Yeniliğe Adım Atın! Girişimcilikte Yenilikçi Fikirler Nasıl Oluşturulur?

Birçok insan girişimci olmak ister çünkü kendi işini yaratmak ve bundan para kazanmanın inanılmaz bir tatmin duygusu vardır. Girişimciliğe adım attığınızda ilk karşılaştığınız problem yenilikçi bir fikir bulmaktır. Özellikle günümüzde bu daha da zor bir hale büründü. Çünkü global dünyamız sürekli yeni fikirlerin etkisiyle büyümekte ve bu inanılmaz bir hızda gerçekleşmekte. Bir gün önce bulduğunuz çığır açacak fikir, bir gün sonra eski bir fikir olabilir.

Gelin bu içerikte ilk olarak yenilikçi fikirlerin nasıl oluştuğuna bakalım!

Yenilikçi bir girişimci olmanın ilk adımı fikir edinmektir.

Verimli bir fikriniz olmazsa fazla ilerleyemezsiniz. Burada ki temel problem yeni fikirler bulmanın yöntemlerini bilmemiz.

Sürekli görebildiğiniz her konu hakkında soru sorun.

Her şeyden önce fikir insanları meraklı insanlardır. Başkalarına ve özellikle de kendilerine pek çok soru sorarlar. Cümleleri genellikle kim, ne, nerede, ne zaman, neden ve nasıl gibi sorularla başlar. Soru sormak yeni fikir bulmanın en önemli yapı taşıdır. Soru sordukça yeni cevaplar alırsınız ve kafanızda bu cevaplar yeni fikirlere dönüşebilir.

Fikirlerinizi not alın veya her hangi bir şekilde yazıya - görüntüye dökün.

Bu içeriği okuyan birçok insanın aklına sayamayacağımız kadar güzel fikirler gelmiştir. Ama genelde bu fikirlerimizi unuturuz veya aklımızın uzak bir köşesine atarız. Aradan belli bir süre geçer ve fikrimizin başkası tarafından yapıldığını görürüz. Bunun temel sebebi not almamamız ve o fikri unutmamızdır. Yaratıcı insanlar listeler ve notlar tutar. Mesela Edison'un içinde notlar ve fikirler olan binlerce defteri vardı. Leonardo Da Vinci'nin notları ayna yazısıyla yazılmıştı ve defterlerinde büyüleyici çizimler de vardı. 

Fikirlerinizi size saçma bile gelse not alın. Çünkü ne zaman nerede işinize yarayacağını bilemezsiniz ve işe yaramayan fikirleriniz bile daha sonra işe yarayan yeni fikirleri ortaya çıkarabilir.

İlişkisel olarak düşünün ki fikirlerinizi ileri adımlara taşımak daha kolay olsun.

Pek çok fikir ilişkisel düşünmenin sonucudur. İlişkisel düşünme terimini basitleştirecek olursak eğer; bir fikri alıp başka bir olasılık veya fırsatla birleştirmek diyebiliriz. Örneğin Steve Jobs, bilgi işlem teknolojisini yeni pratik kullanımlara uyarlama konusunda büyük bir yeteneğe sahipti. Bilimin sanatsal yönünü takdir etti ve Apple ürünlerini basit olduğu kadar güzel de yaptı. İnsanlar farklı bakış açılarını gözlemlediklerinde ve mevcut yaklaşımları yeni fırsatlara uyarlama konusunda becerikli olduklarında, yeni deneyimler genellikle yeni fikirler verir. Yani fikrinizi başka bir fikirle harmanlayarak kendinizin bile zor hayal edebileceği bir şeye ulaşabilirsiniz.

Fikirlerinizi test edin ve analiz edin. Böylece fikirlerinizi eyleme döktüğünüzde ne tarz sonuçlarla karşılaşabileceğinizi görürsünüz.

Yenilikçi insanlar, denemenin önemini bilirler. Test, birçok ilerlemenin anahtarıdır. Fikirlerinizi test etmek size hatalarınızı ve fikirlerinizde geliştirmeniz gereken yerleri gösterir. Yaptığınız denemeden sonra daha önce bulduğunuz fikri bir köşeye atarak daha gelişmiş versiyonunu düşlenebilirsiniz.

Yenilikçi fikirler bulurken en önemli faktör yaratıcı olmasıdır.

Yeni fikirler bulmanın aşamalarını birlikte inceledik. Şimdi bunu bir ileri seviyeye taşıyalım ve yaratıcılık kısmına odaklanalım. Çünkü eğer yeni fikrimiz yaratıcı değilse ne yazık ki belli seviyelerde başarılı olabiliriz veya başarısız bir girişime sebep oluruz.

Yaratıcı olmak için sanatsal olmanıza gerek yok. Herkes yaratıcı bir yaklaşım benimseyerek ve en iyi düşünme araçlarını uygulayarak cesur, çığır açan fikirler üretmeyi öğrenebilir.

Yeni yaratıcı fikirler üretmenin üç temel yaklaşımı vardır.

1. Eski düşünme kalıplarını kırmak.

2. Yeni bağlantılar kurmak.

3. Yeni bakış açıları kazanmak.

Eski düşünce kalıplarınızı kırın.

Hepimiz belirli düşünce 'izlerinde' sıkışıp kalabilir ve grup düşüncesinin kurbanı olabiliriz. Bu fikirler o kadar rahat olabilir ki bizi geride tuttuklarının farkına bile varmayız. Dolayısıyla, taze fikirlere sahip olmak için yerleşik düşünce kalıplarından kurtulmamız ve önümüzde yeni yollar görmeye başlamamız gerekiyor.

Peki bunları hangi yöntemle yapabilirim?

Varsayımlarınıza meydan okuyun!

Muhtemelen her duruma bir dizi varsayım getirirsiniz. Birçoğunun doğru olduğu ortaya çıkabilir ancak önyargılarınıza meydan okumak da bazı heyecan verici olasılıkların önünü açabilir.

Problemi yeniden ifade edin! 

Probleminizi tanımlama veya çerçevelendirme şekliniz yaratıcılığınızı sınırlayabilir. Çözmeye çalıştığınız konuyu farklı bir şekilde anlatırsanız veya farklı bir açıdan bakarsanız yeni çözümler ortaya çıkabilir.

Tersini düşünün!

Yeni bir yaklaşım düşünmekte zorlanıyorsanız, sorunu tersine çevirmeyi deneyin. Soruyu çevirin ve elde etmek istediğiniz şeyin tam tersini keşfedin. Bu size gerçek sorunu çözmeniz için yenilikçi yollar sunabilir.

Yeni bağlantılar kurmayı deneyin.

Yeni fikirler üretmenin bir başka yolu da yeni ve beklenmedik bağlantılar kurmaktır. En iyi fikirlerden bazıları neredeyse şans eseri ortaya çıkar. Normalde ana fikrinizle alakasız bir konu size çığır açıcı bir fikir verebilir.

Yeni bağlantıları nasıl kurabiliriz?

Rastgele kelimeler.

Herhangi bir belgeden rastgele bir kelime seçin ardından o kelime ile probleminiz arasında yeni çağrışımlar arayın.

Resim incelemeleri.

Görüntüler yaratıcı düşünceye ilham vermenin harika bir yolu olabilir. Herhangi bir görüntü seçin, sorununuzla bir bağlantı bulun ve ortaya çıkan yeni olasılıkları fark edin.

Kendinize yeni perspektifler bulun.

Son olarak, her zamanki bakış açınızdan bir adım geri atarak ve bir soruna 'taze gözlerle' bakarak düşüncenize ekstra bakış açısı yaratabilirsiniz. Belki yaşları, yaşam deneyimleri veya kültürel geçmişleri nedeniyle farklı bir bakış açısına sahip biriyle konuşarak genellikle bir konuyu şaşırtıcı bir şekilde yeni bir şekilde ele alırsınız.

Popüler İçerikler

Elektrik Faturasında Yeni Dönem: 1.050 Lira Üzerinde Tüketimi Olan Yandı!
Ahu Tuğba'nın Cenazesindeki Tavırlarıyla Olay Olan Meriç Erkan'ın Atatürk'le İlgili Sözleri Sinirleri Hoplattı
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi