Arınç, Gül'ün dönüş kararına parti içinden gelen bazı yorumlar için 'Yeni yetmelerin 'aslında öyle olması gerekir aslında şöyle olması gerekir' diye hesaplar yapması bizim aramızdaki yıllardır süren kardeşliği zedeleyebilir' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AK Parti'ye genel başkan olarak dönmesine gerek olmadığını söyledi. Arınç, 'Dönecektir, birlikte siyaset yapacağız, belki önümüzdeki süreç içerisinde 'Senin yerin burasıdır' diye teklif edilecektir' dedi.
Gül'ün dönüş kararına parti içinden gelen bazı yorumlar için ise 'Yeni yetmelerin kendilerine bir şeyler evham ederek, mevhum bazı değerler üzerinden 'aslında öyle olması gerek, aslında böyle olması gerekir' diye hesaplar vermesi bizim aramızda yıllardan beri bozulmayan kardeşliği zedeleyebilir. Bence herkesin çevresindeki bu tür insanlara karşı, onları ayıplayıcı, aman böyle yapma şöyle yapın diyen bir tavır alması lazım' diye konuştu.
Arınç A Haber televizyonunda katıldığı programda Gül'ün AK Parti'ye dönme kararını ve AK Parti kongre tarihiyle ilgili soruları yanıtladı.
Arınç, Gül'e parti içinde önemli bir göreve getirilmesinin mümkün olduğunu ancak 2015 genel seçimleri öncesinde bunun mümkün olmayabileceğini söyledi. Arınç, Gül'e hak ettiği değerin mutlaka verileceğini vurguladı:
'2015’ten itibaren AK Parti içinde Gül'ün çok büyük sorumluluk alması mümkündür ama öncesinde, 2015 öncesinde bir başka düşünceye sahip olmaması gerekebilir. Bugün için Sayın Gül'e, cumhurbaşkanlığı yapmış bir insana 'önce asker olarak yazıl da bakalım' diyecek halimiz yok. 'Gel seni grup başkanvekili yapalım' diyemeyiz. Sayın Abdullah Gül dolgu malzemesi değil. Geldiği zaman kendisine layık bir görev verilmesi gerekir. 'Kayseri'den milletvekili yapacağız' denilemez. Kendisi tek başına bir değerdir, o değerin karşılığı verilir.'
Arınç kongre tarihinin Gül'ün görev süresinin dolmasına bir gün kala yapılacak olmasını 'siyasette devamlılık esastır' sözleriyle savundu. Arınç genel başkan ve başbakanın aynı kişi olması yönünde partide güçlü bir irade olduğunu belirtti, 'Bir köyde iki muhtar olmaz' dedi. Arınç kongrenin 28'inden sonra yapılmasının pratik bir faydası olmadığını açıkladı:
'Tamam canım kongreyi sonra yapın, Gül gelsin genel başkan seçilsin, pratik faydası yok. Genel başkan olacak ama başbakan olamayacak çünkü milletvekili değil. Şimdilik 2015’e kadar olamaz. Bayburt Gümüşhane modeli var denebilir ancak onlar zaman içinde ihtiyaca göre uygulanmış formülerdir. Şu anda iptal edilen bir seçim olmadığına göre, tek milletvekilinin ayrıldığı bir ilden olabilir ama böyle zorlama bir formülü sayın Gül kabul eder mi, milletvekilleri sıcak bakar mı, bu tartışılmalı. Gül'e karşı alınmış bir karar değil, hukuki ortam nedeniyle alınmış bir karardır.'
Erdoğan'ın görev süresiyle ilgili tartışmalar
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkmadan önce başbakanlık görevinin ne zaman sona ereceği konusunda, cumhurbaşkanlığı yemini etmenin esas olduğunu söyledi. Arınç örnek olarak tutuklu miletvekillerinin yemin etmeden yasama görevlerinin başlamadığını hatırlattı.
101- madde “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer” diyor. Cumhurbaşkanı'nın yemin etmesiyle ilgili 103. madde ise 'Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde ant içer' ifadesini kullanıyor.
Arınç anayasa hukukçularından aldıkları görüşler doğrultusunda '103. madde esastır' dedi. 'Milletvekileri de ant içerek yasama görevine başlayabiliyor. Milletvekilleri de tutukluyken yemin etmeden yasama görevlerine başlamadılar' diye konuştu.
Arınç, Erdoğan'ın 28 Ağustos'ta mazbatasını alacağını, ant içeceğini ve görevine başlayacağını söyledi.
'Ayıplı malzeme değiliz'
Arınç son dönemde Gül ve Erdoğan'ın yakın çevresine dayanılarak verilen haberlere tepki gösterdi. Arınç, 'Gül ve Erdoğan'ın arasını mesafeli tutmaya çalışanlar olabilir' dedi ve bir uyarıda bulundu:
'İkisi hakkında konuşma hakkını kendinde görenler olabilir. Herkes kendi çevresindekilere sükunet telkin etmelidir. Sayın Gül de, bir başkası da. Üç dönem kuralı gereği 2015’te aday olamayacaklardan biri benim, benim gibi 70 kişi daha var. Bunları ayıplı malzeme olarak görmeye çalışan varsa yanlış yapıyor. Bu isimlerin hepsinin kendine göre bir değeri vardı, bazılarının özgül ağırlığı vardır. Yeni yetmelerin kendilerine bir şeyler evham ederek, mevhum bazı değerler üzerinden 'aslında öyle olması gerek, aslında böyle olması gerekir' diye hesaplar vermesi bizim aramızda yıllardan beri bozulmayan kardeşliği zedeleyebilir. Bence herkesin çevresindeki bu tür insanlara karşı, onları ayıplayıcı, aman böyle yapma şöyle yapın diyen bir tavır alması lazım. Partimizden en az 40 Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ali Babacan çıkar. Arkasının gürül gürül geldiğine inanıyorum. Bunları bir zafiyet olarak görmek ve onlardan kurtulmaya çalışmak olmaz.'
Başbakan adayları
Başbakan Yardımcısı Arınç başbakanlık için parti içinde istişareler yapılacağını, il başkanlarıyla ve delegelerle de görüşüleceğini söyledi. Arınç, genel başkan ve başbakan olarak belirlenecek kişinin performansının 2015 genel seçimlerine kadarki performansının önemli olduğunu söyledi. Bu tarihe yakın yeni bir değerlendirme yapılarak yeni bir kongre toplanabileceğinin işaretini verdi.
Arınç, bu kişinin AK Parti'de üç dönem kuralına takılan isimlerden biri olabileceğini de söyledi:
'Genel başkan ve başbakan olacak kişinin üç döneme takılacak olanlardan olması mümkündür. Bu kurala takılan 70 kişi içinden seçilebilir. Bugün seçilecek olanlar 2015 dahil, 2019’a kadar devam etsin derseniz üç döneme takılanları saf dışı bırakmış olursunuz.'
Arınç kendi isminin de başbakan adayları arasında gösterilmesini değerlendirdi:
'Siyasette her noktaya geldim, bileğimin gücüyle geldim. Çanta taşıyarak gelmedim. 'Sen şu işe layıksın gel' dediler, gittim. Bir beklenti içinde değilim ama görev noktasında bize görev düşerse ve görev emanet edilirse en iyi şekilde yapmaya çalışırız. O görev verildiğinde görevden kaçmayız.'
Arınç adı geçen diğer adaylara karşı olduğu yönündeki haberleri yalanladı.
Kongre kararı
AK Parti, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından partinin en üst düzey karar organı MKYK’yı 11 Ağustos’ta toplayarak kongre kararı aldı. Toplantı sırasında Cumhurbaşkanı Gül, ‘partime dönmem doğaldır’ açıklaması yaptı. Ancak oybirliğiyle kongrenin Gül’ün Çankaya Köşkü'nden ineceği 28 Ağustos’tan bir gün önce, 27 Ağustos’ta yapılması kararı alındı.
Davutoğlu ismi önde
AK Parti’de genel başkanlık ve başbakanlık için üç dönem kuralına takılmayan ve milletvekili olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ismi öne çıkmış durumda. Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’ndaki yakın çalışma arkadaşlarından, akademi yıllarından öğrencisi ve danışmanı olan Ali Sarıkaya Başbakanlık Başmüşaviri olarak atandı.
Kaynak: Al Jazeera, A HABER