Yeni Bir Devir Başlıyor: TOBB ve Hacettepe Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünün Açıldığını Duyurdu

Otomasyon teknolojileri ve yapay zekanın istihdam üzerindeki etkileri giderek artan bir endişe konusu olurken, Türkiye’nin bu alandaki ilk 'Yapay Zeka Mühendisliği' lisans programları ve bölümleri, yeni akademik dönemde başkentte görücüye çıkıyor. 2019-2020 yılında öğrenci almaya başlayacak olan bölüm için 30 öğrenci kabul edilecek.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Hacettepe'de 30 kontenjan açıldı

Eş zamanlı olarak Hacettepe Üniversitesi de Bilgisayar Mühendisliği fakültesi altında Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Programı’na 30 kişilik kontenjan ayırdı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Disiplinler-arası bilim ve mühendislik müfredatı

Yoğunlaştırılmış müfredat kapsamında büyük veri işlemeciliğinden, dünya finans piyasalarına dair teknoloji geliştirilmesine, otonom arabalara, veri madenciliğine, liderlik becerilerine ve akıllı şehir uygulamalarına dek çok farklı alanlarda disiplinler-arası bilim ve mühendislik uygulamalarına yer verilmesi planlanıyor.

Amaç, hukuktan istihbarata dek farklı alanlarda insan hatasını azaltmak ve veri işlemeyi kolaylaştırarak profesyonellerin çalışma hızını artırmaya destek olmak.

TOBB ETÜ Rektörü Güven Sak: 'Bilimsel temellerinin günümüz şartlarına göre evrilmesi hedefleniyor'

TOBB ETÜ Rektörü ve TEPAV İcra Direktörü Prof. Güven Sak, böylelikle hem mühendisliğin bilimsel temellerinin günümüz şartlarına göre evrilmesini, hem de uygulamada fark yaratılmasını hedefliyor.

Başkent Ankara’da akademik dünyadaki bu girişimin entelektüel boyutta ve istihdam alanları açısından meyveleri ise dört yıl sonra ilk mezunlarını vermesiyle birlikte alınacak.

MIT’de bu yıl Yapay Zeka Fakültesi kurulmuştu

Bu yıl Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) 1 milyar dolar yatırımla dünyada ilk kez Yapay Zeka Fakültesi kurulmuştu.

İstanbul merkezli düşünce kuruluşu EDAM'ın CEO'su ve yapay zeka, bilişim konularında uzman Ussal Şahbaz, Türkiye’deki eğitimin sorunlarından biri olarak, insanların mezun olduklarında gelecekteki geçişken ve disiplinler-arası alanları kapsayan mesleklere hazırlıklı olmamaları olduğunu gösteriyor.

“Gelecekte farklı becerileri bilen insanların değeri artacak. Bu programda hem mühendislik eğitimi, hem de yapay zekanın sosyal ve ekonomik boyutu öğretiliyor,” diyor Şahbaz.

Beyin göçü sorunu

Ancak, Türkiye’de geleceğin yapay zeka mühendislerinin mezun olduktan sonra beyin göçü dalgasına kapılmamaları için tüm tarafların elini taşın altına koyması gerekiyor.

TOBB ETÜ’de ikinci yıldan itibaren üç kez üç buçuk aylık stajların öngörüldüğü program, iş dünyasıyla geleceğin yapay zeka mühendisleri arasında köprü kurmayı planlıyor. Zira yapay zeka bölümünün açılışında, TÜBİTAK’ın alanında önemli öğretim üyelerinin tersine beyin göçüyle Türkiye’ye getirilmesine dair destekleri de tetikleyici güç oluşturdu.

İş dünyasıyla ortak çalışma yapılacak

Üç buçuk yılın ardından öğrencilerin şirketlerde saptadıkları problematikler çerçevesinde, hedeflerine uygun tasarlanmış, problematik etrafında kümelenmiş eğitimler söz konusu olacak.

TOBB ETÜ, önümüzdeki dönemde iş dünyasıyla akademinin yapay zeka alanında ortak çalışmalarına zemin hazırlamak için “kullanıcı çalıştayı” adı altında endüstrinin ihtiyaçlarını tespit eden ortak eğitimler geliştirilecek. Yapay zeka mühendislerinin sanayi ile yakınlığını kurmak için sonraki yıllarda bazı şirketlerin doğrudan bölüm öğrencilerini burslu olarak okutmaları da hedefleniyor.

"Ekonomik ve sosyal devrim"

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası, “Dijital çağa geçişin hızlanmasıyla birlikte, 5G, akıllı kentler, kuantum bilgisayarı, genetik, nanoteknolojiler ve nörobilim gibi alanlardaki muazzam gelişmeler ile bir devrim sürecindeyiz” diye tarif ediyor çağımızın dinamiklerini.

Kaleağası’na göre, yaşanan, sadece teknolojik değil, ekonomik ve sosyal bir devrim:

“Üretim yapılarından, şirketlere, özel yaşamdan, devlete değişim haleleri yayılmaya başladı. Bu süreçte insanlaşan robotlar ve robotlaşan insanlar gerçeği ile karşı karşıyayız. Yapay zeka da bu devrimin ana itici gücü.”

Sosyal medyadan da bu yeni gelişmeyle ilgili yorumlar geldi...

Popüler İçerikler

Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
YORUMLAR
27.06.2019

Sırat köprüsünde ne işe yarayacak bu bölümler. Hacettepe`nin, ODTÜ`nün, Boğaziçi`nin, İTÜ`nün İlahiyat Fakülteleri var mı? Yok. Neden bu üniversiteler kafir yetiştiriyor. Yeter Müslümanlara zulmettiğiniz.

28.06.2019

İtü ve odtü teknik üniversiteler yani mühendislik üzerine gidiyor ve hacettepe boğaziçi de bilim ağırlıklıdır. Bu saydığın üniversiteler hariç hepsinde ilahiyat var. Boşuna mağdur edebiyatı yapmayın komik oluyosunuz.

27.06.2019

Güzel bir haber. Müthiş bir atılım. Yukarıdaki yorumda da belirtildiği gibi ileri zamanlarda liselerde de eğitim verilmesi daha iyi olur. Hayırlı olsun ülkemize.

Mezun olunca asgari ücretle fabrikada çalışmak zorunda kalmayacaklarsa...

TÜM YORUMLARI OKU (22)