Yeni Keşfedilen ‘Çiftçi Karınca’ ile Tanışın: Tohum Ekip, Fidan Gübreliyor ve Mahsulle Besleniyor

Fiji adalarında yeni keşfedilen karınca türü, çalışkanlıklarıyla bildiğimiz karıncalar için çıtayı bir basamak daha yükseltiyor. Çünkü yeni keşfedilen tür, tohum ekip fidan gübrelemesi ve yetiştikten sonra da onunla beslenmesi ile çiftçi edasında. 

Fiji'nin tropikal ikliminde yaşayan ‘phildris nagasau' adlı karınca türü sadece ektiği bitkilerin özüyle beslenmekle kalmıyor, aynı zamanda ağaç tepelerindeki yumru meyveleri yuva olarak da kullanıyor.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; Münih'teki Ludwigs-Maximilians Üniversitesi Botanik bölümünden Profesör Susanne Renner bu türün, oturacağı evin tohumunu diken tek canlı olduğunu söylüyor. Renner, Fiji karıncasının haftalarca fidanlara gübre verdikten sonra taze kahve bitkisine yerleşebildiğini anlatıyor.

Biçmek için eken çiftçiden farklı değil

Tropikal bitki ve hayvan türlerinin yaşadığı Borneo ve Fiji adalarında bilimsel çalışmalar yapan Susanne Renner çok sayıda karınca türünün bulunduğu bu bölgenin karıncalarının ‘biçmek için eken çiftçiden' farklı olmadığını söylüyor.

Profesör Renner bu özelliklerin doğuştan olduğunu, yoksa karıncanın hangi tohumu ekeceğine karar veremeyeceğini söylüyor

Susanne Renner'in yanında doktora tezini hazırlayan Guillaume Chomicki karıncaları izlemek için ağaç tepelerine tırmanmış ve saatlerce dalların üzerinde oturup çeşitli deneyler yapmış. Amaç, planlı bir şekilde hareket eden karıncaların zeka düzeyini ölçmekmiş. 

Chommicki karıncalara başka tohumlar da vermiş ama karıncalar aralarından sadece ilerde yuva olarak kullanabilecekleri bitkilerin tohumlarını seçmişler.

Yuvayı tamamlayabilmek için vardiyayla çalışan bu karınca fidanları dışkı ve idrarlarıyla besliyor ancak tohumları her ağaç kabuğuna ekmiyor

Karıncalar yerleşecekleri yuvaya uygun ağaç kabuklarını seçiyorlar. Kahve tohumları güneş ışığı alabilmesi için, karıncalar tarafından balta girmemiş ormanlarda yetişen belli ağaç türlerinin en tepesine kadar taşınıyor. Kahve bitkisi de saplarında boşluklar bırakarak, karıncaların larvalarını büyütüp, kraliçelerini barındıracak bir mekâna kavuşmalarını sağlıyor.

Kahvenin ve karınca türünün 3 milyon önce ortaya çıktığı tespit edildi

Susanne Renner söz konusu karınca cinsinin altı çeşit bitkiye can vermiş olmasını ‘sansasyon' olarak nitelendiriyor.

Münihli bilim kadını yeryüzünde 12 bin cins karınca yaşadığını ve karıncalar hakkında çok az şey bilindiğini söylüyor. Fiji karıncasının davranış ve alışkanlıklarının sadece arılarda ve akkarıncalarda görülebildiğini belirten Susanne Renner türlerin devamlılığı için işbirliğine muhtaç olunduğunu ve bitkilerin karıncalar sayesinde doğaya yayılabildiğini söylüyor.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
YORUMLAR
22.11.2016

Helal olsun benim emekçi kardeşlerime yakında işçi sınıfıyla birleşip devrim yapacaklar. Yaşasın tam bağımsız koloni kahrolsun faşist kraliçe...

25.11.2016

:) aynısını yazcaktım walla. ama misal arılarda kraliçe yaşlanırsa kovanı yönetemezse isyan cıkarıp kraliçeyi ortadan kaldırıyolar, akabinde yeni bir kraliçe yapabiliyolar. demekki biri şart :)

22.11.2016

Şu karıncaları tarlalara salsak ekonomiyi düzeltebilir miyiz acep ? :D

25.11.2016

Bizim hükümetten daha akıllı oldukları kesin bence denemek lazım

Pasif Kullanıcı
23.11.2016

80'lerin sonu ve 90'lı yıllardan kalma makaleler var bu karıncalarla ilgili, ufak bir google scholar taramasıyla görülüyor ^^' pek yeni keşif sayılmazlar bu durumda sanırım. Hatta Chomicki'nin yayınları da var orada. Anladığım kadarıyla, bu çiftçi karıncaların yaptıklarını yapan yeni bir tür karıncayla ilgili bu. Yani, "yeni bir çiftçi karınca türünün keşfi" olmalı gibi başlık.

TÜM YORUMLARI OKU (16)