Yeni Teknolojilerle Tanışmak İsteyenlere: E-imza Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye'de 5 milyondan fazla kullanıcısı olan elektronik imza hizmetinin başvuruları artık kolayca e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Kimlik doğrulama işlemlerinin yoruculuğuyla uğraşmayı sona erdiren e-İmza, hayatımıza hız kazandıracak! Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan son düzenleme ile e-İmza almak isteyenler, artık başvuru merkezlerine gerek kalmadan yaklaşık 15 dakika içerisinde başvurularını tamamlayabilecek. e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen bu başvuru sonucunda artık T.C. kimlik kartlarını da elektronik imza atabilmek için kullanabileceğiz.

Başvuru ile ilgili ayrıntılara geçmeden önce söyleyelim: Elektronik imza hizmeti, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sağlanıyor.

Bu firmaların listesine ve konuyla diğer bilgilere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan veri olarak özetlenebilir.

Bu veri dizini, kimlik doğrulama amacıyla kullanılır. En önemli faydası ise zamandan tasarruf edilmesini sağlaması. Kısa zaman öncesine kadar e-İmza başvurusu yapabilmek için fiziksel başvuru gerekliydi. Günümüzde birçok işlemi hızla tamamladığımız e-Devlet sayesinde e-İmza başvurularımızı da bu adresten yapabiliyoruz. Ancak başvuru sürecinin sonunda doğrulama işlemi için başvuru merkezlerine gitmeniz gerekebilir. Peki 'e imza başvurusu için gerekli evraklar' nelerdir? Bu sorunun cevabı ise telefon, bilgisayar ve bir adet yazıcıdan ibaret!

1. "e-Devlet üzerinden e imza başvuru nasıl yapılır?" sorusunun cevabı oldukça basit! e-İmza başvuru formunu birkaç dakika içinde hızla dolduracaksınız.

E-İmza için bireysel başvurular ve kurumsal başvurular farklı şekilde gerçekleşiyor. Kurumsal hesabınızla başvuru yapacaksanız kurum yetkilinizin sizin adınıza Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne e-İmza başvurusu yapması gerekir. Bu merkez TÜBİTAK'a bağlı resmi bir elektronik sertifika sağlayıcısı olma özelliği taşıyor ve kurumlar için elektronik imza başvuruları online olarak Kamu SM üzerinden gerçekleştiriliyor. Bireysel başvurunuzu ise e-Devlet üzerinden kendiniz yapmalısınız. Bu başvurudan sonra Kamu SM adresinden tarafınıza bir mail iletilecek. Başvuru işlemlerine böylece başlamış olacaksınız. Birkaç adımla kolayca e-İmza sahibi olabileceksiniz. Gelin diğer adımları birlikte keşfedelim.

2. Kamu SM tarafından size iletilen e-postayı açtıktan sonra 'Kullanıcı Girişi' kısmına tıklayın.

Elektronik imza başvuru formuna erişim için verilen şifreyi not edin. Yönlendirildiğiniz sayfada başvuru işlemlerine başlamış olacaksınız!

3. T.C. kimlik bilgilerinizi, elektronik imza başvuru formuna erişim şifrenizi ve doğrulama şifrenizi eksiksiz girin.

Başvuru formuna bu yolla kolayca ulaşacaksınız.

4. Başvuru tipinizi seçin. Eğer ilk defa başvuru yapacaksanız 'Yeni Başvuru' kısmına, yenileme yapacaksanız 'Yenileme' kısmına tıklayın.

Bu noktada eğer bir kafa karışıklığı yaşıyorsanız, Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin Çağrı Merkezine ulaşmanızı tavsiye ederiz.

5. Nitelikli elektronik sertifika başvuru formunu dikkatli ve eksiksiz şekilde doldurun.

Başvuru formunu doldurduktan sonra “Form Onayla” düğmesine basın.

6. Başvuru formuna girmiş olduğunuz cep telefonuna SMS onay kodu gönderilmesi için “Gönder” butonuna tıklayın.

Doğrulama biçimi olarak 'Her İkisi' seçeneğini işaretlediyseniz maillerinizi de kontrol edin.

7. Cep telefonunuza gelen kodu, size verilen süre içerisinde sisteme girin. Eksiksiz tuşlama yaptığınızdan emin olun.

Kodu tekrar gönder seçeneği sistemde mevcut olmadığı için telefonunuzun ulaşabileceğiniz bir yerde olması son derece önemli.

8. İlk kez başvuruyorsanız farklı, önceden alınmış e-İmzanız varsa farklı arayüzler seçmelisiniz.

Bu aşamada karşınıza iki seçenek çıkacak. İlk kez başvuru yapıyorsanız “Islak İmzalı Başvuru Arayüzü” kısmına tıklayın. Eğer geçerli bir e-İmzanız varsa “Elektronik İmzalı Başvuru Arayüzü” seçeneği kısmından işlemlerinize devam edin. Kurum aracılığıyla ilk kez işlem yapanların, işlemden sonra belgeyi kurum yetkilisine teslim etmesi gerekir. Bireysel olarak başvurunuzduysanız belgeyi kendiniz taratabilirsiniz.

a. Islak İmzalı Başvuru Arayüzü seçenler için;

Oluşturulan formu “Başvuru Formunu Aç” butonuna tıklayarak açın. Çıktısını alıp imzalayın. Başvuru formunun bir kopyasını bilgisayarınızda muhakkak saklayın!

b. Elektronik İmzalı Başvuru Arayüzü seçenler için;

Uyarı mesajında “Always trust content from the publisher” kutusunu işaretleyip “Yes” butonuna basın. Ardından açılan ekranda “İmzala” butonuna basın. Daha sonra açılan ekranda 'Pin' kodunuzu girdikten sonra “İmzala” butonuna tıklayın. Bu işlemler sonucunda başka yapmanız gereken hiçbir şey kalmıyor!

9. İşte birkaç işlemle elektronik imzanızı aldınız bile!

Yaklaşık olarak 15 dakika içerisinde yaptığınız bu işlemler sonrasında başvurunuz tamamlanmış olacak. Resmi kurumlarda hem zamandan hem kırtasiye masrafından kolayca tasarruf edebileceksiniz.

Altında Yatan Mesajları Biliyor musunuz? Düşündüğünüz Kadar Masum Olmayan Emojiler
Yeni Yılda Kariyer Sıçraması Hedefleyenler İçin Evden Çalışırken Motivasyonu Artırma Tüyoları
Yıllardır Kullandığınız Çelik Tencere ve Tavaları Yanmaz Yapışmaz Hâle Getirmenin Yolları

Popüler İçerikler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Paylaşımında Kendisini Es Geçen Tarkan'dan Norm Ender'e İnce Hareket!
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Başörtülüler Dövme Yaptıramaz mı? Amin Reis Gizem Yıldız'ın Dövme Hamlesi Sosyal Medyada Tartışma Yarattı!