Yeniden Depremle Sarsılan Afet Bölgesinde Çadır Eksiği Konuşulurken, Kızılay'ın Mali Durumu ve Kapasitesi

Deprem gerçeğiyle yüzleşen Türkiye'de acil durum koordinasyonu dün felaket bölgesinde yeniden şiddetli sarsıntılar olmasıyla sorgulanıyor. Bir yandan mevsimin kış olması, bir yandan felaketin boyutunu büyüten yapılaşma, bir yandan da depremden etkilenen alanın geniş bir bölgeyi kapsaması yardım çalışmalarını yavaşlatıyor. Rasyonel olarak bakıldığındaysa Türkiye'nin sınırları içindeki topraklarının yüzde 93'ünün fay hatları üzerinde olması ve bu felaketin yıllardır bilim adamları tarafından beklendiğini dile getiriliyor olması da hazırlık kısmını sorgulatıyor.

Türkiye, yaşadığı deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, bölgede fay hatlarındaki hareketlilik de sürüyor. Dün yine bilim adamlarının büyük depremler sonrası öngördüğü şekilde bölgede şiddetli sarsıntılar oldu.

11 ilde yıkımın boyutu yüksek olurken, son açıklanan verilere göre can kaybı 41 bini aştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamalarına göre de incelenen 927 bin binada 118 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ya da ağır hasarlı durumda. olduğu belirtildi. Bu da kış şartlarında barınma sorununu gündeme getiriyor.

Bir yandan bölgeye yardım yağarken, bölgede bu yardımların koordinasyonunu AFAD yapıyor. Ayni ve nakdi yardımların içinde genel olarak temel ihtiyaçlar olurken, Kızılay geçmiş tecrübeleriyle ve AFAD'ın koordinasyonuyla özellikle barınma ve tuvalet ihtiyaçları öne çıkıyor.

Bu da dün sert sarsıntıların olduğu bölgede yeniden az hasarlı da olsa yapılara girmek zorunda kalanlar için soru işaretler oluşturdu.

Kızılay'ın "Çadır ve Tekstil" işletmesi bulunuyor. Burada çadırların detaylı bilgileri veriliyor. Ancak çadırları görmek henüz her depremzedeye nasip olmuyor.

www.kizilaycadirtekstil.com.tr

Kızılay'ın ilkyardım faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurduğu merkezleri de bulunuyor ki Kahramanmaraş bölgesindeki merkezini 2 Ocak 2023 itibarıyla kapattığı, Cumhuriyet'ten Bora Erdin'in aktardığına göre, zaten Osmaniye, Kilis, Gaziantep ve Adıyaman’da merkezlerin bulunmadığı da görülüyor. Ancak bizim konumuz çadır. O halde fiyatlarına bakalım.

Deprem çadırı olarak Google'da arattığınızda genelde karşınıza üretici firmalar çıkıyor. Kızılay ve AFAD çadırlarının özelliklerine yakın özelliklerde çadır fiyatları 7 ila 8 bin TL bandında olduğu görülüyor.

Deprem çadırlarının izolasyonlu olanlarının fiyatları ise ikiye katlıyor. Daha büyük boyutlarda gündemde olan sahra hastanesi, yemekhanesi gibi yapılan için normal süreçlerde çiftliklerde de kullanılan çadırların fiyatları ise 20 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Son dönemde yapılan yardımlarda net meblağ olarak "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında toplanan miktara bakıldığında 115 milyar 146 milyon 528 bin TL olunca kaç tane çadır alınabilirdi diye bakalım istedik.

8 bin TL üzerinden bir hesapla 14 milyon 393 bin 316 adet çadır alınabiliyor. bunların önceden Kızılay ya da AFAD stoklarında olmadığını farz etsek dahi, 11 ilin toplam nüfusu olan 13 milyon 897 bin 974 kişiyi aşıyor. 

3 milyon 478 bin 573 hanenin hepsine çadır verilse bu tutar, 27 milyar 828 milyon 584 bin TL oluyor. Kaldı geriye 87 milyar 317 milyon 944 bin TL.

Bölgede en büyük eksiklerden biri olan mobil tuvaletlerin tanesinin 10 bin TL seviyesinde olduğu görülüyor. Buraya kamu alımlarını ya da toptan fiyatları hiç dahil etmiyoruz.

Böylelikle nüfusa oranlarsak 10 kişiye 1 mobil tuvalet düşüyor desek bu konuda hesabın nasıl yapıldığı sosyal ve sağlık bilimcilerinin işi olurken, 13 milyar 897 milyon 973 bin 999 TL tutuyor. Kaldı geriye 73 milyar 419 milyon 970 bin TL.

Her haneye dağıtılan 10 bin TL'lik yardımı da bu kampanyadan karşılasak 34 milyar 785 milyon 730 bin TL tutar, kaldı geriye 38 milyar 634 milyon 240 bin TL. Burada maaşlar bile ödenebilir demek için Kızılay'ın faaliyet raporlarına göz atıyoruz.

Kızılay'ın 2019-2020-2021 yıllarındaki Konsolide Faaliyet Raporundaki, çadır ve konteyner üretim kapasitelerini görüyoruz.

Kaynak: Kızılay Faaliyet Raporu

Yine aynı raporda barınma ve gıda kapasitelerini görüyoruz.

Kızılay'ın dünyaya yaptığı yardımları görüyoruz.

Kızılay'ın çalışan kapasitesini görüyoruz.

Son olarak da bu 3 yıldaki Kızılay'ın gelir-gider dengesini görüyoruz. Siz ne görüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Hatay'da Yaşanan Depremlerin Ardından Pınar Deniz Depremzedelere Yapılan Yardımlar için Hesap Sordu
Valinin Yardım İçin "Memurlar 1 Ay Maaş Almasın" Önerisi Gündem Oldu: Valiler 1 Ay Maaş Almasa?
Artçı Deprem mi? Hatay'daki 6.4 ve 5.8 Büyüklüğündeki Şiddetli Depremlerin Ardından Uzmanlar Ne Dedi?
Hatay'daki Depremin Ardından Tsunami Uyarısı Yapan AFAD'ın Sahile Kurduğu Çadır Kent Tepki Çekti

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.02.2023

Ne liyakat bıraktılar ülkede ne adalet ne de güven 😤

21.02.2023

Kızılayı TSK ya bağlayın kim kazanırsa, kazansın ve Afet bakanlığı kurun bu saçma sapan afad mafad umke kumke tümünû tek elden koordine edecek bir bakanlık ve eski E.M.A.S.Y.A. protokolüne geri dönülsün. birilerinin keyfine kalmasın.

22.02.2023

Havada sürekli sayılar uçuyor ama hepsi kağıt üstünde real de bir bok yok ellerinde...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ