Yeni Yönetmelik Yürürlükte: Sinema Filmleri, Dijital Platformlarda En Az 5 Ay Sonra İzlenebilecek

Yeni Sinema Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin esasların yer aldığı yönetmelik yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre sinema filmleri ve fragmanlar, cinsellik, çıplaklık, şiddet, korku ile uyuşturucu madde, kaba ve argo dil gibi ‘olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar’ yönünden değerlendirilerek sınıflandırılacak.

Gösterime giren filmlerin internet ortamında yayınlanma süresine sınırlama!

Yönetmeliğine göre, sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda beş ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamayacak.

Filmler 'olumsuz davranışlara' göre sınıflandırılacak

Sinema filmleri ve fragmanlar, cinsellik, çıplaklık, şiddet, korku ile uyuşturucu madde, kaba ve argo dil gibi olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar yönünden değerlendirilerek sınıflandırılacak.

Film öncesi en fazla 10 dakika reklam gösterilecek

Yönetmelikle, sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10, fragman gösterim süresi ise en az üç, en fazla beş dakika olarak belirlendi. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak

Filmleri için yaş sınıfları da değişiyor

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmleri için çocukların korunması amacıyla uygulanan yaş sınıfları, çocukların fiziki ve psikolojik gelişimleri, uluslararası uygulanmalar ve uzman görüşleri çerçevesinde “Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+” olarak yeniden düzenlendi.

Fragmanlar da sınıflandırılacak

Kamuoyundaki özellikle çocuk filmleri öncesinde yetişkinler için uygun bulunan fragmanların gösterilmesi hususunda duyulan rahatsızlık “Sinema filmi öncesinde veya arasında gösterilen fragmanların, gösterimi yapılan sinema filmi için belirlenmiş işaret ve ibarelere uygun olması zorunludur.” hükmü ile son buluyor.

Bundan böyle fragmanlar da sinema filmleri gibi sınıflandırılacak ve aileler çocuk filmlerinde korku filmi fragmanları görmeyecekler.

'Halk Günü' haftada iki gün olarak uygulanabilecek

Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı veya dağıtımcısı arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde “Belirli yaş ve üzeri bileti”, “Engelli bileti”, “Şehit yakını ve gazi bileti”, “Halk günü bileti”, “İnternet bileti”, “Kamu meslek grubu bileti”, “Öğrenci bileti” ve “Sabah seansı bileti” türlerinde indirim yapabilecek.

Sinema seyircisinin büyük rağbet gösterdiği halk günü bundan böyle haftada iki gün olarak uygulanabilecek.

Sinema bileti ile birlikte başka bir ürün paket halinde satılamayacak

Sinema salonu işletmecileri ile yapımcılar arasında krize sebep olan, kamuoyunda “mısır savaşları” olarak bilinen sorun yönetmelikte yer alan “Sinema salonu işletmecileri ya da sinema filmi bileti satan diğer gerçek veya tüzel kişiler, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz, sinema biletini başka bir ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.” düzenlemesi ile son buluyor.

Sinema salonu işletmecileri bilet ve diğer ürün fiyatlarında ayrı ayrı indirimler yapabilecek, ancak sinema bileti ile birlikte başka bir ürünü paket halinde satamayacak.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
22.10.2019

Mısır sorununun çözülmesi dışında işimize yarayacak hiç bir şey yok. Parasını ödeyip izleyeceğin bir filmde, sana ücretsiz 10 dakika reklam izletiyorlar. Asıl bu kanunun değişmesi lazım. Ben bugün reklamsız yayın izlemek için para ödediğim platformlarda reklam göremiyorken sinema gibi, yine parasını ödediğim bir platformda 10 dakika reklam izlemeye mağruz bırakılıyorum.

22.10.2019

hiç bir halta yaramayan bir yönetmelik. Diyelim ki film 3 haftadan sonra hiç bir sinemada yayınlanmıyor. Neden 5 ay beklensin? Sırf sinemada izleyenler "hemen televizyona düştü" demesin diye mi? Sinemada izlemek ile TVde izlemek aynı şey değildir. Para verilmesinin sebebi "6 ay boyunca bu filmi izleyen sadece ben olayım" mı? Mısır almazsan bilet satmam gibi bir düzenleme hiç olmadı. Bileti alırken yanında mısır satmak bir pazarlama stratejisi sadece. Hazır ödeme yapıyorken onu da arada çıkartsın, cazip olsun diye 3-4 lira indirimli diyip satıyorlar. Yapabiliyorsan fiyatını sınırla ki insanların işine yarasın. Reklam olayı ise tümüyle kaldırılmalı. Verilen bilet parası hiç de az değil. Öyle reklam olmasaydı biletler daha pahalı olurdu falan demesin kimse. Bu tümüyle salonların kar arttırma oyunu. Hiç bir soruna çözüm bulmamış, göstermelik bir şeyler yapılmış bu yönetmelikle. Benim fikrim bu yönde...

22.10.2019

bu kadar yetmez ! ben film seçme arasında kalmak istemiyorum bana ne izleyeceğimi de siz söyleyin !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ