Yeni Nesillerin Onunla Tanışamadığı İçin Çok Şey Kaybettiği Ülkenin En Büyük Değerlerinden: Barış Manço

Barış Manço ülkemizden çıkan en büyük değerlerden biri olmanın yanı sıra dünyanın birçok yerinde de oldukça saygıdeğer ve sevilen bir sanatçı oldu. 1960'lı yıllarda başlayan müzikal kariyeri hayatı boyunca aşama aşama ilerledi ve yıllarca büyük evrimler gördü. Bu evrimler arasında değişmeyen tek şey her döneminin kendine has bir güzelliğe sahip olmasıydı.

Yeni nesillerin onunla tanışamadığı için çok şey kaybettiği ülkenin en büyük değerlerinden Barış Manço'ya biraz yakından bakalım.

Yıllar içerisinde koca bir ülkenin "Barış Ağabey"i olacak olan Barış Manço, 2 Ocak 1943 yılında Üsküdar'da doğdu.

Devlet konservatuarı sanatçısı olan Rikkat Uyanık ve İsmail Hakkı Manço'nun ikinci oğlu olarak dünyaya gelen Barış Manço, Türkiye'de ilk Barış ismini alan kişi. II. Dünya Savaşı yıllarında doğan Manço için dünyanın içinde bulunduğu politik iklime karşı duyulan barış özleminin temsilcisi demek mümkün.

Sanatçı bir aile içerisinde büyüyen Manço, lise yıllarında müzikle amatör olarak ilgilenmeye başladı. İlk konserini 1959 yılında Galatasaray Lisesi'nin konferans salonunda gerçekleştirdi.

Manço'nun profesyonel müzik kariyeri gerçek anlamda 60'lı yıllarda çıkardığı 45'liklerle başladı.

1962 yılında üç tane 45'lik plak yayınlayan Manço sonrasında Belçika Kraliyet Akademisi'nde resim, grafik ve iç mimarlık eğitimi görmek için Türkiye'den ayrıldı. Belçika'da bulunduğu dönemde müzikal yaşantısına devam etmek isteyen Manço orada besteler yaptı. 1964 yılı itibarıyla Belçikalı bir grupla yabancı dilde şarkılar söyledi ve kayıtlar yaptı.

1968 yılında Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in de bulunduğu Kaygısızlar grubuyla çalışmaya başlayan Barış Manço, Kol Düğmeleri ve Seher Vakti başka olmak üzere birçok şarkısının olduğu plağıyla büyük bir kitle içerisinde popülerlik kazanmaya başladı.

60'lı yılların sonralarına doğru dünyanın genelinde popülerleşen saykodelik akımı Barış Manço'da da yankı buldu.

Geleneksel saykodelik ritimlerinin arasına Doğu ezgileri ekleyen Manço, kendine has geliştirdiği tarzla bu kültürün bir parçası sayılan birçok eser verdi. Bu eserlerde her zaman Anadolu'yu ve Manço'nun kendi özünü hissetmek mümkündü.

O eserlerden biri Trip Fairground oldu.

1970'li yıllar ise Barış Manço'nun kariyerinde yeni bir dönüm noktası oldu. Saykodelik ritimleri yavaş yavaş kenara bırakmaya başlayan Manço, daha pop ve Anadolu Rock türünde eserler ortaya koymaya başladı.

Aynı yıl Dağlar Dağlar'ı yayınlayan Barış Manço, bu şarkıyla o güne kadar Türk müzik piyasasında ender görülen bir başarı elde ederek büyük ses getirdi.

70'li yıllar sürerken Manço önce güçlerini Moğollar ile birleştirdi; İşte Hendek İşte Deve başta olmak üzere birçok sevilen şarkıya imza attılar.

Sonrasında Manço'nun Kurtalan Ekspresi yolculuğu başladı. Bu yolculuk kariyerinde yeni bir yol haritasıydı. Öyle ki Manço'nun Kurtalan Ekspresi yolculuğu grubun kuruluşundan Manço'nun vefatına kadar sürdü.

Manço ve Kurtalan Ekspres plaklar yayınlandı, sayısız konserler verdi. Bu konserler yalnızca ülkemizle sınırlı değildi; yurt dışında da birçok işe imza atıp yabancı dilde şarkılar söyledi.

70 ve 80'li yıllarda Sözüm Meclisten Dışarı ve Estağfurullah... Ne Haddimize! gibi albümlerle kariyeri oldukça başarılı şekilde yükselmeye devam eden Manço, 90'lı yıllarda Japonya'dan gelen bir teklif üzerine...

1995 yılında Japonya'da oldukça geniş kitlelere hitap ettiği başarılı bir turneye çıktı. Bu başarılı turnenin ardından bir sonraki yıl turne esnasında kaydedilen parçalar Live in Japan başlı altında bir albümde toplandı.

Barış Manço kariyeri boyunca tek bir sinema filminde rol aldı. Bu film, Oksal Pekmezoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği 1975 yapımı Baba Bizi Eversene filmidir.

Filmde Mahir karakterini canlandıran Manço filmin müziklerini Kurtalan Ekspresi'yle beraber yaptı ve filmde kendisine Hulusi Kentmen, Meral Zeren ve Diler Saraç gibi isimler eşlik etti.

Barış Manço'nun müzikteki başarısı başka alanlarda da kendini gösterdi. 7'den 77'ye adlı televizyon programıyla hem çok sevildi hem de Türk televizyonculuğundaki eğlence ve kültür programlarının yapı taşlarından biri haline geldi.

Zamanında bu programa katılmış ve Barış Manço'yla tanışma şansına erişmiş çocuklar, bugün hâlâ kendilerini ayrıcalıklı hissederler.

31 Ocak 1999 yılında geçirdiği kalp krizinin ardından hayata gözlerini yuman Manço geriye unutulmaz imkânsız olan parçalar, albümler ve hatıralar bıraktı.

Bu hatıralara yeniden sarılmak isteyen herkes İstanbul Moda'daki Barış Manço Evi'ni ziyaret edebilir. ❤️

Barış Manço - Yaz Dostum

Barış Manço - Dönence

Barış Manço - Gibi Gibi

Barış Manço - Gülpembe

Barış Manço - Hal Hal

Baris Manco - Lambaya Puf De

Barış Manço - Kol Düğmeleri

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
YORUMLAR
05.08.2020

Bir baris manco birde kemal sunal bu ulkeye bir daha gelmeyecek gercek sanatcilar turkiye onlari cok ama cok sevdi...

05.08.2020

Şimdi neaaalaka herşeyi de siyasete bağlamayalım filan tabi ama :) Barış Mançonun 20 senedir yönettiği bir Türkiye hayal ediyorum da ne bileyim neyse ya şeyapmayayayım şimdi boşuna garip garip bi tebessüm tutmasın sonra üzülmeyeyim . Üzüldüm işte ya lanet olsun :) Püh !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ