Yeni Bir Ülkede Yepyeni Bir Hayat: Pılını Pırtını Toplayıp Yurt Dışına Yerleşmek İçin Neler Yapabilirsin?

Aslında hiç de sandığımız kadar zor değil 💼

1. Avustralya: Work & Holiday

Kıtanın bir ucuna gideyim, özgürce çalışayım, yaşayayım diyorsanız sizi Avustralya'ya alalım!

Eğer 18 ile 30 yaş arasındaysanız ve üniversiteden en az 2,8-3,0 ortalama ile mezun olduysanız Avustralya'nın her yıl gençlere sunduğu bu fırsatı değerlendirebilir ve biraz da dişinizi sıkarsanız Avustralya vatandaşı olabilirsiniz.

Hem çalışıp hem de tatil yapabilirsiniz.

Her yıl Avustralya hükümeti tarafından Türkiye için belirlenen bir kontenjan var: 100 kişi.

Başvurunuz kabul edilirse Avustralya'da 12 aya kadar çalışabilmek için size vize veriliyor ve daha sonrasında Avustralya'ya gidip vasıflı, vasıfsız her türlü işte çalışabiliyorsunuz. 

B vize ile çalışmanın yanı sıra, 4 aya kadar eğitim alabilir kalan sürenizi de tatil yaparak geçirebilirsiniz. Çalışırken kazanacağınız ortalama ücretler de 10 ile 18 Avustralya doları arasında değişiyor. Nereden baksak müthiş!

Önemli olan tek nokta bir iş yerinde maksimum 6 aya kadar çalışabilirsiniz.

Yani eğer 1 yıl kalıp dönmeyi düşünüyorsanız en az 1 işte çalışmanız gerekiyor ama vizenizi uzatıp daha sonrasında Avustralya'ya yerleşmek istiyorsanız işler biraz kolay biraz da zor. 

Avustralya'da çalışabileceğiniz pek çok alan var. Örneğin, bir çiftlikte çalışabilir, bisikletiniz ile yemek dağıtabilir ya da bir şirkette iş bulup çalışabilirsiniz. Ama size verilen vize 1 yıllık olduğu için, bunu bitmeden uzatmak istiyorsanız en az 6 ay çiftlik işinde çalışmanız gerekiyor.

Eğer 6 ay çiftlik işinde çalışırsanız Avustralya hükümeti vizenizi 1 yıl daha uzatıyor.

Vizenizi uzattıktan sonra ise orada kalıcı bir iş bulursanız ve onlar da sizin için orada çalışabileceğinize dair bir mektup alabilirseniz çalışma vizesi alabilir ve daha sonrasında da orada kalabilirsiniz. 

Work & Holiday programına başvurmanız için gerekenler:

  • 18-30 yaş arasında olmak.

  • Gidiş-dönüş biletini karşılamak ve Avustralya’da geçimini sağlamak amacıyla yeterli bütçeye sahip olduğunu gösteren hesap dökümleri (Yaklaşık 7000 Avustralya doları)

  • Erkekler için askerlikten tecilli olmak ya da terhis olmak.

  • Yeterli İngilizce seviyesine sahip olduğunu gösteren belgelere sahip olmak (IELTS: 4,5 - TOEFLS: 32 - PTE Acedemic: 30) 

  • Eğer öğrenciyseniz üniversiteden izin aldığınıza dair belge.

  • Evli veya çocuk sahibi olmamak.

2. Almanya: Ankara Antlaşması ile Almanya vatandaşı olmak

Evet kulağa biraz rüya gibi geldiğini farkındayız ama gerçekten böyle bir antlaşma var. 1963 yılında Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara'da imzalanan bu antlaşma İngiltere'de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen 19 yaş üstü herkesi kapsıyor.

Şirket kurarak oturum izni alıp keyfinize bakabilirsiniz.

31 Aralık 2020 tarihine kadar bu antlaşma ile İngiltere'ye de yerleşebiliyordunuz fakat İngiltere'nin AB üyeliğinden ayrılması ile bu antlaşma da İngiltere tarafında son buldu.

Ama bu vizeye başvurmadan önce çok detaylı bir araştırma ve planlama yapmanız gerektiğini de unutmayın.

İş planınızı, sermayenizi, hedeflerinizi ve mali planınızı başvuru sürecinde konsolosluğa bildirmeniz gerekiyor.

Sonrasında başvurunuz değerlendirmeye alınıyor, tabi başvuruda eğer çektiyseniz kredinizi ya da hesap dökümünüzü iletmeniz de gerekiyor. Ee malum iş öyle bedavaya kurulmuyor, o yüzden ülkeler de arkası sağlam planlar istiyor. 

Eğer eşiniz ve çocuğunuz varsa da onlar için de vize alabiliyorsunuz. Vize aldıktan sonra yeni hayatınıza başlayabilirsiniz.

3. Kanada: Yüksek lisans

Göçmenlere kapısı en açık ülkelerden biri olan Kanada listede yerleşmenin en kolay olduğu yerlerden biri. Zaten ülke nüfusuna bakıldığında da çoğunun Avrupa göçmeni olduğu kayıtlara geçmiş durumda. Yani buraya boşu boşuna göçmenler ülkesi de denmiyor.

1 veya 2 yıllık yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz.

Eğer daha üniversite mezunu değilseniz ya da üniversiteyi de Kanada'da okumak istiyorsanız üniversiteye de başvurabilirsiniz tabii ki. Ama bütçe ve zaman açısından yüksek lisans daha uygun bir seçenek olarak karşınıza çıkıyor. 

Kanada'da college (daha uygun fiyatlara yüksek lisans yapacağınız okullar) ve üniversite seçenekleri bulunuyor. Her ikisinden de diploma alabiliyorsunuz.

Mezun olduktan sonra size 2 yıl çalışma izni veriliyor, 5 yılın sonunda da vatandaşlık!

Eğer siz de 1 ya da 2 yıllık yüksek lisans yaparsanız okurken de part time olarak çalışabiliyorsunuz, vizeniz çalışma izninizi de kapsıyor. Mezun olduktan sonra da Kanada size ''Gelin 2 yıl çalışın'' diyor. 

Sonrasında eğer işinizi tutturursanız çalışma vizenizi uzatıyor ve 5.yılın sonunda Kanada vatandaşlığını alıyorsunuz. Nereden baksanız müthiş!

Ortalama masraflar ise okuldan okula değişse de ortalama 10-15 bin Kanada doları.

4. Avrupa: EVS ile gönüllü çalışma

Hangi şehir, ülke olursa olsun ama Avrupa'da olsun diyorsanız EVS yani Avrupa Gönüllü Hizmeti tam sizlik. Eğer 18 ile 30 yaş arasındaysanız ve belirli alanlarda yetkinliğiniz varsa (özellikle hizmet sektörü) kendinize uygun bir yer bulup Avrupa'ya çalışmaya gidebilirsiniz.

Çok iyi derecede İngilizce bilmenize de gerek yok.

Genellikle 3 aydan 12 aya kadar açılan projelerde isminden de anlaşılacağı gibi gönüllü çalışacak kişiler aranıyor. Gönüllü çalışmak deyince aklınıza bol bol çalışıp hiç para almamak gelmesin.

Projeler genellikle konaklamayı, yemeği ve şehir içi ulaşımı sağlıyor. Çok daha kapsamlı ve iyi bir proje bulabilirseniz 300 ile 600 euro arasında bir maaş bile alabilirsiniz. Tabii ki bunlar sizi çok rahat ettirecek şeyler değil ama bu şekilde gittiğiniz bir projede iyi bir iş çıkarırsanız sizi kalıcı olarak kadrolarına alma ihtimalleri oldukça yüksek.

5. Amerika Birleşik Devletleri: Bebek bakıcılığı

AU Pair programı ile Amerika'ya bebek bakmaya gidebilirsiniz, evet kulağa biraz garip geliyor farkındayız ama hemen açıklayalım. 1 yıl boyunca haftada 45 saat çocuk bakıcılığı yapılmasına izin veren bu program aslında Amerika'da daha sonrası için kalıcı bir iş bulma ya da üniversite okumak için imkan tanımaktadır.

Eğer eğitim alırsanız bakıcılık yaptığınız aile eğitim masrafının belirli bir kısmını ödüyor.

Herhangi bir yüksek öğretim kurumunda eğitim almanıza, yani okurken çalışmanıza da olanak sağlayan bu program Amerika'ya yerleşmek için oldukça mantıklı.

Lise diplomanız gitmenize yetiyor da artıyor.

Tabii ki bu programa başvurmak için de çeşitli şartlar bulunuyor:

  • En az lise diplomasına sahip olmanız gerekiyor.

  • İngilizce bilginizin dinleme ve konuşma alanlarında yeterli olması (Genellikle aracı kurum mülakat yapıyor ve seviyeniz anlaşılıyor)

  • En az 24 saat çocuk gelişimi ve 8 saat çocuk güvenliği ile ilgili eğitim almanız gerekiyor. (Bunu da çoğunlukla aracı kurumlar online olarak sağlıyor.)

  • Eğer 2 yaşın altında çocuk bakacaksanız en az 200 saat tecrübeniz olması gerekiyor. 

Haftalık olarak 200 dolar civarında kazanabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Karakterine Göre Hangi Ülkeye Yerleşmelisin?
Seni ve Ruhunu Anlatan Dil Hangisi?
Yurtdışı Tatilinden Keşke Mars'a Dönseydiniz Dedirten 11 Hediye

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
15.01.2021

kanada`da her okuldan mezun olursaniz calisma izni alamiyorsaniz. arastirmadan gidip got gibi kalanlardan olmayin. ayrica bir gidin de gerisi gelir tadinda anlatilmis. 1-2 yil oku, 5 yilin sonunda vatandassin kanka gibi. parasini kaybedip donenlerin hikayelerini internette okumasiniz tabii.

03.05.2023

Ben Lemon Academy ile İngiltere'ye geldim. Çok uzun ve zor gözükse de bu süreçte size yol gösteren birilerine ihtiyacınız oluyor. Benden sonra 5 arkadaşım daha geldi. Yüksek lisans sonrası çalışma ve oturum izni de veriyorlar. Değerlendirilebilir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ