Yeni Bir Araştırmaya Göre Veganların Kemiklerinin Kırılma Riski Yüzde 43 Daha Fazla

BMC Medicine dergisinde yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, vegan diyet uygulayanlarda kemik kırığı riski et yiyenlere kıyasla yüzde 43 fazla.

Birleşik Krallık'ta yaşayan yaklaşık 50 bin katılımcıyla yapılan çalışmaya göre vejetaryenlerin ve balık yiyip et yemeyenlerin kalça kırığı riski de et tüketenlere kıyasla daha yüksek. Bununla birlikte, vücut kitle endeksi (VKE), diyetle kalsiyum ve diyetle protein alımı hesaba katıldığında kırık riski kısmen azaldı.

Et yemeyenlerde diyetle alınan kalsiyum ve protein miktarının daha düşük olduğu bildirilmiş olsa da vejetaryen diyetlerinin kırık riskiyle ilişkisi önceki araştırmalarda netleştirilmiş değildi.

Araştırmanın başyazarı ve Oxford Üniversitesi Nuffield Halk Sağlığı Departmanı'nda beslenme epidemiyoloğu Dr. Tammy Tong 'Bu, farklı diyet gruplarına sahip kişilerde hem genel hem de bölgeye özgü kırık riski üzerine yapılan ilk kapsamlı çalışmadır' ifadelerini kullandı.

Araştırmada veganlarda genel kırık riskinin daha yüksek olduğu, bunun sonucunda 10 yıllık zaman zarfında 1000 kişi başına düşen vaka sayısının et yiyenlere kıyasla yaklaşık 20 vaka daha fazla olduğu belirlendi. Çalışmaya göre en büyük farklılık kalça kırıklarında görüldü. Veganlardaki riskin et yiyenlere göre iki kattan daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Oxford ve Bristol Üniversitelerindeki araştırmacılardan oluşan bir araştırma ekibi, 54 bin 898 kişinin katıldığı bir anketin verilerini analiz etti. Katılımcılar, veganlar, vejetaryenler ve pesetaryanlar, 3 bin 941 kırık bildirdi. Ve bunların et yiyenlere kıyasla orantısız bir dağılım gösterdiği saptandı.

Dr. Tong şunları söyledi:

Önceki çalışmalar düşük VKE'nin daha yüksek kalça kırığı riskiyle, düşük kalsiyum ve protein alımının da daha kötü bir kemik sağlığıyla bağlantılı olduğunu göstermişti. Bu çalışma ise vücut kitle endeksinin ve kalsiyumla protein alımının et yiyenlere kıyasla ortalamada daha düşük olduğu görülen veganların, farklı bölgelerde daha yüksek kırık riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

İyi dengelenmiş ve ağırlıklı olarak bitkisel temelli diyetler besin seviyelerini iyileştirebilir. Bunlar aynı zamanda kalp hastalığı ve diyabetin de dahil olduğu hastalıklar açısından daha düşük riskle ilişkilendirilmiştir. Bireyler diyetlerinin yararlarını ve risklerini hesaba katmalı, yeterli düzeyde kalsiyum ve protein aldıklarından emin olmalı ve aynı zamanda sağlıklı bir VKE tutturmalıdır, yani ne zayıf ne de fazla kilolu olmalılar.

Çalışmadaki sınırlamalar arasında ise katılımcıların çoğunun beyaz Avrupalılardan oluşması yer alıyor. Önceki çalışmalarda etnik kökene göre kemik mineral yoğunluğunda ve kırık risklerinde farklılıklar gözlemlendiği düşünülürse bu, potansiyel açıdan önemli bir faktör.

Ayrıca, söz konusu çalışmanın yazarları kırıkların spesifik nedenlerine dair herhangi bir veriye sahip değildi. Diyetle alınmış olabilecek kalsiyum takviyesi de takip edilemedi. Çalışmadaki besin alımlarıysa objektif ölçümler yerine katılımcılar tarafından bildirildi.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
24.11.2020

çok ilginç neden öyle olmuş acaba(!)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ