Yeni Çılgınlığımız Kelime Tahmin Oyunu Wordle Neden Popüler Oldu?

Sosyal medyada gezinirken paylaşımlar arasında yeşil ve sarı karelerle göze çarpan küp görselleri mutlaka görmüşsünüzdür. Bu görseller aslında dünyayı saran yeni bir çılgınlığa işaret ediyor. Yani Wordle adlı kelime tahmin oyununu.

Peki 2022'nin küresel çapta ses getiren ilk oyunu olan Wordle neden popüler oldu?

2022'nin dünya genelinde ses getiren ilk oyunu olan Wordle oyuncularının sayısı The Guardian'a göre 2 milyonu aştı.

Wordle'da oyuncular 5 harfli bir kelimeyi 6 denemede tahmin etmeye çalışıyor. Bu denemeler sırasında kelimede yer alan harfler doğru noktada kullanıldığında ilgili kutucuk yeşile dönüyor. Kelimenin içinde olup da doğru yerde kullanılmayan harfler sarıya, kelimede var olmayan harflerse griye boyanıyor.

Oyun İngilizce tasarlandı ama popülerleşmesiyle birlikte yerli versiyonları da üretildi. Bunlar arasında Türkçe Wordle da var.

Türkçe Wordle

Britanyalı Psikolog Lee Chambers'a göre Wordle'ın çok sayıda kullanıcıyı çekmesinin nedeni, beynin hem dil hem de mantık işleme alanlarını uyarması.

Independent Türkçe'nin aktardığı habere göre Chambers, diğer birçok oyunda olduğu gibi, kullanıcıların Wordle'dan haz duyduğunu ve oynarken vücutlarında dopamin salgılandığını ifade ediyor.

Uzmanlara göre Wordle en azından şimdilik 2010'larda Facebook ve diğer sosyal medya uygulamalarını saran Candy Crush kadar popüler değil. Ancak yeni oyunu avantajlı kılan bazı özellikler de var.

Örneğin kullanıcıların Wordle oynamak için yalnızca bir internet sitesine tıklaması yetiyor. Oyun konsolları satın alması veya uygulama indirmesi gerekmiyor.

İnternet sitesi

Ayrıca oyuncular izledikleri yolu ve aldıkları puanı görsel temsilleriyle Twitter'da ve diğer uygulamalarda paylaşma imkanı buluyor.

Bu da oyuncular arasında bir aidiyet duygusu yaratılmasını sağlıyor.

Sosyal bilimci ve üretkenlik danışmanı Juliet Landau-Pope, 'Twitter akışımızdaki bu kareleri sürekli görmek, girilmesi gereken bir oyunun varlığını ve diğer kullanıcıların zaten orada olduğunu hissettiriyor' dedi:

'Hepimizin aynı bulmacayı çözmeye çalışması, bizi bir araya getiriyor ve birlikte daha büyük bir sorunu çözüyormuş gibi hissetmemizi sağlıyor.'

Video oyunu geliştiricisi Harrison Gowland, diğer birçok oyunda sonuçların sosyal medyada paylaşma imkanı olmadığını vurguladı. Ona göre Wordle, hem aidiyet duygusunu hem de rekabeti besliyor:

'İnsanlar bu eli ne kadar zor buldu?' diye soruyoruz, bu topluluk duygusunu besliyor. 'Bu kelimeyi bulmakta diğerlerine kıyasla ne kadar iyiydim?' diye soruyoruz, burada da bir rekabet var.'

Oyunun görsel temsilleri de internet mimlerine konu olmasını sağlıyor. Örneğin bir Twitter kullanıcısı, Wordle görsellerini Süveyş Kanalı'nda mahsur kalan nakliye konteynırlarına benzetirken, diğer kullanıcılar da bunları çeşitli olaylarla ilişkilendirmişti.

Twitter kullanıcısı @traceyfanclub ise Wordle puanlarını kanaviçeye işleyerek ölümsüzleştirmişti.

Bunun yanı sıra oyunun günde yalnızca bir kez oynanabilmesi de trendi besliyor. Böylece kullanıcılar oyundan bıkmıyor veya zamanlarının 'boşa gittiğini' hissetmiyor.

Landau-Pope, bunu şöyle yorumluyor:

'Bu çok akıllıca bir ürün, çünkü insanlar buna bağımlı olduklarında günde yalnızca birkaç dakika harcayacaklarını biliyor.'

İlginizi çekebilir:

Instagram'da Ücretli Abonelik Dönemi Başlıyor!
Teknoloji Devleri Okyanus Altındaki İnternet Kablolarına Hükmediyor: Hangi Şirketin Ne Kadar Payı Var?
Türkiye'de En Hızlı ve En Yavaş İnterneti Hangi Şirketler Sunuyor? Speedtest Açıkladı!
Getir N11'e Ne Kadar Yatırım Yaptı? Finansal Bilgiler Belli Oldu

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman