Yeni Tedaviler İçin Bir Umut Işığı: Bilim İnsanları Alzheimer'ın Beyinde Nasıl İlerlediğini Buldu

Alzheimer özellikle yaşlılıkta meydana gelen bir hastalık olmasına rağmen insan beynindeki tüm bilgileri nasıl sildiği bugün bile hala bilinemiyor. Bilim insanlarının bu keşfi ise Alzheimer için yeni tedavilerin bulunmasına yol açabilir.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, Alzheimer'ın beyindeki ilerlemesinin nasıl ve neye göre olduğunu araştırmaya başladı.

Araştırmaya göre tıpkı kanser gibi tek bir kaynaktan yayılmak yerine çok zararlı protein kümelerinin beynin birden fazla bölgesinde aynı anda ve çok yavaş bir şekilde biriktiği ortaya çıktı.

Birkaç yıl içinde oluşan bu kümeler, hücrelerin ölmesine ve beynin küçülmesine neden oluyor.

Böylece hafıza kaybı, kişilik değişimi ve günlük işlevleri yerine getirememe gibi durumlar meydana geliyor.

Araştırma sonucunda Alzheimer hastalığının ilerleme hızının kümelerin bir bölgeden diğerine yayılması ile değil, beynin ayrı bölgelerine kopyalanarak çoğalması ile şekillendiği belirlendi.

Tau ve amiloid-beta adı verilen bu iki protein, bir araya gelerek bir protein kümesi oluşturuyor ve beyin hücrelerini öldürüp  beynin işleyişini genel olarak bozuyor.

Tau kümeleşmesini izlemek için ölmüş kişilerin beyin örneklerini izleyen bilim insanları, tau agregatlarının kopyalanmasının şaşırtıcı derecede yavaş olduğunu ve 5 yıla kadar sürdüğünü keşfetti.

Dünya çapında tahmini 44 milyondan fazla insanı etkileyen Alzheimer hastalığına karşı bir tedavi geliştirebileceğini belirten uzmanlar, nöronların bu kümelerin oluşmasını durdurmakta son derece başarılı olduğunu belirtti.

Protein kümelerinin yayılmasından ziyade çoğalmasının durdurulması konusunda çalışılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu konuda diğer beyin hastalıklarıyla genişletilmiş bir tedavi oluşturmayı planlıyor.

Araştırmacılar şimdi Alzheimer'ın çok daha erken aşamalarını incelemek üzere harekete geçti.

Bu sonuca ulaşabilmek için ileri aşama Alzheimer hastalarını inceleyen bilim insanları, daha erken süreçlere bakarak hastalığı her yönden ele alacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Ailesinde veya Yakın Çevresinde Alzheimer Hastası Olanların Çok İyi Bildiği 15 Şey
Alzheimer'dan Korunmak İçin Tüketebileceğiniz 13 Bilişsel Gücü Kuvvetlendirici Besin
Üzücü Bir İhtimal: Eğer Anksiyeteniz Varsa Alzheimer’a Sandığınızdan Daha Yakın Olabilirsiniz!

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı