Kamberler’de yetişen ama öldüğünde ”Bursa’nın Deli Ayten’i öldü” başlıklı haberlerle yerel gazetelerde yer alacak kadar kente mal olan Ayten Şenaşık’ın hüzünlü bir hikayesi var.
Kamberler’de yetişen ama öldüğünde ”Bursa’nın Deli Ayten’i öldü” başlıklı haberlerle yerel gazetelerde yer alacak kadar kente mal olan Ayten Şenaşık’ın hüzünlü bir hikayesi var.
3 yaşında menenjit geçirmiş. Hastalığının etkileri zamanla geçmeye başlamış. 13-14 yaşına gelince kendi gibi garip bir alkolik Cümbüş Hasan'a sevdalanmış.
Ailesi 'Bu kız zaten garip, bir de bu alkoliğe varırsa nice olur hali' diye düşünüp, 'Hayır, Cümbüş Hasan'la evlenemezsin!' demişler Ayten'e. İyice dellenip kontrol edilemez hale gelmiş. Kızın bu haline herkes 'Sevdadandır, kara sevda çekiyor. Vermezseniz Cümbüş'e iyice gider bu kız' deyince razı olmuş ailesi.
Cümbüş Hasan da bir yandan yoksulluk, alkol bağımlılığı, diğer yandan Deli Ayten derken meyhaneden çıkmaz olmuş. 1,5 yıl zor dayanmış ve bir sabah evi terk edip bir daha hiç geri dönmemiş. Cümbüş Hasan, gitmiş gitmesine de Ayten'den farklı değilmiş durumu. Kısa bir süre sonra meyhane masasında ölmüş.
Eşinin ölümüyle yıkılan Ayten de avare halde sokaklarda dolaşmaya başlar ve adı deliye çıkar. Bir omzuna astığı çok sayıda rengarenk çantayla gezerek cümbüş ve davul çalan Deli Ayten, özellikle kent merkezindeki esnaf için bir dönemin simge isimlerinden biri olmuş. Tarihi Kapalı Çarşı ve devamındaki Uzun Çarşı’da dükkanları dolaşarak bahşiş toplayan Deli Ayten, genellikle kendi halinde ve zararsız olmasına karşın kızdırıldığı zamanlarda saldırganlaşırmış.
Kamberlerdeki kulübesinde 1992 yılında komşuları tarafından ölü bulunmuş. Ölüm haberi yerel gazeteye çıkmış. Ölümünden bir yıl sonra Kapalı Çarşı esnafı Deli Ayten’in hayalini gördüğünü ileri sürerek, bunun üzerine aralarında para toplayarak mezarını düzenlemişler. Günümüzde Kamberler parkında bir heykeli ve heykelin arkasında bir müzisyen mektebi vardır.