

7. Gulab jamun

Yine Pakistan ve Hindistan'ın bir türlü paylaşamadığı bir lezzet olan gulab jamun adlı tatlı, normalde Perslerin icadı olan bir yiyecek.

8. Ispanaklı börek

Yine komşu ülke Yunanistan'ın sahiplendiği ıspanaklı börek, her annenin mutfağından çıkan bir lezzet. Spanakopita ismi ile ıspanaklı böreği Yunanistan'da bulabilirsiniz.

9. Cao lau

Vietnam'daki bir uzak doğu çorbası olan cao lau, aynı içerikle Japonların udo yemeği ile aynı. Zaten tüm uzak doğu yemeklerinin çok benzer olduğunu unutmamak gerek.

10. Biber dolması

Yunanistan'daki gemista yemeği, ülkemizdeki biber dolması ile aynı şey. Yunanistan'da bu yemek yalnızca yeşil değil, kırmızı ve sarı biberler de kullanılıyor. Yine de en iyisini annelerimiz yapıyor.

11. Adobo

Filipinlilerin ilocano yemeği olarak bilinen bu yemek, aslında dibine kadar bir İspanyol yemeği ve ismi de adobo!

12. Palaçinka (Boşnak akıtması)

Boşnak akıtması olarak ülkemizde de bilinen palaçinka, aslında bir Macaristan yemeği. Ama sorsanız Bulgaristan, Çekya, Sırbistan ve Bosna Hersek dahil olmak üzere pek çok ülke bu yiyeceği sahipleniyor.

13. Kebap

Kebabın kökeni çok eskilere dayanıyor. Öyle ki Afganistan ve Afrika'da da sıklıkla kebap yendiğini görebilirsiniz. Tabii biz Osmanlı ile ortaya çıktığını düşünüyoruz.

14. Şiş kebap

Souvlakia dediniz mi Yunanistan'da tabağınıza iyi pişmiş bir şiş kebap getirilir. Komşumuz bizden epey şey kapmış.

15. Lokma

Loukoumades diyerek isim değişikliğine bile gitmeyen Yunanistan, bu güzel sokak tatlımızı bol miktarda tüketiyor.

16. Yaprak sarma

Biz de yaprak sarma olarak bilinse de bu tadımız Yunanistan'da dolmades olarak anılıyor. Zeytinyağlılarımız epey benzeşiyor gerçekten.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Gezerken Midesine Bayram Ettirmek İsteyenlere! Dünya Mutfağından 35 Ülkeyle Özdeşleşmiş 35 Meşhur Yemek
İçinizdeki Yemek Yapma Ateşini Yeniden Alevlendirecek Dünya Mutfaklarının En Ünlü 10 Yemeği
Dünyanın En İyi Tatlarına Sahip Olan 20 Ülke ve Mutfakları Hakkında Küçük Bilgiler

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
12.09.2021

yemek adlarının etimolojik kökenine bakarsak çoğu anlaşılır. baklava=baklavi(baklalı) arapça. karnıyarık türkçe. cacık farsça jaji, jajik=jaj adlı ottan. musakka=arapça sulandırılmış, sulu(yemek). börek farsça ya da türkçe net değil. dolma türkçe. kebap arapç,a türkçesi külbastı. lokma arapça. sarma türkçe.

The ghost'a katılmakla birlikte aynı coğrafyada, zaman zaman aynı ülkenin sınırları içinde yaşamış milletlerin bazı tatları sahiplenmesi kadar doğal bir şey olamaz. Sorsanız lavaş da Ermenilerindir. Aslında hepimizindir. Yunanistan, Ermenistan, bu ülkelerle her ne kadar aramızda birtakım çatışmalar olsa da, geçmişten gelen ve inkâr edemeyeceğimiz bir bağ var bu insanlarla aramızda. Yunan var mı buralarda ya sarılasım geldi birden 😁

13.09.2021

şu yunanlar da hırsızın önde gideni resmen :D

18.09.2021

Kebap, şiş kebap Hititler'de bile vardı ne Osmanlısı... Osmanlı yemek kültürü, üzerinde yayıldığı geniş coğrafyanın mutfaklarının toplamından ibaret. Nereyi fethetseler oralardan birşeyler öğrenmişler.

TÜM YORUMLARI OKU (7)