Yer Elmasının Vücuda Yararları Nelerdir? Yer Elmasının Faydaları ve Zararları

Halk arasında tatlı patates olarak da bilinen yer elması, birçok şekilde tüketilebilir. Özelliklerde salatalarda ve yemeklerde kullanılır. Aynı zamanda çiğ bir şekilde de yenilebilir. Yer elmasının vücuttaki birçok sistem üzerinde olumlu etkisi bulunur. Lif ve antioksidan bakımından da zengindir. Prebiyotik etkisi de bulunduğundan dolayı, diyetlerde sıklıkla tercih edilir. Yeni doğum yapmış kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Peki yer elmasının vücuda yararları nelerdir? İşte yer elmasının faydaları ve zararları...

Yenilebilir köksaplarına sahip olan yer elması, papatyagiller ailesine aittir. Yer elmasının ana vatanı Kuzey Amerika'dır. Ancak dünyanın birçok bölgesinde yetişebilir. Şuana kadar bilinen 200'e yakın yer elması çeşidi bulunur. Tatlı bir tada sahip olan bu besin, görüntüsü ile turba benzetilir. İçerisinde demir, kalsiyum, selenyum, B ve C vitaminleri bulunur. Aynı zamanda yapısında beto-karoten adı verilen sağlık için önemli bir madde bulunur. Düzenli tüketildiğinde hastalıklara ve rahatsızlıklara karşı vücudu korur. Yer elmasının vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yer Elmasının Vücuda Yararları Nelerdir? Yer Elmasının Faydaları ve Zararları

Yer elmasının vücuda sayısız yararı bulunur. İçerisinde bulunan inülin adlı madde bağırsakların korunmasını sağlar. Bağırsaklardaki zararlı bakterileri ulaştırırken kolon kanseri riskini de en aza indirger. Aynı zaman anemi hastalığına karşıda oldukça etkilidir. Yapısında bulunan demir minerali sayesinde kansızlığı giderir. Düzenli tüketilen yer elması, kalp ritminde oluşan düzensizlikleri dengeleyerek kalp damar sağlının korunmasını sağlar. 

Yer elmasının böbrek sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunur. İdrar söktürücü özelliği vardır. Ayrıca sindirim sistemini düzenler, kabızlığı giderir. Mide ağrılarını gidermede etkili bir sebzedir. Yer sinir sisteminin rahatlamasını sağlar. Stres, halsizlik ve yorgunluk gibi problemleri ortadan kaldırır. Yaşlanmadan dolayı ciltte oluşan kırışıkları azaltmayı da sağlar. Aynı zamanda ciltteki yaraların ve hasarların iyileşmesini hızlandırır. Afrodizyak açısından da önemli bir besin olduğu için cinsel gücü arttırılması içinde tüketilir. Kan şekerinin dengelenmesi açısından oldukça faydalıdır. Bu sayede şeker hastalığı oluşma riskini en aza indirger.

İnsan sağlığı için faydalı bir besin olan yer elmasının bilinen ciddi bir zararı yoktur. Ancak lifli bir besin olduğu için hassasiyeti bulunan kişilerde karın ağrısı, şişliğe yol açabilir. Yer elmasına alerjisi olan kişilerde sindirim sisteminde oluşan problemlerin dışında deri döküntüleri de görülebilir.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?