İstanbul Havalimanı'nı Kullanan Her Dış Hat Yolcusu 20 Euro Servis Ücreti Ödeyecek

Yeni İstanbul Havalimanı'nda yolcu servis ücretleri ortaya çıktı. Her dış hat yolcusu 20 euro, yani güncel kurla yaklaşık 120 TL ödeyecek. Hali hazırda Atatürk Havalimanı'nda 80 TL ödeniyor. Ayrıca transfer giden yolcu 5, iç hat giden yolcu 3 euro ödeyecek. 

İstanbul Havalimanı ihale şartnamesinde Atatürk Havalimanı’nın tüm ticari kapasitesinin buraya taşınacağı ve işletme döneminin de bu şekilde başlayacağı kriteri yer alıyor. Dolayısıyla Türk Hava Yolları'nın (THY) 29 Ekim’de havalimanının açılışı yapıldıktan sonra 5 noktayla başlayıp, sayısını artırdığı ticari deneme seferleriyle İstanbul Havalimanı resmen hizmete girmiş olmadı.

Fakat Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) havalimanının geçici kabullerini yaptı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de (SHGM) işletme ruhsatını verdi. Kesin kabullerin olabilmesi için geriye bir tek Atatürk Havaliman'nın taşınması kaldı.

Kira ve verilen garantiler taşınınca başlayacak

Habertürk'ten Güntay Şimşek'in aktardığına göre, Atatürk Havalimanı tüm kapasitesiyle ne zaman yeni meydana taşınırsa, İstanbul Grand Airport’un (İGA) yıllık bir milyar 45 milyon euro bedelli kira ödeme süreci de başlamış olacak. Ayrıca devletin de İGA’ya garanti ettiği yolcu servis ücreti de aynı dönemde devreye girecek. Tahmini olarak bu tarih mart veya nisan olarak görünüyor. Önce meydan işletilecek. Gelirler toplanacak. Bir yıl dolunca da kira bedeli ödenecek.

Dış hatlarda yolcu başı 20 euro

İstanbul Havalimanı’nda yolcu servis ücretleri; Dış hat giden yolcu 20, transfer giden yolcu 5 ve iç hat giden yolcu 3 euro olarak tahsil edilecek. Diğer bir ifadeyle İstanbul Havalimanı'nı kullanan her dış hat yolcusundan yaklaşık 120 TL alınacak. Hâlihazırda Atatürk’te yaklaşık 80 TL (15 USD) alınıyor.

Verilen garanti ücretleri kademeli olarak artıyor

İlk yıl için verilen garanti ücreti 316 milyon 351 bin 370 euro. İhale şartnamesi gereği, her yıl belli miktarlarda artmak üzere 12 yıl boyunca yolcu servis ücreti garantisi var. 12’nci yıldaki garanti ise 689 milyon 761 bin 373 euro. İGA’nın giden yolcudan tahsil edeceği ücretler, garanti edilen rakamın altında kalırsa devlet tamamlayacak.

Verilen garantiler karşılanabilecek mi?

Peki bu rakamlar nasıl hesaplanacak? Merak edenler şöyle hesap yapabilir:

Eğer 2019’da İstanbul Havalimanı’nı 75 milyon yolcu kullanırsa ve yolcu servis ücretleri de sadece giden yolcudan alınacağı için toplam yolcunun yarısı dikkate alınacaktır. Yani 37.5 milyon yolcu. Bunu da şu anki yolcu profiline baktığımızda 3 tip yolcu için (dış hat, transfer ve iç hat yolcusu ) 3'e bölerek hesap edebiliriz. Şüphesiz eşit şekilde bölmek doğru değil, ama tahmini olarak buna yakın bir durum söz konusu. 2019’da yaklaşık olarak 340 milyon euro servis ücret tahsil edilebilir. 

İlk yıllar için verilen yolcu garantisinin karşılanmasında bir sorun olmayabilir. Fakat 12’nci yılda yolcu sayısının 2’ye katlanması veya en fazla yolcu servis ücreti tahsil edilecek kalem olan dış hat yolcusu garanti rakamını karşılayacak şekilde artar mı? Orası şu anda belirsiz. Çünkü Türkiye’ye yönelik yolcu sayısı artar ama merkez havalimanları aynı oranda büyümeyebilir.

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR
27.12.2018

Senede en az 2 kez dış hatları kullanan biri olarak şunu deme hakkına sahibim; sizin ben açacağınız havalimanını skim! 120 Tl miş.. Zıkkım olsun o para

27.12.2018

Biz dolar ve euro karşısında paramız değer kaybediyor derken veya alım gücümüzü dolar-euro ile hesaplarken bir grup insan "YEEEAAA BURASI TÜRKİYE GARDAŞ SEN NİYE DOLARA BAGIYON AMERIGADA YAŞA O ZAMAN" diye embesilce konuşurdu. E bebişim yere göre sığdıramadığımız 3. havalimanı Türkiye'de ama fiyatlar euro ? Hadi buna da laf etsene !

28.12.2018

siktiniz belamızı canımızı da alın kurtulun artık nefret ediyorum hepinizden gerizekalılar

28.12.2018

Kardeşim öyle deme yol yaptılar, köprü yaptılar, havaalanı yaptılar. Dünya bizi kıskanıyor diyorlar. Sakın öyle konuşma, konuşursan seni fetöcülükle suçlarlar, terör örgütü mensubu derler. "Silivri soğuk haberin olsun" diye bir de alay ederler. Koyunlar nereye gittiklerine bakmazlar,çoban ne yaparsa peşinden giderler çünkü onlarda beyin vardır, akıl yoktur.

TÜM YORUMLARI OKU (22)