Yeni Evlenip İstanbul'dan Vazgeçerek Çanakkale'ye Yerleştik! Yaşamak ve Yaşlanmak İçin İyi Bir Şehir mi?

Benzeri az rastlanır bir kahramanlık destanına ev sahipliği yapmasıyla dünya tarihini de etkilemiş, kendi tarihimizdeki en önemli zaferlerden birisine şahitlik etmiş özel şehir; Çanakkale. İsmini telaffuz ettiğimizde, ilk akla gelen ve hemen hepimizin tüylerini diken diken eden tarihsel önemiyle giriş yapmamak elbette olmazdı. Bu içerikte, İstanbul’da yaşamaya karar vermiş ve daha sonra bu kararı değiştiren bir yeni çift olarak, birinci ağızdan Çanakkale’yi anlatıyor; “Neden Çanakkale?” konusunun -naçizane- yanıtını aktarıyorum. :)

Belki biraz geç de olsa hep bir hengâme ile geçen hayat maceramızda "zaman" kavramının bedenimiz için günden güne daha önemli bir hâl aldığının farkına vardım. Peki kararımızı değiştirmemizin ne kadar da mantıklı olduğunu düşündürten o sebepler neydi? Samimiyetle anlatıyorum.

📸 Fotoğraflar: Atakan Uslu

İstanbul’da yaşamak için sürekli kendimizle alakalı 2 şeyden ödün vermemiz şarttı:

  • 1) Arkadaşlarımızla sosyalleşmek için, çalıştıktan sonra akşam saatlerinde metrobüs ya da kalabalık gibi herkesin yakınen bildiği “İstanbul çilesini” çekip eve dönmek, sabah da yine aynı düzene devam etmek için gereğinden fazla erken saatte kalkmayı göze almak gerekiyordu. Dolayısıyla ilk maddede “uykumuzdan” ödün vermek gerekiyordu.

  • 2) Plan yapmak, X bir yere varabilmek hemen öyle kolay değil. Seçeneğiniz toplu taşıma ise boş denk getirip binebilmek, oturabilmek, varacağımız yere hızlı ulaşabilmek çok güç. Özel araçla da trafiksiz bir hayat, “masal” gibi. 2. maddemizde de “zamanımızdan” ödün vermek gerekiyordu.

Hayat, sürekli kendimizle ilgili bir şeylerden ödün vererek mi geçecekti? Tabii ki hayır.

Çanakkale! Burası herhangi bir şey için önceden plan yapmaya gerek kalmaksızın hareket edebileceğiniz, daha da önemlisi yukarıdaki 2 madde başta altı çizili olmak üzere “yaşam kalitenizden ödün vermeyeceğiniz” iyi bir seçenek.

Çanakkale macerasına şehri ziyarete gelen pek çok kişi gibi biz de merkez Kordon’daki Truva Atı’nın önünde çekildiğimiz fotoğraf ile başladık elbette :) Peki neden Çanakkale?

Manzarasıyla bizi büyüleyen, merkezdeki ve tesadüfen denk geldiğimiz evimizi Nisan 2023’te 7.500 TL’ye kiralamıştık. Şu an bir tık daha artmış desek, 8-9 bin TL bandına burada çok çok güzel evlerde oturmak mümkün.

Sakin şehir. Trafik yok. Günü daha hareketli bir şekilde kapatmak istiyorsanız da Barlar Sokağı sizi bekler.

Feribotla 10 dakikada karşıya (Kilitbahir) geçip,

Balık-ekmek yiyebilirsiniz.

"Sokak lezzetleri olmadan" yapamam diyenler, bu madde sizin için. Bu konuda asla tabir-i caizse aç kalmayacağınız bolca seçenek var. Fiyatlar uygun. Waffle 40-50 TL. Su da ücretsizmiş 😅 "Tantuni enflasyonuna" değinecek olursam, tantuni de 50 TL bandında.

Yeni Kordon’da boğaza sıfır kafelerde oturmak ve yemek kartı ile sipariş vermek, bir "lüks" değil. Fast-food ya da ev yemekleri yapan seçenek konusunda bolca alternatifiniz var.

Merkezde her yer en fazla 15-20 dakika uzaklıkta.

50cc bir motorumuz var ve her yere onunla gidiyoruz!

Kordon’un ucunda olan ve Çanakkale’de yaşayan ya da burayla bir şekilde bağlantısı olan hemen herkesin çok iyi bildiği o çay bahçesinde günü batırabilirsiniz. Dilerseniz bir hafta sonu sabahında evden getirdiğiniz kahvaltılıklarla burada kahvaltı da yapabilirsiniz. (Evet, dışarıdan yiyecek getirebiliyor ve oturabiliyorsunuz)

Dur Yolcu yazısının tam karşısında, boğazın dibinde bir çay bahçesinde oturabilmek, Çanakkale’de kesinlikle lüks değil. Buraya, motora atlayıp hafta içi-hafta sonu farketmeksizin işe başlamadan önce pişilerimiz ile kahvaltılıklarımızla birlikte koşarak gittiğimiz doğrudur… Burada herkes manzaranın tadını çıkarıyor ve isteyen çayını-kahvesini, isteyen alkollü-alkolsüz soğuk içeceklerini tüketiyor. (Alkol sağlığa zararlıdır!)

Bu arada, burada otururken görebileceğiniz bir aktivite de, boğazda gün batımında kano yapanları izlemek...

Bir diğer keyif mekânı ise bahsettiğim çay bahçesinin tam zıt tarafında, yani diğer ucu. Burası da diğeri gibi Çanakkale ile bir şekilde bağlantısı olan herkesin iyi bildiği, Nusret Mayın Gemisi manzaralı bir yer. Aynı şekilde fiyatlar çok uygun. Boğaz hattından geçen gemileri burada daha yakın bir şekilde görüyorsunuz :)

Merkeze 1-2 kilometre uzaklıktaki plajda denize girebilirsiniz. (Evet, denize ulaşım bu kadar yakın.)

İçerisinde belediyeye ait bir işletme barındıran (fiyatlar tahmin edebileceğiniz gibi çok uygun), biraz daha düzenli tertipli bir plaja gitmek isterseniz de merkeze arabayla 15-20 dakika uzaklıktaki Güzelyalı’da halk plajı var. Şemsiye dahil şezlong ücreti 40 TL.

Deniz konusunda bir diğer alternatif de Eceabat’taki Kabatepe Orman Kampı olabilir. Oldukça geniş bir plaja ve bir o kadar da tertemiz bir denize sahip! Giriş ücreti 20 TL.

Kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.

📸 Bülent Emrah Parlak

Uçak seyahatleriniz için, merkezden arabayla yalnızca 10-15 dakikada ulaşabileceğiniz bir havaalanı var! Direkt uçuş olarak yalnızca Ankara’ya uçuş mevcut ve Ankara dışındaki diğer illere gitmek istediğinizde aktarmalı bilet alıyorsunuz yani Ankara aktarmalı uçuyorsunuz. Oldu da İstanbul’a işiniz düştü… Otobüsle 3 saat.

Çanakkale deyince akla gelen ilk yerler de Gökçeada, Bozcaada ve Assos. Buralara ulaşımınız kolay ve yakınsınız.

📸 Assos'a gitmiştik.

Dip not: Buralara bayram tatili, hafta sonu gibi özel/tatil günleri haricinde gitmekte fayda var zira adım atacak yer bulmanız güç.

📸 Bozcaada'ya giderken.

Samimiyetle ifade etmem gerekirse buradan sıkılmak çok zor. Sıkılmak için sanıyorum ki büyükşehirlerin çilesini göğüsleyebilecek ve kendimizden ödün verecek bir güce (!) sahip olmamız gerekiyor.

Akşam üzerleri Çanakkale’de o kadar güzel ki… Kelimelere dökmem çok zor. Belki yunusları izlemek istersiniz...

Motora atlayıp Gelibolu'ya gitmek ilginizi çekebilir.

Deniz kenarında basketbol oynamak...

Ünlü kahve zincirinde çalışmak. Ama Boğaz'a karşı.

Belki de bazen hiçbir şey yapmasanız bile, denize karşı ayaklarınızı sallamak size iyi gelebilir.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
04.07.2023

Neden Çanakkale'ye taşındık? Çünkü, Anası sikilmedik bir Çanakkale ve küçük Ege şehirleri kaldık.

05.07.2023

Küfür yok rocky...

04.07.2023

şimdi güzel süsleyip püslemişsin , birazda çanakkale için ben bir şeyler söyleyeyim . 1.si çanakkale aşırı rüzgarlıdır yani migren problemin vs. varsa tam bir cehenneme döner . 2.si ulaşım sadece belediye otobüsü ve taksidir başka 0 alternatifin var . taksi aşırı pahalıdır . ve taksicileri resmen dolandırıcı . belediye otobüsü ise hem ufaktır hem de tıklım tıklım konfor 0 ücretleri yüksektir. 3.sü belediye şoförlerinden bütün çanakkale şikayetçidir. sebebi herkesle kavga edip saygısızlık yaparlar . belediye otobüsleri ayrıca çok dolaşır ve yolculuk uzun sürer. ilde tek bir alışveriş merkezi vardır ve her şeyi aşırı pahalıdır . Esnafının neredeyse hepsi dolandırıcı , öğrenci düşmanıdır. öğrenci şehri olmasına rağmen kiraları aşırı yüksektir .

04.07.2023

aşırı derecede sivri sinek problemi vardır. yazları aşırı sıcak , kalan bütün mevsimleri de rüzgardan yaşanılmaz . otopark sorunu vardır halk bundan aşırı derecede şikayetçidir. devlet hastanesi kepezde dağın başındadır insanların hepsi yerinin uzak ve yanlış olduğunu söyler. pis insanları ,hırsızları meşhurdur . yerlisi iyi insanları da vardır . Ama gene de öyle şirin bir sahil beldesi gibi algılanmasın . bazı mahaleleri ve sokakları köyden beterdir gelişmişlik 0 dır . başı boş köpek sorunu vardır. gelip tarihimi göreyim dersen yüzde 100 gel derim ama yaşamak için düşünürsen kesinlikle uzak dur . Geçmişte çanakkale de yaşamış biri olarak tavsiyemdir değerli okurlara ...

04.07.2023

yav bir susun.. Orası da pahalılaşacak yoksa

TÜM YORUMLARI OKU (50)