Yeni Sosyal Medya Arayışına Devam Edenler Buraya: Ünlü Platformların Pek de Bilinmeyen Gizli Rakipleri Kimler?

Ünlü milyarder Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter platformu adına aldığı ücret odaklı kararlar çoğu sosyal medya kullanıcısının başka mecra arayışına çıkmasına neden oldu. Bu fırsatı değerlendiren Meta ve Bluesky gibi şirketler ününü arttırırken, hala keşfedilmeyi bekleyen ya da geçmişteki popülerliğini kaybeden platformlar da öne çıkmaya başladı. Bugün, Twitter gibi büyük sosyal medyalara taş çıkartabilecek, adlarını hepimizin bilmediği internetin gizli buluşma noktalarından bazılarını sizler için derledik.

1. Mastodon

Alman yazılımcı Eugen Rochko tarafından 2016 yılında geliştirilen Mastodon, listenin en köklü platformu konumunda. Twitter'da da olduğu gibi mikroblog temeli üzerine inşa edilen sosyal medya, rakibinin son zamanlardaki politikasına ters olarak tamamen ücretsiz ve reklamsız.

2. Bluesky

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Bluesky, henüz Şubat ayında duyuruldu. O zamandan bu yana kendini oldukça geliştiren sosyal medya, eski Twitter CEO'su Jack Dorsey tarafından kuruldu. Eğer tam anlamıyla yeni bir Twitter istiyorsanız, Bluesky için bir sıraya girmenizi tavsiye ediyoruz.

3. Spill

Henüz geçtiğimiz ay geliştirilen Spill de Bluesky gibi eski Twitter çalışanlarının tedrisatından geçen potansiyelli bir platform. Hala bebek adımları ile ilerleyen sosyal medya, günümüz sosyal medyalarına kıyasla oldukça ön planda tuttuğu kullanıcıların ifade özgürlüğü hakkı ile dikkat çekiyor.

4. Hive Social

Listemizin bir diğer parlayan üyesi ise Hive Social. 2019 yılında geliştirilen Romanya merkezli mecra, 1 milyona ulaşan üyesi ile son ayların yükselen platformlarından. Yeni nesil ve özellikle Z kuşağına ait kullanıcıları hedefleyen Hive, her sosyal medyada hesap sahiplerine önerilen gönderilerden oluşan zaman akışının aksine kronolojik olarak ilerleyen bir ana sayfaya sahip.

5. CounterSocial

Dünyanın en katı ve bir o kadar da dürüst sosyal medyaları arasında yer alan CounterSocial da listemizde bulunuyor. 2017 yılında The Jester lakaplı bir hacker tarafından kurulan platformun ana amacı internet kullanıcılarına yalan haberlerden, trol içeriklerden ve siyasi propagandalardan uzak bir sosyal medya hizmeti sunmaktı. Ancak yöneticilerin aldığı Çin, Kuzey Kore, İran ve Suriye gibi ülkelerden katılan kişileri engellemek bazı ırkçı ve ayrımcı kararlar, hızla yükselen platformun yine aynı hızda yere çakılmasına neden oldu.

6. Clubhouse

Pandemi döneminde Apple kullanıcılarının bağımlısı olduğu, Anroid cihaz sahiplerinin ise imrenerek baktığı Clubhouse, yıldızı çabuk sönen sosyal medyalar arasında yer alıyor. Ancak bu sesli sohbet ve söyleşi temelli platformun potansiyelli olmadığı anlamına gelmez. Eğer bir davetiyeniz varsa, Clubhouse'a bir şans daha vermenizi öneriyoruz.

7. Truth Social

ABD'de gerçekleşen son seçim sonrası yaptığı bazı paylaşımlar sebebi ile önemli sosyal medyaların kısıtlamasına uğrayan Donald Trump'ın güçlü destekleri ile oluşturulan Truth Social, adeta Trump'ın ve onun desteklediği düşünceleri etrafında oluşan sahte bir Twitter. ABD'deki politik meselelerinin ülkemize çok uğramadığı şu zamanlarda Truth Social, kullanıcılar için eğlenceli bir platform olabilir.

Mark Zuckerberg'in Kurduğu Threads Uygulaması Nedir, Nasıl Kullanılır? Threads Silinir mi?
Threads Rekorla Birlikte Geldi: ChatGPT’yi de Geçti
Twitter Rakibi Threads'in Kullanıma Açılmasının Ardından Kullanıcılardan Elon Musk'a Gelen Güldüren Yorumlar
Zuckerberg'le Kafes Dövüşüne Çıkmaya Hazırlanan Elon Musk Şampiyon Ustalardan Dövüş Dersleri Alıyor

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Fedon'un Sahnesine Konuk Olan Demet Akbağ Sirtaki Yaptıktan Sonra Kırık Tabakları Süpürdü