Yeni Ebeveyn Olanların En Çok Merak Ettiği Soru: Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bebeklerde bıngıldak herkesin merak ettikleri konulardan. Bebeklerde bıngıldak nedir ve ne zaman kapanır sorularına cevap arıyorsanız içeriğe buyurun!

Bebeklerde bıngıldağın ne olduğunu yeni ebeveyn olan herkes çok merak ediyor. Bıngıldak, bebeklerin başının üst kısmındaki yumuşak nokta.

Ebeveynleri tedirgin eden bıngıldak konusunda bilmeniz gereken her şey burada. 👇

Yenidoğan bebeklerin kafatasında bulunan bıngıldak henüz tam kapanmayan yumuşak bir doku. Bu bölge bebeğin beyin gelişimine izin vermek için doğumdan önceki son aylarda açık kalıyor.

Bıngıldak sayesinde bebek doğum kanalından rahatça geçiyor.

Bıngıldak asıl olarak bebeğin beyin gelişimini sağlamak için var. Yenidoğan bebeklerin kafatası kemikleri hala tam birleşmediği için bebeğin beyninin rahatça gelişmesi için bıngıldak esneklik sağlıyor.

Bıngıldak beyin gelişimini sağlayabilmek için doğumdan sonra hemen kemikleşmiyor.

Ebeveynlerin en çok korktuğu konulardan biri bıngıldağın zarar görmesi. Bebeğin bıngıldağına dokunulduğunda hafifçe çökebiliyor.Anne ve babalar bu yüzden bebeğin başına dokunmaktan kaçınıyorlar.

Ancak bıngıldak doğal bir oluşum ve ebeveynlerin dokunmaktan çekinmesine gerek yok.

Tüm ebeveynlerin merak ettikleri konu ise bıngıldağın ne zaman kapanacağı. Bıngıldak önce kafatasının arka kısmından başlayarak kapanıyor. Daha sonra ise ön kısım kapanıyor.

Bebeklerin bıngıldakları doğumdan sonra ilk birkaç ay içinde yavaş yavaş kapanıyor. Bebeklerin %90'ının bıngıldağı 6-18 ay arasında kapanmış oluyor.

Arka bıngıldak bebeğin arkasında bulunan nokta. Arka bıngıldak genellikle 2 yaşına kadar kapanmıyor. Ancak bazı bebeklerde arka bıngıldak daha önce kapanabiliyor.

Arka bıngıldağın erken kapandığı durumlarda kraniosinostoz olabilir. Kraniosinostoz, bebeğin kafatası kemiklerinin erken kapanmasına verilen ad. Bu durum sonucunda bebeğin beyin gelişimi etkilenebiliyor.

Kraniosinostozun nedeni genetik olabileceği gibi bilinmeyen bir durumdan dolayı da olabilir.

Bıngıldağın erken kapanması hem beyin gelişimine zarar verebilir hem de baş şeklinde değişikliğe neden olabilir. Bu durum sonucunda beyin içi basınç arttığı için baş ağrısı, görme sorunları, zeka geriliği veya nörolojik sorunlar da ortaya çıkabilir.

Böyle bir durumda erken teşhis ve tedavi çok önemli. Bebeğinizde bıngıldağın erken kapanma belirtileri varsa o zaman hemen doktora başvurmalısınız.

Bebeğin alın bölgesinde bulunan ön bıngıldak, bebeklerin kafatasının en büyük bölümünü oluşturuyor. Ön bıngıldağın kapanması diğer bıngıldaklara göre daha geç olabiliyor.

Ön bıngıldağın kapanmasını da yakından takip ederek herhangi bir olumsuz durumda doktorunuza başvurmalısınız.

Bıngıldağın kapanmadığı bazı durumlar da olabiliyor. Bazı durumlarda ise bıngıldak çok geç kapanıyor.

Böyle bir durum yaşadığınızda doktorunuza başvurarak bir sorun olup olmadığı konusunda endişelerinizi giderebilirsiniz. Doktorunuz bıngıldakta anormallik olup olmadığını anlamak için bebeğinizi yakından takip edebilir.

Bazı nadir durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebiliyor. Bıngıldakta ciddi bir anormallik varsa o zaman doktorun kararı ile ameliyat söz konusu olabilir.

Bu aşamada sürekli doktorunuzla irtibatta olarak bebeğinizin durumunu takip edebilirsiniz.

Bebekten bebeğe değişen bıngıldak sertleşmesi bazı bebeklerde erken bazı bebeklerde ise daha geç olabiliyor. Bıngıldak setleşmesi 6-18.aylarda başlıyor. Bu sertleşme 2-3 yaşlarında tamamlanıyor.

dwu32cgxelq1c.cloudfront.net

Bıngıldağın sertleşmesi artık bebeğin kafasının şekil değiştirmemesi demek. Bıngıldak sertleşmesi gerçekleştikten sonra bebeğin başının doğru pozisyonlarda tutulması ve uygun yüzeylerde yatırılması gerek.

Bıngıldağın bebekler için birçok faydası var. Bebeğin beyin gelişimi ve güvenliği açısından bıngıldak çok önemli.

Bıngıldak bebeğin doğum kanalından geçerken kafasının şeklinin ayarlanmasını sağlıyor. Bu sayede doğum sırasında bebeğin beyin hasarı riski azalıyor. Bıngıldağın bir başka faydası ise beyin gelişimi sırasında bebeğin kafasının büyümesine izin vermesi.

Bıngıldağın bebeklerin beyin gelişimini etkilediğini söylemiştik. Ancak bilinenin aksine erken veya geç kapanmasının bebeğin zeka seviyesiyle doğrudan bir ilişkisi yok.

Bıngıldak sağlıklı çalıştığında bebeğin beyin gelişimine destek oluyor. Bebeğin beyin hasarı riskini de azaltan bıngıldak bebeklerin sağlıklı beyin gelişimine yardımcı oluyor.

İlginizi çekebilir.👇

Büyüme Çağındaki Çocuklarda Görülen Bebek Gibi Davranma Eğiliminin Sebebi Nedir?
Ebeveynlerin Korkulu Rüyası Uykusuz Geceler: Bebekler Neden Uyumaz?
Yeni Ebeveynlerin Beşik Seçerken Dikkat Etmesi Gereken En Önemli Konular
Hamile Olduğunuzu Anlayabileceğiniz Erken Gebelik Belirtileri
Hamilelik Sürecinde Ebeveynleri Endişelendiren Ablasyo Plasenta Hakkında Merak Ettiklerinizi Anlatıyoruz!
Endişeli Ebeveynler Buraya! Bebeğin Sağlığı Hakkında Bilgi Veren NST Nedir?

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?