Yeni Bir Kıyafet Satın Almak Memleket Meselesi Hâline Gelmişken Giysileri Uzun Süre Kullanmanın Yolları

Kıyafetlerimiz en iyi dostumuz. Gün içinde hep bizimleler, sürekli temas hâlindeyiz. Onları seviyoruz ama sık sık yıkamak zorundayız ve yıkadıkça ömürlerinin kısaldığının da farkındayız. Kıyafetlerimizin ömrünü uzatmak için bu konuya el attık! Çok sevdiğimiz ve yıllar içerisinde küçük servetler ödediğimiz kıyafetleri uzun süre giyebilmek istiyorsak dokularını koruyabilmemiz çok önemli. Doğru sıcaklıklarda, doğru yöntemlerle ya da uygun bir deterjanla yıkamadığımızda solgun, yıpranmış bir hâle geliyorlar ya da çoğu zaman beklediğimiz temizlik performansını göremiyoruz. Çözümü basit! Yıkarken, kuruturken, muhafaza ederken bu yöntemleri uygulayacağınız kıyafetleriniz sizinle daha uzun süre birlikte olacak!

1. Montlar ve kabanlar için ince temizlik

Montların ve kabanların temizliği için yıkamaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Çamaşır makinesi, yün içeren ya da dikişleri hassas olan montlara ve kabanlara zarar verebilir. Özellikle kış aylarında kurutma konusunda problem yaratan bu kıyafetleri sık sık havalandırmanız gerekiyor. Havalandırma işlemini yeterli görmediğiniz zamanlarda kuru temizlemeyi tercih edebilirsiniz.

2. Pul payet çok severiz!

Payetli elbiseler de uzun süreli kullanımda güzel görünüşü kaybeden kıyafetler arasında. Bunu engellemek için öncelikle yapılması gereken, pullu ve payetli kıyafetlerinizi düşük ısıda yıkamak. Bu yeterli olmayacağından kıyafetinizi bir çamaşır filesine koyarak yıkarsanız yüzeyindeki pulların zarar görmesini engelleyebilir ve elbisenizle ışıl ışıl parlamaya devam edersiniz. Bazı kıyafetler ise yoğun sim detaylarına sahip olabiliyor. Bu kıyafetleri ise çamaşır makinesinde yıkamayı tavsiye etmiyoruz. Simlerin dökülmesini önlemek için olabildiğince az deterjanla, elde ve soğuk suyla yıkamalısınız. Eğer kıyafetinizin üzerinde taş detayları varsa yıkama sonrası taşlar dökülebilir, parlaklığı azalabilir ya da çizilebilir. Bu durumları engellemek için kıyafetinizi bir yastık kılıfının içerisine koyup ağzını kapatarak çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

3. Simsiyah siyahlar

'Ömrü en kısa kıyafetler hangileri?' diye sorsak şüphesiz herkes siyahlardan bahseder. Çamaşır yıkarken baş belası haline gelen, solmuş siyahlardan sizi kurtarıyoruz. Birkaç yıkamayla griye dönen siyahları, hep ilk günkü koyuluğunda ve canlılığında kullanmak istiyorsanız bu yıkama önerilerini bir kenara not alın. Siyah kıyafetleri yıkarken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, sadece siyahlarla yıkamak. Araya karıştıracağınız renkler siyah kıyafetlerinizin renginin değişmesine sebep olur. Ayrıca siyahlar için özel olarak üretilen sıvı deterjanları kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Beyaz ve renkli kıyafetler için kullandığınız toz deterjanlar, hem siyahların solmasına hem de deterjan taneciklerinin kıyafetlerinizde kalmasına neden olur. Kuruturken ise fazla güneşe maruz bırakmayıp daha gölgeli alanları tercih etmeniz, renklerinin solmaması için önemli.

4. Yenilenen beyazlar

Beyazlar hep ilk günkü gibi beyaz kalsın istiyorsanız kıyafetlerinizin yıkama talimatlarına uymalısınız. Yüksek ısıda yıkamak, çamaşırları beyazlatıyor sanıyoruz ama aslında dokuları zarar gördüğü için o ışıl ışıl görünümlerinden eser kalmıyor. Özellikle koltuk altı bölgesinde meydana gelen sararmalara çözüm bulmak oldukça zor. Bunun için koltuk altı pedlerinden kullanabilir ya da bebek pudrası ile teri önleyebilirsiniz. Siyahlardan bahsederken söylediğimiz güneşte kurutma meselesi beyazlarda tam tersine dönüyor. Beyazlarınızı güneş ışığında kurutmak daha fazla beyazlamalarını sağlar.

5. Kuru ve temiz kıyafetler

Kıyafetlerin uzun ömürlü ve hijyenik olmaları için temizlikten sonraki en önemli adım, kurutma. Nem, kıyafetlerinizde bakteriler oluşturur ve kötü bir koku bırakabilir. Bu durum, cilt sağlığı için de oldukça riskli. Çamaşır kurutma makineleri ise hızlı ve pratik bir yol gibi görünse de kıyafetlerinizin dokusuna zarar verir. Bunun için özellikle yaz aylarında kıyafetlerinizi dışarıda doğal yollarla kurutmalısınız. En iyi kurutma yöntemi, güneş ve rüzgâr...

6. Kıyafetlerin muhafazası

Kıyafetleri yıkama talimatlarına uygun yıkayıp zarar vermeyecek şekilde kuruttuktan sonra geriye doğru bir şekilde muhafaza etmek kalıyor. Gardıropta kalan kıyafetler bir süre sonra nemden ve rutubetten etkileniyor. Bu da kıyafetlerinizin ömrünü kısaltıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kıyafetleri tam anlamıyla kurutmadan dolaba kaldırmamak. Eğer dolaptaki kıyafetlerinizin nemden etkilenmemesini istiyorsanız ince bir çorabın içine bebek pudrası doldurun ağzını bağlayın. Dolabın bir köşesine koyun. Hazırladığınız bu pudra kesesi, nemi alacak ve kıyafetlerinizin rutubetten etkilenip yıpranmasını önleyecek.

7. Sütyenler için temizlik

Sütyenlerin temizliği için en iyi yöntem, ılık suyla elde yıkamak ama bu size zor geliyorsa başka çözümler deneyebilirsiniz. Bunlardan en etkili ve pratik olanı, sütyen topları ile yıkamak. Sütyenlerinizi çamaşır makinesine atmadan önce bir sütyen topunun içine yerleştirin ve bu şekilde yıkayın. Bu toplar, sütyenlerin formunun bozulmasını engelleyip daha uzun süre kullanmanızı sağlayacak. Eğer sütyen topu bulamadıysanız bir yastık kılıfının içinde de yıkayabilirsiniz.

8. Her yılın trendi jean pantolon ve üstler

Jean pantolon, ceket, elbise ve gömlekler; yaz kış bayıla bayıla giydiğimiz kıyafetler. Gardıropların vazgeçilmezi olan jean kıyafetler, daha sık kullanıldıkları için daha sık yıkanırlar. Hâl böyle olunca sıcak suya maruz kalan kumaşları, gün geçtikçe aşınır ve giyilemez hale gelir. Özellikle koyu renkli jean'lerde görülen renk açılması problemi, birkaç yıkamadan sonra epey can sıkabilir. Bu durumun önüne geçmek istiyorsanız yıkama aşamasında sıcak su yerine soğuk su kullanmalısınız. Başka bir tavsiye ise jean ürünleri, sıvı deterjanla yıkayın. Soğuk suyun içerisine yarım kapak sıvı deterjanı ekleyin ve jean kıyafetlerinizi yumuşak hareketlerle ovalayın. Tekrar soğuk suyla durulayıp telde kurutun. Böylece yeni jean'lere vereceğiniz para da cebinizde kalsın.

9. Cepler boş olsun

Kıyafetlerinizi uzun süre kullanabilmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, cepler... Gün içinde elimize geçen pek çok şeyi cebimize doldurabiliyoruz; ancak bu, kıyafetlerimize yüklendiğimiz anlamına geliyor. Cebinizi telefon, cüzdan, kalabalık bir anahtarlık gibi ağır eşyalarla doldurursanız kıyafetlerinizde sarkma meydana gelir ve bu sarkma, cebiniz boşken de kalıcı olabilir. Ayrıca peçete, kâğıt gibi hafif ürünleri de cebe atma alışkanlığınızı azaltmak iyi bir fikir gibi görünüyor. Çünkü unutup kıyafetlerinizi bu şekilde çamaşır makinesine atarsanız kâğıt türevi nesneler, parçalanıp kıyafetinize yapışır. Sonra kıyafetleri bu kalıntılardan arındırmak da bir işkenceye dönüşebilir. Peçete ve kâğıt parçalarını bantlarla toplamak gibi pratik yöntemler de kıyafetlerinizin dokusuna zarar verebilir.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Kış Günü Yıkaması Zor Olan Halı ve Yorgan Gibi Ürünleri Temizlemenizi Sağlayacak Püf Noktalar
Ciltteki Akne, Leke, Ödem, Kızarıklık, Kuruluk Problemlerini Kolayca Giderecek Pratik ve Doğal Maske Tarifleri
Hazzın Doruklarından Çok Daha Fazlası! Orgazmın Birkaç Dakikalık Bir Mutluluk Olmadığını Kanıtlayan Faydaları

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
06.01.2022

Fakirler için hayatta kalma yöntemleri diye içerik paylaşın..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ