Liverpool Üniversitesi'nden veri bilimci Maya Wardeh ve virolog Marcus Blagrove, Livescience'a yaptıkları ortak açıklamada “Çok sayıda hayvanın yine çok sayıda koronavirüse ev sahipliği yapabileceğini görmek şaşırtıcı” ifadelerine yer verdi.
Yarasaların önemini herkes biliyor. Ancak biz kemirgenler, primatlar ve toynaklı hayvanlar da dahil olmak üzere yüksek risk taşıyan çok sayıda konakçı bulduk.
'Virüslerin birleşmesi tehlikeli olur'
Araştırmacılara göre birden fazla koronavirüse konakçı olarak hizmet edebilen hayvanlar büyük tehdit oluşturuyor. Zira birkaç koronavirüs suşu aynı hücreyi istila ettiğinde genleri karışabilir ve yeni virüsler meydana gelebilir.
Araştırmanın yazarları, 'rekombinasyon' diye bilinen bu genetik karışımın, SARS-CoV-2 genlerinin başka bir koronavirüsle karıştığı durumda özellikle tehlikeli olabileceğini söylüyor. Çünkü bunun sonucunda ortaya çıkacak virüs, insanda SARS-CoV-2 kadar bulaşıcı olabilir ve hatta daha ciddi hastalıklara neden olabilir.
Çalışmanın yazarlarından ve Liverpool Üniversitesi'nden Virolog Dr.Marcus Blagrove, 'Yeni virüslerin ortaya çıkmasının bir yolu da mevcut iki koronavirüs arasındaki rekombinasyondur' dedi ve ekledi:
Yani iki virüs aynı hücreyi enfekte edebilir ve tamamen yeni bir suş, yani bir ‘yavru' virüse dönüşebilir.
Yeni çalışmada oluşturulan modelde SARS-CoV-2'yle birlikte en az bir başka koronavirüse ev sahipliği yapabilecek 126 memeli türü belirlendi ve bunun bir dizi rahatsız edici senaryoyu akla getirdiği ifade edildi.