Yeni AKM Böyle mi Olacak?

Chicago ve Pekin'de ofisleri bulunan Adrian Smith& Gordon Gill Architecture'ın yaklaşık sekiz yıldır kapalı olan Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine yaptığı 'İstanbul Kültür Merkezi' adlı proje, World Architecture News'ın düzenlediği WAN Ödülleri'nde Geleceğin Kamu Binaları kategorisinde birinci seçildi. Kim tarafından sipariş edildiği bilinmeyen gizemli projenin görselleri internette ortaya çıktı.

2000’li yılların ortalarından bu yana ‘Yıkılsın mı yıkılmasın mı?’ tartışmaları süren İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi, bilindiği üzere İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 16 Mayıs 2008’de verdiği konserden beri yaklaşık sekiz yıldır kapalı. Kasım 2007’de İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından 1. derece kültür varlığı olarak tescil edilen (yani yıkılsa bile yerine aynısı yapılmak zorunda) AKM’de 2012 yılında başlayan restorasyon çalışmaları Mayıs 2013’te durdurulmuştu.

Radikal'den Birce Altay ve Erkan Aktuğ'un haberine göre Mayıs 2013’ten bu yana kaderine terk edilmiş halde kapalı duran AKM, şimdilerde internette dolaşan bir projeyle yeniden gündemde. Zira Chicago ve Pekin’de ofisleri bulunan Adrian Smith& Gordon Gill Architecture’ın AKM’nin yerine yaptığı ‘İstanbul Kültür Merkezi’ adlı proje, World Architecture News’ın düzenlediği WAN Ödülleri’nde Geleceğin Kamu Binaları kategorisinde birinci seçildi. Kim tarafından sipariş edildiği bilinmeyen gizemli projenin görselleri ise internette ortaya çıktı.

World Architecture News internet sitesinde yer alan habere göre Washington DC’deki Constitution Gardens, Budapeşte’deki Macar Müziği Merkezi, Esbjerg Danimarka’daki GAME StreetMekka, Bodo, Norveç’teki Kültür Evi ve Taypey Sanat Müzesi tasarımları arasından birinci seçilen ‘İstanbul Kültür Merkezi’ projesi, jüri tarafından ‘çok yönlülüğüyle' birinci seçildi. 

Proje imajlarına bakılırsa AKM ve hemen yanındaki otoparkı da kapsayan ‘İstanbul Kültür Merkezi’nin tanıtımında ise “Politik gösterilerin de merkezi olan, modern İstanbul’un kalbinde, metro ağlarına yakın, büyük bir turist ve eğlence merkezi olan ve restoran, mağaza ve otelleriyle ünlü Taksim Meydanı’nda...” ifadelerine yer verildi.

Adrian Smith & Gordon Gill Architecture’ın web sitesinde ise merkezin içeriği “Bir opera salonu, bir tiyatro ve sinemadan oluşacak birbirlerine entegre edilmiş kültür binaları” şeklinde tanıtılıyor.

'Müşteri: Gizli'

Smith & Gill Architecture şirketi, projenin davet üzerine mi yapıldığı, eğer öyleyse davetin hangi kişi ya da kurum tarafından yapıldığı sorusuna olumlu/olumsuz bir yanıt vermedi. 

Şirketin sitesinde bulunan projenin PDF formatında ise, müşteri bölümünde 'gizli' ibaresi bulunuyor.

Arkitera'dan Hazal Şentürk'ün haberine göre binada, bir adet konser ve opera salonunu içeren performans alanı, sergi alanı ve kamusal performanslar için de bir amfi tiyatro bulunuyor.

Amfi tiyatro gün boyu kamusal etkinliklere ev sahipliği yapacak, İstanbul'dan, Türkiye'den ve dünyanın her tarafından gelen yeni sanatçılar için bir davet alanı olarak hareket edecek şekilde tasarlanmış.

Adrian Smith + Gordon Gill Architecture yenilikçi bir tasarımla İstanbul sakinleri ve ziyaretçilerine maksimum erişilebilirlik sağlıyor. Bu alan kamusal parkı eski haline kavuşturuyor. Taksim Meydanı ve Taksim Gezi Parkı'nı, Marmara Denizi'nin izlenebildiği yükseltilmiş bir platformla birbirine bağlıyor.

Projenin farklılığını oluşturan etmenler çevresindeki yapılar ve kültürel kompleks arasındaki kültürel bağlantıları açması ve genişletmesi, binayı kültürel programlar arası bir ağ haline dönüştürmesi ve kamusal açık-kapalı alanlar içermesi.

Proje her iki kullanım için de son derece güçlü bir peyzaj entegrasyonuna sahip. Ziyaretçiler parkın tadını çıkarabilir ya da binaları ziyaret edebilir.

RadikalArkitera ve smithgill.com

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.03.2016

Minare mi o ?

03.03.2016

he minare amk artık nerenle bakıyorsan resme

03.03.2016

bugün başlasınlar, bir oylama yapacaksak benden kocaman bir EVET..

03.03.2016

Yahu bakıyorum yorumlara, çoğu minare mi o yok bilmem ne?? minare olsa zorunuza giden ne onu anlayamıyorum, marsta yaşıyonuz da biz mi bilmiyoruz.. Hangi ara bu kadar yabancılaştınız ülkenize, olabilir, muhalifsinizdir, hükümeti sevmiyorsunuzdur, solcunun dik alası olabilirsiniz, ya da ne bileyim daha radikal olursunuz ama bu herşeye hayır demeyi mi gerektiriyor.. beğenmediğini pek ala eleştir, ha bunu beğenmediysen de eleştir, ama minare mi cami mi?? yuh çüş yaa..

03.03.2016

Minare olmasının çok da sıkıntı değil. Sıkıtı olan şu din kavramını ve sembollerini bu kadar çok kullanma meraklısı olursan sahip olduğun inanca (eğer gerçekten sahipse) en çok zararı kendin verirsin. İngilizlerin çok sevdiğim bir stratejileri vardır. Düşmanın elinde onların işine yarayan faydalı olan bir şey varsa onu yok etmeye çalışma çoğalt. Bir süre sonra çok olan b.k olur. Her yere cami minare sokarsan, sonuçta sokacak yer kalmayınca... gerisi söylemeyeceğim. Eğer bu düşmanlık sa eğer inanca karşı düşmanlık değil inandığım şeyi küfürden beter hale getirenlere karşı. Bunun en basit örneği hadisler. O kadar çok var ki hepsi doğru olmuş olsaydı Hz. Muhammed Kuranı anlatmak yerine hadis üretip duruyor olurdu. Ayrıca iade ederim lafınızı çüş sahibinde kalsın lütfen.

TÜM YORUMLARI OKU (32)