Yemen'de İnsani Kriz Büyüyor: 8 Milyon Çocuk Ölüm Tehdidi Altında

onedio.com

Yemen'de faaliyet yürüten ‘Siyac’ Çocukları Koruma Örgütü, 8 milyondan fazla çocuğun temiz içme suyu ve gıda yetersizliği nedeniyle hastalık ya da ölüm tehdidi altında olduğunu bildirdi.

Siyac Çocukları Koruma Örgütü, yaptığı açıklamada, 8 milyondan fazla çocuğun temiz içme suyu ve gıda yetersizliği nedeniyle hastalık ya da ölüm tehdidi altında olduğunu belirtilerek, yardım çağrısı yaptı.

Siyac, açıklamasında, ‘Temiz içme suyu ile gıda yetersizliği ve sağlık hizmetlerinin verilememesi nedeniyle çocuklar çeşitli hastalıklar ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya. Yaklaşık bir aydır ülkeye gıda, ilaç ve yakıt malzemesi giremediği için insanlık krizi büyüdü ve stokların yüzde 60'ı tükenen aileler temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi’ dedi.

Gıda yardımları durma noktasında

Dünya Gıda Programı (WFP), Perşembe günü Yemen'de gıda yardımlarının yakıt sıkıntısı nedeniyle yapılamadığını ve durma noktasına geldiğini duyurdu.

Yakıt sıkıntısının gıda dağıtımını tamamen durma noktasına getirdiği ifade edilen açıklamada, WFP'nin Yemen Temsilcisi Purnima Kashyap, ‘Ülke nüfusunun yarısı açlık tehdidi altında ve birçok aile bir sonraki öğünün nereden geleceğini bekliyor’dedi.

Örgüt, hafta başında Yemen'in batısındaki Hudeyde kentinde yakıtının bittiğini ve gıda yardımına devam edemediğini, diğer kentlerde de yakıtlarının tükenmek üzere olduğunu ve gıda dağıtımlarına devam edebilmek için 200 bin litreden fazla yakıta ihtiyaç olduğunu duyurdu.

BM Cenevre Ofisi de, yaptığı açıklamada çatışmaların devam ettiği Yemen'de tüm taraflara, ihtiyaç duyulan yakıtın sağlanıp gıda yardımlarına devam edilebilmesi için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Operasyon tamamlanmıştı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Ahmed Asiri, salı günü Yemen'de Husilere yönelik 'Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nun sona erdiğini ve 'Umudun Yeniden Tesisi Operasyonu'nun başlatıldığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaştığını, şimdi yeni bir siyasi aşamaya geçildiğini duyurmuştu.

Koalisyonun sözcüsü Ahmed Asıri operasyonların çok dikkatlı bir şekilde gerçekleştiğini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleştiğini, tüm hedeflerin dikkatlı bir şekilde belirlendiğini ve Yemen hükümeti ve cumhurbaşkanının talebine bağlı olarak koalisyon Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu sona erdiğini ilan etti.

'Gerekirse yeniden müdahale olabilir'

Asiri üç durumda Yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söylemiş ve şöyle özetlemişti:

'Husilerin Yemen'de yeniden harekete geçmesi ve Yemen halkı için yeniden tehdit oluşturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde Koalisyon harekete geçecek. Ayrıca Husilerin komşu ülkeler için tehdit oluşturması da yeniden bir askeri operasyonun başlaması için geçerli neden sayılacak.'

Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılmıştı.

  • AA / Al Jazeera

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı