Yeni Bir Pandemi mi Geliyor? Dünya Çapında Artan Maymun Çiçeği Virüsü Vakaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Maymun çiçeği, Orta ve Batı Afrika'da bulunan maymunlardan insanlara bulaşabilen virüs kaynaklı bir hastalıktır.

Bu virüs ilk olarak 1958 yılında laboratuvardaki maymunlarda gözlemleniyor. Maymun çiçeği virüsüne yakalanan ilk insan vakası da 1970 yılında Kongo Cumhuriyeti'nde görülüyor.

Dünya çapında 33 vaka görüldü ve 42 tane de şüpheli vaka var.

Birleşik Krallık, 9 vakası olduğunu doğruladı. Portekiz'de 14 doğrulanmış, 6 da şüpheli varken İspanya'da 7 doğrulanmış, 17 şüpheli var. ABD ve İsveç'te birer adet vaka bulunurken Kanada'da 17 şüpheli var. İtalya'da ise 1 doğrulanmış, 2 adet de şüpheli vaka mevcut. Birleşik Krallık'ta görülen ilk vakanın Nijerya'dan Birleşik Krallık'a geldiği biliniyor. Birleşik Krallık'taki diğer 2 vakanın ilk vakayla ilişkisi olduğu söylendi ancak geriye kalan 4 vakanın önceki vakalarla ilişkili olmadığı bildirildi.

Maymun çiçeği virüsü taşıyan bir insan diğer insanlara da bulaştırabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü: 'Maymun çiçeği, solunan büyük damlacıklar yoluyla damlacık maruziyeti ve enfekte cilt lezyonları veya kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşabilir' diyor.

Bu virüs, hasta insanların kullandığı kıyafetler, havlular veya çarşaflarla yakın temasa geçildiğinde de bulaşabiliyor.

Cinsel olarak bulaşıcı bir virüs sayılmayan maymun çiçeği virüsü, ten temasının yoğun olması nedeniyle cinsel ilişkiyle de bulaşabiliyor. Orta ve Batı Afrika'da bulunan hastalıklı hayvanlarla temas sonucunda maymun çiçeği virüsü insanlara bulaşabiliyor. Virüslü hayvan tarafından ısırılmak veya hayvanın kanına, vücut sıvılarına, lezyonlarına, yaralarına ve kabarcıklarına temas etmek de virüsün bulaşmasını sağlıyor.

Maymun çiçeği virüsünün ilk belirtileri; ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, titreme ve yorgunluk.

Önce yüzde daha sonra genital bölge dahil vücudun diğer bölümlerinde kızarıklar oluşabiliyor. Bu kızarıklar yaraya dönüşmeden önce su çiçeğine benziyor. Maymun çiçeği hastalığına yakalanan ve tedavi almayan insanlar birkaç hafta içerisinde iyileşiyor. Ancak Afrika'da bu virüsü yakalanan her 10 insandan 1'i ölüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsüne yakalanan çocukların yetişkinlere göre hastalığı daha ağır geçirdiklerini söylüyor.

Avrupa ve Amerika'daki vakalarda hastalığın tedavisi için antiviral ilaç tedavisi uygulanıyor. Jynneos adı verilen aşının da 18 yaşından büyük insanların için kullanımına Avrupa ve Amerika onay veriyor. Araştırmacılar bu virüsün Covid-19 kadar yayılacağını düşünmüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bazı Organların Kansere Yakalanma İhtimalleri Diğer Organlara Kıyasla Neden Daha Yüksektir?
Dışkınızın Rengi ve Şekli Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor?
Neden Göbek Deliğinizi Düzenli Olarak Temizlemeniz Gerekir?

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
20.05.2022

Bunların hepsi yeni dünya düzeni öncesi hazırlık !Hepsi uydurma ! Aslolan şu !tüm virüsler laboratuar da üretilip ülkelere yayılıyor.Toplumlar kontrol altına alınıyor.Sokağa çıkma dediler çıktıkmı ? Daha ne virüsler göreceğiz.Açlık ve susuzluk geliyor! Bu dünya nüfusu çoook fazla ! tüm hikaye bu!

21.05.2022

Başta Çinliler, Afrikalılar ve tüm dünya ülkeleri kardeşlerim. Yeter artık skmeyin şu maymunları.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ