Yeni Başlayanlar İçin Borsaya Nasıl Girileceğini Tüm Detaylarıyla Anlatıyoruz!

Hisse senetlerine yatırım yapmak aslında ekonomik olarak büyümenizin en iyi yollarından biridir.

Uzun vadeli yatırımcılar için hisse senetleri piyasa dalgalanmalarının olduğu dönemlerde bile aslında iyi bir yatırım türüdür. Herkesin aklına takılan borsa düşüşleri ise sadece birçok hissenin o zaman aralığında satışta olduğu anlamına gelir. Yeni başlayanlar için borsaya yatırım yapmaya başlamanın en iyi yolu, daha sonra hisse senetlerini veya hisse senedi yatırım fonlarını satın almak için kullanılabilecek bir çevrimiçi yatırım hesabına para yatırmaktır. Birçok çevrimiçi borsa aracısıyla (broker) tek bir hissenin fiyatı vasıtasıyla yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Hisse senetlerine altı adımda nasıl yatırım yapacağınıza haydi gelin hep birlikte bakalım: 

1. Hisse senetlerine nasıl yatırım yapmak istediğinize karar verin.

Hisse senedi yatırımı yapmanın aslında birkaç farklı yolu vardır. Nasıl yatırım yapmak istediğinizi ve yatırım yaptığınız hisse senetlerini seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için açıkladık:

"Kendim için hisse senetleri ve hisse senedi fonları seçmekle ilgileniyorum." diyorsanız:

Hisse senedi satın almayı zaten biliyorsanız ve sadece brokeraja ihtiyacınız varsa en iyi çevrimiçi borsa aracılarını (broker) araştırmaya başlayın.

"Hisse senetlerinin iyi bir yatırım olabileceğini biliyorum ama bu süreci benim için birinin yönetmesini istiyorum." diyenlerdenseniz:

Düşük maliyetli yatırım yönetimi sunan bir hizmet olan robo-danışmanlarla çalışabilirsiniz. Hemen hemen tüm büyük aracı kurumlar belirli hedeflerinize göre paranızı sizin için yatıran bu hizmetleri sunarlar.

2. Bir yatırım hesabı açın.

Hisse senetlerine yatırım yapmak için bir yatırım hesabına ihtiyacınız vardır. Uygulamalı türler için bu genellikle bir aracı kurum hesabı anlamına gelir. Biraz daha yardım isteyenler için robo-danışman aracılığıyla hesap açmak da oldukça mantıklı bir seçenektir. Her iki süreci de sizler için açıklayacağız:

Bu işi kendi başına yapmak isteyenler için brokeraj / komisyon hesabı açmak:

Çevrimiçi bir aracı kurum hesabı size hisse senedi, fon ve çeşitli diğer yatırımları satın almak için muhtemelen en hızlı ve en ucuz yolu sunar. Bir komisyoncu ile bireysel bir emeklilik hesabı açabilirsiniz ya da zaten başka bir yerde emeklilik için yeterince birikim yapıyorsanız vergilendirilebilir bir aracılık hesabı açamakta oldukça faydalı olacaktır.

👇Bunları unutmayın!

Komisyoncuları maliyetler (ticaret komisyonları, hesap ücretleri), yatırım seçimleri (fonları tercih ediyorsanız iyi bir komisyonsuz ETF seçimi arayın), yatırımcı araştırmaları ve araçları gibi faktörlere göre değerlendirmek önemlidir.

Bu işi kendi başına yapmak istemeyenler için robo danışman hesabı açmak:

Robo danışmanlar hisse senedi yatırımının faydalarını sizlere gösterirler ve hesap sahibinin bireysel yatırımları seçmek için gereken işleri hesap sahibine bildirirler. Robo danışman hizmetleri eksiksiz bir yatırım yönetimi sağlarlar: Bu şirketler alım sürecindeyken size yatırım hedeflerinizi sorarlar ve sonrasında bu hedeflere ulaşmak için tasarlanmış bir portföy oluştururlar.

Bu işlem pahalı gibi gözükse de aslında buradaki yönetim ücretleri genellikle bir yatırım yöneticisinin talep edeceğinin maliyetinin bir kısmını oluşturur.

Çoğu robo danışman, hesap bakiyenizin yaklaşık % 0,25'ini talep eder. Robo danışmanlar içeriğin buradan sonraki kısmıyla ilgilenirler.

3. Hisse senetleri ve hisse senedi yatırım fonları arasındaki farkı bilin.

Bu işi kendi başınıza mı halletmek istiyorsunuz? Hiç endişelenmeyin. Hisse senedi yatırımı yapmak aslında düşündüğünüz kadar karmaşık bir işlem değildir. Sadece birçok insan için borsa yatırımı aşağıdaki iki yatırım türü arasından seçim yapmak anlamına gelir:

Hisse senedi yatırım fonları ya da borsa yatırım fonları:

Yatırım fonları tek bir işlemde birçok farklı hisse senedinden küçük parçalar satın almanıza izin verirler. Endeks fonları ve ETF'ler ise bir endeksi izleyen başka bir tür yatırım fonlarıdır; örneğin, bir şirketin fonu içindeki şirketlerin hisselerini satın alarak bu endeksi çoğaltır. Siz de bir fona yatırım yaptığınızda bu şirketlerin her birinin küçük parçalarına sahip olmuş olursunuz. Çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak için de birkaç fonu bir araya getirebilirsiniz. Hisse senedi yatırım fonlarına bazen borsa yatırım fonları da denildiğini unutmayın.

Bireysel hisse senetleri:

Belirli bir şirketin peşindeyseniz hisse senedi ticaretine ayak uydurmanın bir yolu olarak tek bir hisse veya birkaç hisse satın alabilirsiniz. Pek çok münferit hisse senedinden çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak mümkündür ama bunun önemli oranda bir yatırım gerektirdiğini de unutmayın. Hisse senedi yatırım fonlarının iyi tarafı çeşitlendirilmiş olmaları ve haliyle riskinizi azaltıyor olmalarıdır. Özellikle de emeklilik birikimlerine yatırım yapanlar gibi yatırımcıların büyük çoğunluğu için çoğunlukla yatırım fonlarından oluşan bir portföy iyi bir seçimdir.

Ayrıca bazı münferit hisse senetlerinin yapabileceği gibi yatırım fonlarının hızlı bir şekilde yükselmesi de olası değildir.

Bireysel hisse senetlerinin iyi tarafı akıllıca bir seçimin cömertçe karşılığının alınabilmesidir ama herhangi bir hisse senedinin sizi zengin yapma olasılığı son derece düşük olduğunu da unutmayın.

4. Hisse senedi yatırımınız için bir bütçe belirleyin.

Yeni yatırımcıların bu noktada genellikle iki sorusu olur:

"Hisse senetlerine yatırım yapmaya başlamak için ne kadar paraya ihtiyacım var?"

Bir hisse senedini satın almak için ihtiyacınız olan para miktarı hisselerin ne kadar pahalı olduğuna bağlıdır. Hisse fiyatları birkaç dolardan birkaç bin dolara kadar değişebilir. Yatırım fonları istiyorsanız ve küçük bir bütçeniz varsa borsa yatırım fonu (ETF) sizin için en iyi seçenek olacaktır.

"Hisse senetlerine ne kadar para yatırmalıyım?"

Fon yoluyla yatırım yapıyorsanız, ki biz de bu yöntemi sizlere öneriyoruz, portföyünüzün oldukça büyük bir bölümünü hisse senedi fonlarına tahsis edebilirsiniz. Tabii uzun vadeli yatırımlar yapayı düşünüyorsanız diye de belirtelim. Emeklilik için yatırım yapan 30 yaşındaki bir kişinin portföyünün % 80'i hisse senedi fonlarında olabilir ve geri kalanı da tahvil fonlarına yatırılabilir. Bireysel hisse senetleri ise bambaşka bir durumdur. Biz bunları yatırım portföyünüzün %10'unda ya da daha azında tutmanızı öneririz.

5. Uzun vadeli yatırımlara odaklanın.

Bu durun portföyünüzün büyük bir kısmı için fon kullanmak anlamına gelir. Warren Buffett düşük maliyetli bir S&P 500 endeks fonunun çoğu kişinin yapabileceği en iyi yatırım olduğunu ve bireysel hisse senetlerini yalnızca şirketin uzun vadeli potansiyeline inanıyorsanız seçmeniz gerektiğini söylemiştir.

Hisse senetlerine veya yatırım fonlarına yatırım yapmaya başladıktan sonra yapacağınız en iyi şey aslında en zordur: Gerekmedikçe yatırımınıza bakmayın!

6. Hisse senedi portföyünüzü yönetmeyi öğrenin.

Zaman içinde yatırım fonları ve bireysel hisse senetleri satın almak için yukarıdaki adımları izlerseniz portföyünüzün yatırım hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olmak için yatırımınıza ara ara bakmanız yeterli olacaktır.

Dikkate alınması gereken birkaç nokta:

  • Emekliliğe yaklaşıyorsanız hisse senedi yatırımlarınızdan bazılarını daha sabit gelirli yatırımlara kaydırabilirsiniz.

  • Portföyünüz bir sektör ya da tek bir sektör çok baskınsa çeşitlilik oluşturmak için farklı bir sektörden hisse senedi veya fon satın almayı düşünün.

  • Son olarak coğrafi çeşitlendirmeye de dikkat edin yani uluslararası yatırımlar yapın. Vanguard, portföyünüzdeki hisse senetlerinin %40'ını uluslararası hisse senetlerinin oluşturmasını önermektedir.

Sizin yeni başlayanlar için önerileriniz var mı? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

‘Akıl Yaşta Değil Baştadır’ Lafının Hakkını Vererek Başarılarıyla Hepimize İlham Olan 19 Genç Girişimci

👇

Başarılı İşletmelerin Müşterileriyle Aralarındaki Bağı ve Güven İlişkisini Güçlendirmek İçin Uyguladıkları Taktikler

👇

Zamanını Verimli Geçirmek İsteyen Herkesin Mutlaka Bilmesi Gereken 'Eisenhower Matrisini' Anlatıyoruz

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı