Yeni İşletim Sistemi Windows 11 Rehberi: Ücretsiz Yükseltme, Tasarım, Sistem Gereksinimleri, Genel Özellikler

Yazılım devi Microsoft'un son 10 yıl içerisinde yaptığı en büyük projelerden biri olan Windows 11 geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu. Windows 11'e dair her geçen gün yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Peki yeni işletim sistemi bize yeni neler getirecek ve neler götürecek? Tüm detayları içeriğimizde...👇

Kaynak; 1,2,3,4,5

Windows 11, Microsoft yöneticisi Panos Panay döneminin ilk yeni işletim sistemi olarak duyuruldu. Beklentilerin kaynağındaki isim Panos, Windows 11 ile hem Microsoft'u hem de kullanıcıları ne denli memnun edebilecek zamanla göreceğiz.

Windows 11 ile beraber başlat menüsü yine yenilik dokunuşlarından payını aldı. Renk olarak daha canlandırılan başlat menüsü, önceki versiyonuna göre daha basit bir hal aldı.

Windows 11 yeni başlangıç sesi 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Başlangıç ve arayüzün yeni hali 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Geliştirilmeye başlanmış fakat vazgeçilmiş olan Windows10X sürümü için düzenlenen sabitlenmiş uygulamalar ve daha kişiselleştirilebilir önerileri bulunduran yeni başlat menüsü Windows 11'e nasip olmuş oldu.

Windows 10'da can sıkan yavaş animasyonlar, Windows 11 ile ortadan kalkıyor. Animasyonlar artık hem daha hızlı hem de daha akıcı bir hal alıyor. Özellikle bir uygulamayı açarken ve simge haline küçültürken animasyon akıcılığı, eski versiyona göre fazlasıyla hissedilebilir derece de geliştirilmiş.

Sistem sesleri Windows 11'de en çok değişime uğrayan şeylerin başında geliyor. Windows 10' da duyduğunuz sistem seslerinin büyük çoğunluğu yenilendi. Ayrıca önyükleme ekranına da dokunuşlar yapıldı. Logolar eskiye nazaran daha basit bir görünüm aldı.

Windows 7 ile getirilen Widget'lar, Windows 10 ile kaldırılmıştı. Ancak Widget severlere güzel bir haberimiz var; Windows 11 ile Widget'lar geri dönüyor. Özellikle cep telefonlarında sıkça kullanılan özellik, Windows 11 kullanımınızı daha da özelleştirilebilir kılacak. Yine de Widget'ların kullanıldığı cihazda performans tükettiğini unutmamakta fayda var.

Microsoft duyurduğu yeni işletim sistemiyle bazı yazılımcıları üzdü. Bunların başında Android cihazlara ait oyunları bilgisayar üzerinde oynamanıza imkan veren BlueStacks yazılımı geliyor...

Çünkü Windows 11 resmi olarak tüm Android uygulamalarını herhangi bir ek yazılıma ihtiyaç duymadan destekleyeceğini açıkladı. Yani telefonunuzda oynadığınız oyunu bilgisayar üzerinde 3. bir yazılım kullanmadan rahatça oynayabileceksiniz.

Microsoft Store da yeniliklerden fazlasıyla nasibini aldı. Baştan aşağı yenilenen store, kullanıcısının ilgi gösterdiği uygulamaları, oyunları, filmleri ve daha fazlasını karşısına çıkaracak. Adobe Cloud, Tiktok gibi pek çok uygulama store üzerinden erişilebilir olacak.

Windows 11 oyuncular için 3 büyük müjdeyle çıkıyor. Oto HDR, DirectStorage ve yeni nesil Xbox Game Pass sistemi.

Yeni oto HDR özelliğiyle birlikte, SDR oyunlar desteklenen ekranlarda otomatik olarak HDR görüntüye çevrilecek. Böylece görüntü kalitesinde büyük artış sağlanacak.

DirectStorage özelliği ise; oyun esnasında grafik kartına gönderilen bilgileri artık Ram'e iletilmesine olanak vererek grafik kartının yükünü azaltıyor ve oyunların yüklenme sürelerini çok büyük ölçüde azaltıyor. Bu özellik konsollarda halihazırda kullanılıyordu ve oyunlar PC'ye göre konsollarda çok daha hızlı açılıyordu. Artık bilgisayarda da aynı hıza erişmek mümkün olacak.

Ancak DirectStorage özelliğini kullanabilmeniz için PCIe 3.0 NVMe ya da PCIe 4.0 SSD'ye sahip olmanız gerektiğini belirtelim.

Oyuncuları memnun edecek bir diğer yeni özellik; Game Pass oyunları ve uygulamaları, oyun performansını çok daha iyi hale getirmek için direkt olarak işletim sistemine entegre edildi.

Windows 11 ile beraber bazı özellikler ve uygulamalar tarihe karışıyor. Bunların başında Internet Explorer geliyor. İnternet geyiklerine çokça konu olan efsane, artık yeni sürümle birlikte tarihe karışacak. Seni çok özleyeceğiz Explorer desek yalan söylemiş oluruz...

3B Görüntüleyici, Windows 10 için OneNote, Paint 3D, Skype, Cortana gibi uygulamalar ve yazılımlar da artık işletim sisteminin yüklenmesiyle beraber otomatik olarak sisteme yüklenmeyecek. İstenildiği halde Microsoft Store üzerinden indirilerek kurulabilecekler.

Windows 11 için gerekli olan sistem gereksinimleri ise şu şekilde 👇

İşlemci: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, uyumlu bir 64 bit işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC)

Bellek: 4 GB RAM

Depolama: 64 GB veya daha yüksek depolama birimi

Grafik kartı: DirectX 12 uyumlu / WDDM 2.x

Ekran: 9 inçten büyük, HD Çözünürlük (720p)

İnternet bağlantısı: Windows 11 Home kurulumu için Microsoft hesabı ve internet bağlantısı gerekiyor

Windows 10 çıkış yaptığı zaman, şirket Windows 7.1 ve Windows 8 işletim sistemine sahip kullanıcılara ücretsiz yükseltme hakkı tanımıştı. Aynı politikayı Windows 11 için de, Windows 10 sahipleri üzerinden yürütüyorlar. Eğer Windows 10'a sahipseniz, ücretsiz bir güncellemeyle işletim sisteminizi Windows 11'e yükseltebileceksiniz.

Microsoft'un yeni göz bebeği Windows 11, bu yılın sonbahar aylarında kullanıma açılacak. Şu an için gönüllülerle birlikte test aşamaları devam ediyor. Testlere katılmak isteyenler için gerekli linki de buraya bırakıyoruz; 👇

Windows 11 Insider Test programına katılmak için tıklayınız

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
27.06.2021

Daha yeni bilgisayar alıp Windows 10 kullanmaya başladım daha öncesinde Windows 7 Starter kullanıyordum bir iki sene Windows 10 kullanmaya devam edeceğim hevesimi almam ve artılarını eskilerini görmem lazım

27.06.2021

ohoo benim 50 tane ayarım programım var. bunlar nasıl olacak, uyum sağlayacak mı? bu sorular yüzünden yeni sistem haberlerini sevmiyorum. bu şey gibi, hadi bakalım yeni eve taşınıyoruz. işin yoksa o düzeni boz, aynı düzeni yeniden kur. bu yüzden ben yine klasik bi 1 yıl beklerim. her şey otursun, yamalar güncellemeler yapılsın. sonra bakarız.

naz yapmayın işte geçiverin aminüm.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ