Yeni Eğitim Modeli İddiası: Bazı Liseler Üç Yıl Olabilir

Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bazı liselerdeki eğitim süresi 3 yıla indirilecek. 

Bakanlık Almanya'daki bir modelden esinlendi: Bazı liselerin 3 yıl olacak

Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda bazı liselerdeki eğitim süresinin 3 yıl olmasına ilişkin bir çalışma yürütülüyor. 

Almanya'daki Abitur Diploma Programı'ndan esinlenildiği ileri sürülen yeni model ile üniversite sınavlarına ve üniversitelerdeki yığılmanın önüne geçilecek.

Liselerin iki çeşide indirilecek: Normal liseler ve ileri liseler

Yeni model kapsamında, liselerin normal ve ileri liseler olarak iki grup olması da gündemde. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje liselerinin ileri liseler kapsamına alınacak.

Yaş aralığı ve süre bazında yeni sistem, okul öncesi için 1 yıl (5 yaş), ilkokul için 5 yıl + 1 yıl hazırlık (6-11 yaş), ortaokul için 3 yıl (12-14 yaş), normal lise için 3 yıl (15-17) ya da ileri liseler için 3+1 yıl (15-18) şeklinde olacak.

Yeni model 2022-2023 yıllarında hayata geçirilecek

Yeni sistem ile, normal lisede okuyanların 3 yıllık bir eğitim süresinin sonunda iş hayatına erken atılma olanağına kavuşturulması öngörülüyor. 

Üniversite hedefi olan öğrenciler ise ileri liselerde, 4 yıllık bir eğitim görecek.

Model, 2022-2023 yıllarında uygulamaya geçirilecek.

Yeni modelle ilgili merak edilen sorular: Normal liseye giden öğrenciler üniversiteye gidebilecek mi?

Bakanlık, normal ve ileri lise olarak iki gruba ayrılan yeni ortaöğretim sisteminde, normal lise öğrencileri için üniversite kapısını açık bırakacak.

Normal lisede okuyan bir öğrenci, üniversiteye gidebilmek için 'özel bir sınava' tabi tutulacak. Normal lise mezunu öğrencileri, ilerleyen yıllarda üniversite eğitimi almak istedikleri taktirde, açık öğretime kaydolarak eksik kredilerini tamamlayıp, ardından da ileri lise diploması almak için özel bir sınava girecek.

İleri liselere gidebilmek için nasıl bir sınav sistemi uygulanacak?

Yeni modelde, normal liselere gitmek isteyen öğrencilerin şimdiki gibi, adrese kayıtlı bir sistemle yerleştirilecek.

İleri liselere gitmek isteyen öğrenciler için ise, çoklu bir seçme mekanizması uygulanacak. Ulusal İçerik Geliştirme ve Ölçme Merkezi, yılda iki kere sınav yapacak.

Sınavlar dışında, öğrencilerin eğitim hayatı boyunca kayıtlı tuttuğu dijital portfolyo puanı ve ders alınan 25-30 öğretmenin bağımsız şekilde vereceği birikimli öğretmen kararı da dikkate alınacak.

İleri liselere giriş sınavı puanının %60, ortaokul ağırlıklı yıl sonu ortalamasının %10, dijital öğrenci portfolyo puanının %20 ve birikimli öğretmen puanının %10 ağırlığa sahip olduğu bir değerlendirme sistemi uygulanacak.

'Liselerde yeni model' iddiası, sosyal medyada da konuşulan konular arasındaydı...

Popüler İçerikler

Tekel Bayileri BAT Sigara Grubunu Satmama Kararı Aldı
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
26.12.2018

aman hic bir bireyin cocuklugunu gencligini yasamasina kesinlikle izin vermeyin aman!

26.12.2018

surekli egitim ve sinav sistemlerinid egistirerek ulkede ki KOYUN sayisini artiriyorlar, inanilmaz cahil bir topluma donustuk , hurafelere bile inanir durumda bir halk var , allah benim deseler inancak akdar cahil bir toplumda yasiyoruz , sonumuz hayir olsun dicem ama batmakta olan bir gemiyi hayirlar kurtarmiyor

normal ve ileri dedikleri düz ve anadolu veya fen değil miydi zaten?Tüm okulları anadolu yapıp anca bilinçsiz velileri kandırdınız biz yemedik.Zamanında 465 puanla girdiğim canım lisem mahalle arası düz okul oldu sayenizde

TÜM YORUMLARI OKU (15)