Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyaları birbirine ve duvara sabitleyin. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi koyun.
Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazları bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asın.
İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapaklarına mekanik kilitler takarak sıkıca kapalı kalmalarını sağlayın.
Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyalarınızın altına metal profil koyarak bunların kaymasını önleyin.
Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitleyin ve kırılmayacak bir şekilde depolayın. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler koyun.
Rafların önüne elastik bant ya da tel ekleyin. Küçük nesneler ve şişeleri, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirin.
Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirin.
Karyolaları pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına koymayın, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurmayın.
Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları” yapın, zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatlarını gerçekleştirin.
Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlayacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirleyin.
Önemli evrakların (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlayarak su geçirmeyecek bir şekilde saklayın, ayrıca bu evrakların bir örneğini de bölge dışı bağlantı kişisinde bulundurun.
Saçma sapan magazin haberlerine zaman ayırıp bunu okumadığınız için ölmek de çok trajik olur arkadaşlar...
deprem gerçeğini bir türlü kabullenemiyoruz. düşüncesi bile ürkütüyor.