Çin anakarasında Komünist hükümetin iktidara gelmesinden yaklaşık otuz yıl sonra, Birleşik Devletler Taipei'yi Çin'in hükümeti olarak tanıdı. Ancak 1979'da Washington, Tayvan ile diplomatik bağlarını ve karşılıklı savunma anlaşmasını iptal etti ve anakara Çin ile resmi diplomatik ilişkiler kurdu.
Bu değişime rağmen, Washington, Taipei ile yakın gayri resmi bağlarını sürdürdü. Pekin, ABD'yi bunu yapmaması konusunda defalarca uyarmasına rağmen, kendini savunma için Tayvan'a askeri teçhizat satmaya devam ediyor. ABD Donanması savaş gemileri de bölgedeki Amerikan askeri gücünü yansıtmak için düzenli olarak Tayvan Boğazı'ndan geçiyor.
ABD, amacının Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı sağlamak olduğunu söylüyor. Bu amaçla, statükoyu korumak istiyor. Başkan Donald Trump yönetiminde ABD, Tayvan ile askeri bağlarını derinleştirdi ve silah teslimatlarını artırarak adaya 18 milyar doların üzerinde silah sattı. Başkan Joe Biden, Çin saldırırsa ABD'nin Tayvan'ı savunmaya geleceğini söyledi.
Çin biraz omurgalı olabilse Tayvan, Pekin'den gelen "bir devlet iki sistem" modeline sıcak bakıyordu ancak Pekin hükümeti aynı dönemde Hong-Kong'un özerkliğini sınırlayan düzenlemelere gidip, bazı Hong-Kong'lu politikacıları tutuklayınca Tayvan Pekin'in samimi olmadığını düşünerek bu fikirden uzaklaştı. Halbuki "bir devlet iki sistem" modeli olabilseydi bugün böyle bir sorun, bir dünya savaşı tehlikesi olmayacaktı, dünya ekonomisi bu kadar sarsılmayacaktı. Hele bir de savaş çıkarsa teknolojik anlamda 10 yıl geriye gideceğiz.
Her taşın altından ameriga çıkıyor ammkkk
allamm biktik bu cekiklerdenn. yeterin uslu durun ya