Murat Çetinkaya başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10'a çekti.
Murat Çetinkaya başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10'a çekti.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk faiz toplantısını bugün gerçekleştirdi. Para Politikası Kurulu (PPK) faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürdü. Piyasada ağırlıklı öngörü koridorun üst bandında yarım puan indirim olacağı yönündeydi.
PPK’nın bu son kararıyla; faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25 ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde kalırken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 10.00 seviyesine çekilmiş oldu.
'Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Sadeleşme yönünde ölçülü bir adım daha
Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.
Sıkı duruş vurgusu yinelendi
Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.'