Yeni Çipli Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? Kayıp Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır?

2017 yılında İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan yeni kimlik projesi ile birçok vatandaş çipli kimliğe geçiş yaptı. Hala daha değiştirme zorunluluğu olmamasına rağmen birçok vatandaş kullanım kolaylığı açısından çipli kimliğe geçiş yaptı. Fakat kimliğini değiştirenler arasında kimliklerini kaybetmiş vatandaşlarda var. Peki, nüfus cüzdanı nasıl çıkarılır? Çipli kimliğimi kaybettiğim ne yapmalıyım? İşte detaylar...

Eskiden kullanılan nüfus cüzdanları yerine 2017 yılından beri çipli kimlik kartları kullanılıyor.  Milyonlarca vatandaş Nüfus Müdürlüklerine giderek nüfus cüzdanlarını değiştirip yeni çipli kimlik kartlarını aldı. Bu uygulama zorunlu olmasa da yeni çipli kimlik kartlarının küçük olması daha avantajlı olduğu için neredeyse herkes nüfus cüzdanlarını değiştirdi. Yeni çipli kimlik kartına geçip kaybedenler ise ne yapacağını araştırıyor. Biz de çipli kimlik kartını kaybedenlerin yapması gereken işlemleri haberimizde sizler için derledik...

Kaybolan Kimlik Nasıl Çıkarılır?

KAYBOLAN KİMLİK KARTI NASIL ÇIKARILIR?

Yeni çipli kimlik kartının kaybolması veya çalınması durumunda ilgili kuruma çalıntı veya kayıp bildirimi vermeniz gerekmektedir. Bunun ardından kimliğiniz iptal edilir. Ayrıca ilgili kuruma gitmek yerine kayıp ve çalıntı işlemlerinizi 199 numaralı çağrı merkezini arayarak bildirmeniz daha hızlı olur. Ayrıca kaybettiğiniz kimlik eğer eski nüfus cüzdanınız ise direkt olarak yeni kimlik kartı başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru yaptığınız zaman eski nüfus cüzdanınız geçersiz sayılır.

Eğer kaybettiğiniz yeni çipli kimlik kartınız ise bildiriyi yaptıktan sonra yeni kimlik çıkarmak için başvuru yapmanız gerekmektedir.

KAYBOLAN KİMLİK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Çipli kimlik kartının kaybolması durumunda yeni başvuru için gerekli belgeler;

  • Son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz toplam 3 adet biyometrik fotoğrafınız,

  • Kimlik kartı yerine geçebilecek kimlik bilgilerinizin bulunduğu resmi bir belge. (Ehliyet, evlilik cüzdanı, pasaport, görev kimliği, öğrenci kimliği gibi.)

  • Eğer 15 yaşından küçük birinin kimliği değişecekse annesi ve babasının gelmesi yeterli olmakla birlikte biyometrik fotoğraf da ihtiyaç yoktur. İstek dahilinde kimlikte fotoğraf bulunabilir. Ayrıca yukarıda istenen kimlik yerine geçecek belgeler de getirilmelidir.

  • 15 ile 18 yaşında kişiler için ise yine kimlik yerine geçerli belge, son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf gerekliyken kişinin velisi de yanında bulunmalıdır.

Ayrıca yeni çipli kimlik kartını kaybeden vatandaşlardan kimlik yenileme haklarını daha önceden kullandıkları için kimlik yenileme kategorisinde sayılmadığından 50 lira ücret alınmaktadır.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı