Yeni Yargı Paketi ile İlgili Bugün Basına Yansıyan 13 Önemli Başlık

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetelerin Ankara temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan ve bu hafta TBMM’ye sevk edilmesi beklenen Ceza Muhakemesi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair taslağın detaylarını açıkladı. Buna göre suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçu, terör amacıyla işlenen suçlar kapsamına alınarak, infazı ağırlaştırılacak. Tasarıyla 'terörle mücadele' çerçevesinde patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan malzemelerin izinsiz olarak bulundurulması suç olarak düzenlenecek. Yeni yargı paketinde Ceza Muhakemesi Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle savcı yerine polise aynı olayla ilgili doğrudan yeniden ifade alma yetkisi tanınıyor. OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri ile yetkisi arttırılan polisin yeniden ifade alma yetkisi, CMK’ya taşındığı için sürekli hale gelecek. 

İşte detaylar...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda yeni yargı paketiyle ilgili düzenlemeleri açıkladı.

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın haberine göre Bozdağ, 'Daha doğrusunu öneren olursa kabul edip değişiklik yapabiliriz. En iyisini yapmak istiyoruz' dedi.

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan ve bu hafta Meclis'e sevk edilmesi beklenen taslaktan öne çıkan başlıkları derledik:

1- Dinlemeye sulh ceza karar verebilecek

İletişimin tespiti ve dinlenmesi, taşınmaza el koyma, teknik araçlarla izleme tedbirlerine sulh ceza mahkemesi karar verebilecek. Daha önce ağır ceza mahkemesinin oybirliğiyle dinleme, izleme kararı vermesi gerekiyordu. Oybirliği arandığı için uygulamada çok sıkıntı çıkıyordu. 

Kötüye kullanma olursa da tereddüt olmasın gerekli işlemler yapılacak.

2- Savcılara bilgisayara el koyma yetkisi

Bilgisayarda arama ve el koymaya savcı doğrudan karar verebilecek.

Kopyalama işleminin uzun sürecek olması veya teknik zorlukların bulunması durumunda, bilgisayar ve kütüklerine el konulabilecek ve işlem tamamlandıktan sonra bu araçlar iade edilecek.

Bireysel işlenen uyuşturucu suçlarında da gizli soruşturmacı görevlendirilebilecek.

3- Polise aynı olayla ilgili yeniden ifade alma yetkisi

Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlemi ancak savcı yapabiliyor. Bu işlem artık doğrudan kolluk tarafından yapılabilecek.

Bu yetki CMK’ya taşındığı için sürekli hale gelecek.

4- Malvarlığı aklama da terör kapsamında

Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçu, terör amacıyla işlenen suçlar kapsamına alınacak. Ceza yüzde 50 artmış olacak, infazı ağırlaşacak.

Terör ve darbeye teşebbüs suçlarından tutuklanan askerler, askeri değil sivil cezaevlerinde tutulacak. KHK ile bu düzenleme yapılmıştı. Şimdi ana düzenlemeye taşınmış olacak.

Terör ve darbeye teşebbüs suçlarından yakalanan asker kişiler emniyetin nezarethanesine konulacak, askere teslim edilmeyecek.

5- Dolandırıcılık suçu da dinleme kapsamına alınacak

Dolandırıcılık suçunun basit halinin cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, nitelikli halinin cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkartılacak. 

Nitelikli dolandırıcılık suçunda izleme ve dinleme yapılabilecek. 

Kendisini polis, hakim, savcı olarak tanıtanlara en az 4 yıl hapis cezası verilecek.

6- Mağdurun yaşına göre kademeli düzenleme

Anayasa Mahkemesi’nin yaptırımları yüksek bularak iptal ettiği çocukların cinsel istismara uğramasıyla ilgili suçlar için mağdurun yaşına göre kademeli ceza sistemi getirildi. 

Mağdur 12 yaşından küçükse sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla, nitelikli cinsel istismar suçunun alt sınırı 16 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilecek. Üst sınırlar ise değişmedi.

7- Duruşmalar adliye dışında yapılabilecek, iddianamelerin tamamı okunmayacak

Duruşmanın başında iddianamenin okunması yerine isnada konu eylemler ve hukuki nitelemenin anlatılmasıyla yetinilecek. 4-5 bin sayfa okunmayacak. Duruşmalar adliye dışında yapılabilecek.

Bununla ilgili detaylar bir süre önce basına yansımıştı:

Duruşmalar Adliye Dışında Yapılabilecek

8- Patlayıcı malzemeye yakın takip ve ceza

Terörle mücadele açısından önemli bir değişiklik yapılacak. Patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan malzemelerin izinsiz olarak bulundurulması veya kabul edilmesi suç olarak düzenlenecek. 

Cezanın alt sınırı 3 yıldan 4 yıla çıkartılacak. Suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde yarı oranı yerine bir kat artırım yapılacak. Bu maddelerin evde bulundurulması için izin alınması gerekecek. 

Çiftçiler vb. meslekler gübreyi bakanlığın koyduğu sınırlara göre kullanacak. Tarlasının büyüklüğünden çok gübre alınması, kentlerdeki gübre alımı gibi şüpheli durumlar incelenecek. 

Tarım Bakanlığı’nın koyduğu yasak ve sınırlara cezai müeyyide getirilmiş olacak. Bu kadar araçla patlayıcı taşındığı bir ortamda yapılan düzenleme sadece teröre dönüktür. Geçimini sağlamak için bu maddeleri kullananları ilgilendiren bir düzenleme yoktur.

9- Trafiği tehlikeye sokana 2 bin 700 TL ceza

Trafik güvenliğini tehlikeye sokmanın alt sınırı 1 aydan 3 aya çıkarılıyor. 

Ön ödeme kapsamında bir suç. Hız sınırı aşıldığında 2 bin 700 lira ceza ödeyecek. Şu anda 600 TL. Bir daha işlenirse yarı oranında ceza artacak.

10- Firarı 'kolaylaştıranlara' 3 yıla kadar hapis

Ceza infaz kurumlarına veya tutukevlerine; firarı kolaylaştırıcı her türlü alet ve malzemeyi, her türlü saldırı ve savunma araçları ile yangın çıkarmaya yarayan malzemeyi, alkol içeren her türlü içeceği, kumar oynanmasına olanak sağlayan eşya ve malzemeyi, yeşil reçeteye tabi ilaçları, suç örgütlerini temsil eden yayın, afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemeler ile örgütsel haberleşme araçlarını, ses ve görüntü almaya yarayan araçları, sokan, buralarda bulunduran veya kullanan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. 

Şu anda bu suçlara hapis cezası verilmiyordu.

Suçtan elde edilen ya da suçta kullanılan eşya iyiniyetli üçüncü kişilerin üzerindeyse, bu mal müsadere kapsamında olmayacak.

11- Darp suçuna da tutuklama

Üst sınırı 2 yıla kadar olan suçlarda tutuklama yasağı var. 

Ama darp gibi, vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda tutuklama yasağı uygulanmayacak.

12- Adli kontrolü ihlal eden tutuklanacak

Azami tutukluluk süreleri dolmuş şüpheli veya sanıkların adli kontrol yükümlülüklerini ihlal etmeleri halinde tutuklanabilmeleri sağlanacak. 

Uzun tutukluluk nedeniyle tahliye olmuş, adli kontrol kararı verilmiş. İhlal ederse artık tutuklanabilecek.

13- Tehdit, hırsızlık ve dolandırıcılık suçları da uzlaşma kapsamında olacak

Uzlaşma kapsamındaki suçlar genişleyecek ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulandığı suçlar da kapsama alınacak. Tehdit, hırsızlık ve dolandırıcılık suçları da uzlaşma kapsamında olacak.

Serpil Çevikcan, Milliyet  ve Oya Armutçu, Hürriyet

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR
11.10.2016

Halen daha tecavüz ile ilgili bir şey görmüyorum. Cezai indirimlerin kaldırılması lazım. Ayrıca 13 malum şahıslara da uygulanacak mı?

11.10.2016

Uygulandıktan sonra ADALET iyidir. Uygulanmazsa koy gitsin.

11.10.2016

7- Duruşmalar adliye dışında yapılabilecek, iddianamelerin tamamı okunmayacak- bu na kafam takıldı ? 9- Trafiği tehlikeye sokana 2 bin 700 TL ceza - bu çok yerinde herkes trafikte maganda gibi belki caydırıcı olur. 6- Mağdurun yaşına göre kademeli düzenleme - yaş sınırı olmasaydı iyidi, kundakta ki bebeğe tecavüz ediyor bu itler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ