Yemeklik Atık Yağların Çevreye ve Canlı Yaşamına Zararları Nelerdir?

Yemeklik yağ, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen sıvı bir maddedir. Kullanmış yemeklik yağın kontrolsüz bir şekilde atılmaması hepimizin sorumluluğudur. Ancak birçok kişi atık yağı bilinçsizce lavaboya dökmektedir. Kullanılmış yağın uygun olmayan şekillerde atılmasından kaynaklanan çevresel sorunları biliyor musunuz? Şimdi gelin, atık yağın çevreye ve dolayısıyla insana zararları nelermiş inceleyelim.

1 litre kullanılmış yemeklik yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletir.

Biliyorsunuz ki kendi sağlığınıza özen göstermeniz oldukça önemlidir. Ancak çevrenin sağlığına da dikkat etmeliyiz. Ne yazık ki, çevre söz konusu olduğunda çoğu kişi bilinçsizce hareket eder. Bunun sonuçları da çevreyi dolayısıyla insanı etkiler. Örneğin 1 litre kullanılmış yemeklik yağın bir milyon litre içme suyunu kirlettiğini biliyor muydunuz? Bu 15 kişinin 1 yılda alması gereken suyu içilmez hale getirmesi demek. Yani atık yağların olduğu gibi doğaya bırakılması, kanalizasyona ve lavaboya dökülmesi çok ciddi zararlara neden olmaktadır.

Kullanılmış bitkisel yağlar, gidere döküldüğünde sertleşir.

Kullanılmış yemeklik yağı gidere döktüğünüzde, sertleşir. Su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikir. Bu da boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmasına sebep olur. Dolayısıyla hijyenik olmayan bakteriler su hatlarına ve topraklara taşar. Ayrıca yağ suyla buluştuğunda suyu kirletir. Sudaki canlıların ölmesine sebep olabilir.

Bitkilere ve ağaçlara zarar verir.

www.google.com

Yaban hayatı ve habitatların sağlığı üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Bitkiler ve hayvanlar için zararlı olmasının yanı sıra havadan suya oksijen transferini önler. Çevreye hoş olmayan bir koku yayar. Soluduğumuz havanın kalitesi azalır. Bitki ve hayvanların üreme hızını engeller. Kullanılmış yağları evsel atıklarla karıştırdığınızda da yangınlara sebep olursunuz.

Peki, yemeklik yağları ne yapmalısınız?

Türkiye'de yılda 1.500.000 ton bitkisel yağ tüketiliyor. Kızartma işleminde bundan 350.000 ton atık yağ üretiliyor. Peki, yemeklik yağ doğru şekilde nasıl imha edilir? Atık yağı kullandıktan sonra soğumasına izin vermelisiniz. Ardından hava geçirmez bir kabın içerisine boşaltmalısınız. Kabı sıkıca kapattıktan sonra polietilen torba veya kese kâğıdına koymalısınız. Bu şekilde çöpe atabilirsiniz.

Ayrıca atık yemeklik yağları temiz ve ağzı kapalı bir kapta biriktirebilirsiniz.

Kızartmalık yağları kullandıktan sonra temiz ve hava almayan bir kaba aktararak biriktirebilirsiniz. Bu yağları kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcılarına ya da ilgili Belediyenize teslim edebilirsiniz. 2008 yılından bu yana evlerden bitkisel yağ toplanmaya başlanmıştır. Lütfen duyarlı olup sevdiklerinizi ve çevrenizi bu konuda bilgilendirin.

Bu içerikleri de sevebilirsin:

Baş Ağrısından Çabuk Kırılan Tırnaklara Kadar Bitkisel Yağlarla Alternatif Tedavi Yöntemleri
Saçlarınıza İpeksi Bir Dokunuş Kazandıracak Faydalı 17 Bitkisel Yağ
Ceviz Yağı Nasıl Kullanılır? Ceviz Yağının Faydaları Ve Kullanımı...

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!