Yeni Ay Yeni Umutlar: 3-7 Nisan Haftasında Piyasalarda Enflasyon ve ABD İstihdam Öne Çıkacak

Yeni haftada yurt içinde haftanın ilk günü açıklanacak enflasyon rakamları, yurt dışında ise haftanın son günü açıklanacak ABD iş gücü istatistikleri olacak. 

Yurt dışında hem imalat hem hizmet sektörleri için satın alma yöneticileri endeksi verileri (PMI), ABD fabrika siparişleri, Almanya fabrika siparişleri ve sanayi üretimi, Japonya Tankan Anketi ile Euro Bölgesi üretici fiyatları verileri öne çıkıyor.

Avustralya Merkez Bankası(RBA) ve Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ) faiz kararları da takvimde yer alıyor.

3 Nisan Pazartesi yurt içi piyasaların gündeminde enflasyon olacak. TÜİK, tüketici fiyatları en son aylık yüzde 3,15 ile piyasa beklentilerinin üzerinde geldi ve yıllık enflasyon yüzde 55,18 oldu (10.00). TÜİK aynı saatte yurt içi üretici fiyatlarını da yayımlayacak. İSO imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi de açıklanacak.

Yurt dışı piyasaların gündeminde de her ayın ilk iş günü olduğu gibi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksleri, Avustralya ile başlayarak gün boyu yayın akışında olacak.

Avrupa'da da Hollanda ile başlayacak PMI veri akışı, öğle saatlerine kadar 15 Avrupa ülkesiyle devam edecek. Ardından Amerika piyasalarında da PMI verileri yakından izlenecek. Sırasıyla Brezilya, ABD, Kanada, Meksika ve Kolombiya'dan PMI verileri ekranlara yansıyacak.

4 Nisan Salı günü yurt içinde, TCMB, her enflasyon verisinin ardından olduğu gibi "Aylık Fiyat Gelişmeleri" ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak (10.00). Gün ortasında da reel efektif döviz kuru verileri yayımlanacak(14.30).

Küresel piyasalarda günün ilk verisi Güney Kore'den gelecek enflasyon rakamları olacak. Asya'da bölgenin en önemli ekonomik gündemi Avustralya Merkez Bankası(RBA) faiz kararı olacak. 

Avrupa piyasaları Almanya'nın dış ticaret rakamlarıyla güne başlayacak. Avrupa'nın en yüksek işsizlik oranına sahip ülkesi olan İspanya'da kayıtlı iş gücü rakamları yayımlanacak. 

ABD'de imalat sektörünün önümüzdeki dönemine ilişkin sinyal veren fabrika siparişleri rakamları gelecek (17.00).

5 Nisan Çarşamba yurt içi piyasaların gündeminde, öne çıkan bir veri bulunmazken, TİM, OİB ve OSD Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planını açıklayacak (10.00).

Yurt dışı piyasalarında gündeminde haftanın ilk günü açıklanan imalat sektörü PMI verilerinin ardından bu kez hizmet sektörü PMI verileri gün boyu ekranlara düşecek.

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek önemli bir veriyle güne başlayacak; sanayi sektörünün önümüzdeki döneme ilişkin görünümünü yansıtan fabrika siparişleri açıklanacak. Fransa ve İspanya'nın sanayi üretimi verileri yayımlanacak. 

ABD'de tarım dışı istihdam verisinin öncüsü kabul edilen ADP özel sektör istihdam rakamları açıklanacak (15.15).

6 Nisan Perşembe günü piyasalar güne TOBB, sanayi kapasite raporu istatistikleri ile başlarken, gün içinde BDDK ve TCMB'nin haftalık verileri izlenecek.

Yurt dışı piyasaların gündeminde ilk olarak Çin'in Caixin hizmet sektörü PMI rakamları izlenecek. 

Almanya'da bir gün önce gelen fabrika siparişlerinin ardından bu kez sanayi üretimi rakamları açıklanacak. 

ABD'de Challenger tarafından hesaplanan işten çıkarmalar verileri yayımlanacak (14.30). Güney Amerika'nın önemli ekonomilerinden Şili'nin tüketici fiyatları verileri yayımlanacak. ABD'den haftalık işsizlik başvuruları ile Kanada'dan iş gücü istatistikleri aynı saatte ekranlara düşecek (15.30).

Haftanın son işlem günü 7 Nisan Cuma yurt içinde TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak (10.00). Profesyoneller aynı dakikalarda TCMB'nin Ocak-Mart 2023 dönemine ait "Banka Kredileri Eğilim Anketi" sonuçlarını izleyecek. Gün sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı, nakit gerçekleşme sonuçlarını açıklayacak. Hazine nakit dengesi en son 171,5 milyar TL açık vermişti (17.30).

Küreselde çoğunlukla 'Kutsal Cuma' nedeniyle kapalı olan piyasalarda işlem olmayacak.

Dünyanın en fazla rezervine sahip ülkesi olan Çin'in döviz rezervleri açıklanacak (11.00). 

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hesaplanan küresel gıda fiyatları endeksi verileri açıklanacak. Gıda fiyatları son 11 aydır üst üste düşüş gösteriyor (11.00). 

Haftanın beklenen verisi ABD'den gelecek; iş gücü istatistikleri yayımlanacak. En son tarım dışı istihdam 311 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 3,6 seviyesinde açıklandı (15.30).

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı