Yeni Yasanın Ardından İstanbul'daki Barınaklar Pitbullarla Doldu

Yasaklı türler olarak belirlenen köpek ırklarının, kısırlaştırılarak 14 Ocak'a kadar kayıt altına alınması gerekiyor. Ancak köpeklerini kayıt altına aldırmak istemeyenlerden bir bölümü onları ormana bırakıyor. Yasak ırk besleyenlerden bazıları ise köpekleri barınaklara bırakıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne barınaklarına 35 yasaklı ırk bırakıldı. Kemerburgaz Hayvan Geçici Bakımevi Başhekimi Serap Baytemir Gülmez, 'Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro türleri getirildi. Açıkçası onların bu şekilde sokağa terk edilmesini istemiyoruz. Köpeklerinden vazgeçeceklerse muhakkak bakım evlerine getirilmeli' dedi.

Temmuz ayında yürürlüğe giren 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro türlerini veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara hayvan başına 2021 yılında 11 bin TL idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Yasa uyarınca 2022 yılında ise bu ceza 14 bin 982 TL'ye yükseldi. Ayrıca yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

Son gün 14 Ocak

Yasaklı türler olarak bilinen bu 6 köpek ırkı, 14 Ocak'a kadar sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak. Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak.

Sokağa bırakana 30 bin TL ceza

Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak. Bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahipleri hakkında 30 bin TL idari para cezası uygulanacak.

Şartları sağlayamayacağını düşünen hayvan sahipleri ise köpeklerini terk etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan bakım evlerine 7 Aralık'tan itibaren 35 yasaklı tür olarak belirlenen köpek ırkı bırakıldı.

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'ne bağlı Kemerburgaz Hayvan Geçici Bakımevi Yetkilisi Serap Baytemir Gülmez terk edilen köpeklerle ilgili son durumu anlattı.

Son 1 ayda terk edildiler

Serap Baytemir Gülmez, yasaklı türler olarak belirlenen köpek ırklarının son 1 ay içerisinde terk edildiklerini belirterek, 'Son 1 ayda 35 yasaklı ırk olarak belirlenen köpek terk edildi. Açıkçası onların bu şekilde sokağa terk edilmesini istemiyoruz. Köpeklerinden vazgeçeceklerse muhakkak bakım evlerine getirilmeli.  Biz gelen köpekleri kısırlaştırıp ömürlerinin sonuna kadar misafir edeceğiz' dedi.

Popüler İçerikler

Onedio Anketine Göre 2024 Yılının En İtici 5 Ünlüsü!
İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
YORUMLAR
11.01.2022

Kendi öz evladına babalık/annelik yapamayan insanlardan, evcil hayvan sahibi de olmaz. Evcil hayvanlar hiç büyümeyen çocuklardır. Düşünelim, adamın çocuğuna cemaatte ne yaptılarsa intihar ediyor. Ama adam diyorki ben cemaatten bir zarar görmedim şikayetçi değilim. Şimdi öz yavrusuna baba olamayan bu adam bir köpeğe bakacak öylemi. Ebeveyn ehliyetleri olmalı. Bu ehliyete sahip olmayanlar ne çocuk yapabilmeli nede evcil hayvan bakabilmeli.

11.01.2022

Benim aklim almiyor. Bir insan evladının nasıl sokağa terk edebilir nasıl barınağa bırakabilir. Çok acımasız bir dünya…

11.01.2022

mal insanın mal köpeği, akıllı insanın akıllı köpeği olur sorun köpekte değil yetiştirende onun için saldırgan olan veya başına bir iş açacağını düşünen sahib bunun farkında olduğu için barınağa bırakıyor,içi acıyor mu sanmam çünkü içi kin ile dolduğu için merhamete yer kalmamıştır, üzülmeyin doğru ellerde okumayı bile söker,ısırmayı bile unuturlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ