Yeni İşletmenizde Olmazsa Olmaz Olan Kurum Kültürünü Geliştirmeniz İçin 10 Öneri

Bir işletmenin yolcuğunu tasarlayan belki de en önemli faktör o işletme oluşan kurum kültürüdür. Peki, işletmenizin kurum kültürünü oturtan ve geliştiren faktörler nelerdir?

1. Öncelikle işletmenizin kurum kültürünün neye benzemesini istediğinizi tasarlayın.

İşletmelerde kurum kültürü kolektif bir şekilde oluşur. İşletmede yer alan herkes bu kültürün oluşmasında rol oynar. Eğer bu süreçler özellikle tasarlanmazsa işletmenin kurum kültürü doğal bir şekilde oluşacaktır. Girişimci olarak bu kültüre katkı sağlamak ve yön vermek için öncelikle hedeflerinizi belirlemeniz gerekir.

2. Hayal ettiğiniz nokta ile halihazırdaki kurum kültürü arasındaki farkları analitik bir şekilde ortaya koyun.

Gelişim için ilk adım güncel duruma tam anlamıyla hakim olmaktan geçer. Firmanızın mevcut kurum kültürünü detaylı bir şekilde incelemeniz, getireceğiniz yenilikleri belirlemenize ışık tutacaktır. Bu sayede hangi alanlarda nasıl kararlar alacağınıza dair fikir sahibi olabilirsiniz.

3. Sert değişiklikler ve kurallar yerine adım adım iyileştirmelerle ilerleyin.

Hayal ettiğiniz kurum kültürü ile firmanızdaki mevcut işleyişi kıyasladıktan sonra aksadığını ya da yanlış ilerlediğini düşündüğünüz konulara müdahale etmeniz gerekecek. Ancak bu 'iyileştirmeler' ekip arkadaşlarınız tarafından her zaman hoş karşılanmayabilir. Nitekim sert değişiklikler ya da kurallar bütünü bir anda istemediğiniz tepkiler almanıza neden olabilir. 

Firmaların geleceğini belirleyen kurum kültürünün her bireyin katkısıyla, adım adım oluştuğunu ve zamanla şekillendiğini unutmayın. Dolayısıyla ekibinize katmak istediğiniz bakış açısını ve özellikleri yavaş yavaş uygulamaya koyarak değişime herkesin inanmasını sağlayın.

4. Aidiyet hissi ve amaç oluşturmak işletmenizin çehresini değiştirecektir!

Sessiz istifa dalgasının tüm dünyada konuşulmaya başladığı günümüzde, çalışanların aidiyeti belki de işletmenin kaderini belirleyen en önemli faktörlerden biri olmuş durumda. Bu alanda gelişim sağlamak için insan faktörünü ve ekip içi iletişim becerisini göz önünde bulundurmak, insana özgü durumları otomasyon sistemleri gibi değerlendirmemek ve yatırımları bu bağlamda yapmak gerekmektedir.

5. Pozitif iklim yaratmaya kendinizden başlayın.

Süreçlere nasıl baktığınız, problemleri nasıl çözdüğünüz, ekip arkadaşlarınızla nasıl iletişim kurduğunuz herkes tarafından bilinir ve elbette bu know-how tüm ekibe yansır. Dolayısıyla kurum kültürünün çıkış noktası her zaman girişimcinin kendisidir. Değişim de en baştan, sizden başlar. Bu yüzden nasıl bir kurum kültürü hayal ediyorsanız, kendi tavır ve davranışlarınızı ona göre şekillendirmeye özen gösterin.

6. Ekip arkadaşlarınızdan fikir ve öneri almayı ihmal etmeyin.

Girişimci, işveren ya da patron olarak her zaman çalışan gözüyle bakma becerisine sahip olmazsınız. Sizin koyduğunuz kurallar ve yönetim sistemi her zaman yüzde yüz oranında işlemeyebilir. Bu sebeple ekip arkadaşlarınızla kuracağınız istek, şikayet ve öneri sistemi büyük fayda sağlayacaktır.

7. İş ve sosyallik dengesi olmazsa olmaz!

İş ve sosyal hayat dengesini hem çalışma süresi ve izin bağlamında hem de iş ortamındaki sosyallik anlamında ele alabilirsiniz. İnsan sosyal bir canlıdır ve başarılı olması için motivasyona sahip olması gerekir. Bu motivasyonu iyi iletişimle ve sosyallikle destekleyebilir, kurum kültürünün oluşumunu ve kolektif çalışmayı şekillendirebilirsiniz.

8. Her zaman ortaya konulan işin/sonucun önemli olduğunu vurgulayın.

Bireylerin çalışma şekilleri değişiklik gösterebilir. Doğru motivasyonla desteklenip kurum kültürüyle şekillendiğinde bu farklılıklar işletmenize değer katacak çeşitliliklerdir. Dolayısıyla çalışma formunu insana uygun, yardımlaşma ve sosyallikle desteklenen bir biçimde oluşturmak büyük önem taşır. Sonuç odaklı yaklaşım, tüm ekibin sorumluluk ve yardımlaşma duygusunu geliştirir.

9. İyi ilişkiler kurmaları için çalışanlarınıza fırsat tanıyın.

Kurum kültürünü sağlamlaştırmak ve pozitif bir değişik yaratmak için iletişim olmazsa olmazdır. Bu iletişimi geliştirmek için birimler arası etkileşimi güçlendirecek etkinlikler her zaman fayda sağlar. Dolayısıyla bu alanda yaptığınız harcamaları bir gider değil, kurum kültürüne yapılan bir yatırım olarak değerlendirmeyi unutmayın.

10. Ekibinizin iletişimini dijital dünyaya da taşımayı ihmal etmeyin.

Microsoft Teams, Slack, Zoom, Discord ve benzeri onlarca uygulama, kurumsal iletişimi güçlendirmek için her geçen gün yeni özellikler ortaya koyuyor. Bu gibi uygulamalarla hem iş hem de sosyal alanlarda ekibinizin etkileşimini artırabilir, siz de süreçlere dahil olarak kurum kültürüne yön verebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki