Yeni Eve Çıkacaklar Buraya: Kiraladığınız Evin Sahibinin Yükümlülükleri Nelerdir?

Bir ev kiralarken sizin ve kiraladığınız evin sahibinin yükümlülükleri yasalarla belirlidir. Sizin için ev sahibinin yükümlülüklerini bu içerikte derledik, eve çıkmadan önce hakkınızı arayabilmek için bu içeriğe göz atmayı unutmayın deriz...

1. Ev sahibi kiracıya evi sözleşmede belirtilen tarihte teslim etmekle yükümlüdür.

Sözleşmede belirtilen tarih ne ise o tarihte evin kiracıya teslimi gerekir. Aksi durumda ev sahibi yasaya aykırı hareket etmiş olur.

2. Ev sahibi evin sözleşme boyunca kiraya verildiği gibi kalmasını sağlamalıdır.

Kullanım sebebi ile yıpranmalar haricindeki evle alakalı masrafları ev sahibi karşılamalıdır. Her masrafı cebinizden ödemeden önce ev sahibinizle görüşmede fayda var!

3. Evle alakalı sigorta ve vergi gibi giderleri ev sahibi karşılar.

Kira sözleşmelerinde de genellikle belirtilen bu durum kiracı ve ev sahibinin arasında anlaşması ile değiştirilebilir.

4. Kiralanan evin bir kusuru ortaya çıkarsa ve bu kusur kiracıya zarar verirse, ev sahibi kiracının zararlarını gidermelidir.

Bu yükümlülük de diğer yükümlülükler gibi kira sözleşmesi ile değiştirilebilir.

5. Yasa dışı bir durum ve haklı fesih durumu olmadığı sürece evin sahibi, kira kontrat zamanı bitmeden kiracının evden çıkmasını talep edememektedir.

Haklı fesih durumu; komşular ile iyi anlaşamamak-geçinememek, ev sahibinin daireyi, bakmak ile yükümlü olduğu kişilere bırakması gibi durumları kapsamaktadır.

6. Kiracının oturduğu konutun bulunduğu apartmanda mantolama, izolasyon, dış cephe boyası gibi onarım ve tadilat işlemleri yapıldığında ev başına ödenmesi gereken miktar ev sahibi tarafından karşılanır.

citil.av.tr

Bu gibi bir durumda ilk ödemeyi kiracı yaparsa ödeme makbuzunu saklayabilir ve ev sahibine ibraz ederek yaptığı harcamaları kira masrafından düşebilir.

7. Ev eşyalı olarak kiraya verilmişse bu eşyalarda oluşan zararları karşılamak ev sahibinin yükümlülüğüdür.

Eğer ev sahibi evini eşyalı olarak kiraya veriyorsa ve ev eşyaları arızalı çıkmışsa yine ödeme yükümlülüğü ev sahibine aittir.

8. Sözleşme sona erdiğinde kiracı evi bulduğu şekilde teslim etmişse ev sahibi depozitoyu kiracıya geri ödemek zorundadır.

Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir.

Popüler İçerikler

MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Sosyal Medyada Bu Reklamı Görürseniz Tıklamayın: İletişim Başkanlığı Adını Kullanarak Dolandırıcılık