Yeni Geliştirilen 'Akıllı Kolye' Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olacak!

Bünyede oluşturduğu bağımlılık nedeniyle tüketimini bırakması oldukça zor olan sigara, dünya çapında her yıl milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Biz de bu yazımızda bu bağımlılığın önüne geçebilecek yeni bir icattan bahsediyoruz.

Şu anda geliştirilmekte olan takılabilir bir akıllı cihaz, sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilir.

SmokeMon adlı kolye şu anda ısı algılama teknolojisini gizleyen oldukça basit bir mavi kutudan oluşuyor ancak zamanla hemen hemen her moda zevkini tatmin eden şık bir kolye ucuna uyacak şekilde tasarlanabilir. Kolye dışarıdan bakıldığında göze çarpmıyor ve içerisinde kullanıcıların mahremiyetini tehlikeye sokabilecek bir parça bulundurmuyor.

Sigara içmenin halk sağlığı üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, artık alışkanlığı azaltmak için bilimsel olarak desteklenen birçok yöntem var.

Uzmanlar sigarayı bırakmak isteyen içicilerin davranışları hakkında daha çok şey öğrendikçe, nasıl devam edeceklerine dair tavsiyelerini şekillendirmeye devam edebilirler. Bu kolye cihazı ABD'deki Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından, sigara içenlerin sigara içme alışkanlıklarını anlayarak bırakmalarına yardımcı olmak amacıyla geliştiriliyor. Northwestern Üniversitesi'nden bir bilgisayar bilimcisi olan Nabil Alshurafa, 'Sigarayı bırakmaya çalışan birçok kişi, günde bir veya iki sigara içmeye çalışırlar. Bu sigara azaltımı, 'düzenli olarak sigara içmeye geri dönme' ile aynı şey değildir. Bu kişiler aslında amaçlarında başarısız olmadıklarını, sadece geçici bir aksilik yaşadıklarının farkına vararak hatalardan öğrenebilirler. Bir nüksetmeyi önlemek için, tetikleyicilerini nasıl ele aldığımıza ve istekle nasıl başa çıktığımıza odaklanabiliriz' diyor.

Bu yeni teknolojinin en önemli avantajı, sigara içme davranışını diğer prototip cihazlardan daha doğru ve gizli bir şekilde tespit etmesi.

Pille çalışan cihaz, yanan bir sigaranın ucundan yayılan ısıyı algılamak ve her bir sigara hakkında bilgi toplamak için termal sensörler kullanıyor. Bu ölçümler, kaç kez nefes çekildiği, solunan duman miktarı ve nefesler arasındaki süre gibi ayrıntıları içeriyor. Yapılan çalışmaya 19 kişi katıldı ve bilim insanları, hem laboratuvar ortamında hem de gerçek dünya koşullarında 115 seansta cihazı takarken sigara içme davranışlarını gözlemlediler. Cihazın laboratuvar dışında test edilmesi, ekibin sigara içenlerin kolyeyi toplum içinde takmaktan rahatsız olup olmadıklarını ve çevredekilerden herhangi bir tepki alıp almadıklarını belirlemesine olanak sağladı. Araştırmacılar, verileri işlemek için bir makine öğrenimi algoritması kullandılar ve SmokeMon'un kullanılabilirliğini, sigara içme davranışını izlemek için mevcut bir standart cihazla karşılaştırdılar.

SmokeMon tarafından kaydedilen ölçümler, standart cihaz ile karşılaştırıldığında benzer doğruluk oranları gösterdi.

Çoğu katılımcı, cihazın günlük yaşamlarına veya sigara içme davranışlarına müdahale etmediğini ve çevrelerine yönelik rahatsızlık veya mahremiyetin ihlali konusunda endişelenmediklerini bildirdi. Bir katılımcı, 'Cihazın ne kaydettiğini soran bir arkadaşım vardı ve ona ses veya video kaydetmediğini söylediğimde tatmin oldu' dedi.

Sıradaki testlerle kolyenin daha çok geliştirilmesi planlanıyor.

Araştırmacılar sonuçlarının, sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için termal kameraların kullanılması konusunda 'önemli bir umut vaat ettiğini' ileri sürüyorlar ancak daha fazla veriye ihtiyaçları olduğunu da belirtiyorlar. Sigara içenler soğuk ortamlardayken performansın nasıl etkilenebileceği gibi sınırlamalar da olduğunu belirtiyorlar. Yazarlar, sigara içme davranışını açıklamayı veya değerlendirmeyi amaçlayan gelecekteki araştırmaları kolaylaştırmak için açık kaynaklı bir veri işleme platformu da sağlıyorlar. Alshurafa, 'Artık, sigarayı bırakmayı planlayan kişilerde nüksetmeyi önleyerek bu cihazın sigarayı bırakma programlarının başarı oranını artırmadaki etkinliğini test etmeye başlayabiliriz. Gerçek zamanlı geri bildirim ve müdahalelerin standart prosedürlerden daha etkili olup olmayacağını test edebileceğiz' diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Tiryakileri Üzecek Haber: En Ucuz Sigara Fiyatı 40 Liraya Çıkabilir
Sigara İçenler Bırakmaktan Neden Korkarlar?
Elektronik Sigara Erkeklerde Sertleşme Sorunu Riskini İki Kat Arttırıyor

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''